Henrik Larsson: Ibland vill man strunta i det politiska spelet
Henrik Larsson har en plan B om det inte blir A-plan.

Henrik Larsson: Ibland vill man strunta i det politiska spelet

BoIS-are tar sig i kragen, kavlar upp ärmarna och tänker inte ställa in skorna bara för att säsongen är slut. Vi kastar några grumliga blickar i backspegeln innan vi fäller ut pilen och byter fil till Superettan 2013. Först låter vi Henrik Larsson ge sin bild av säsongen som varit.

Ditt första år som tränare var jag överraskad över att det blev toppstrid, året efter blev det en överraskande bottenstrid. I år kände jag att det kunde sluta hur som helst. Vilka var dina förväntningar inför säsongen?
– Man har alltid ett hopp och en tro om att saker och ting ska falla på plats. Det är klart att man vill komma så högt upp som möjligt och är man tränare så vill man alltid ha mer.
Ska jag tolka det som att ni siktade på en av de allsvenska platserna?
– Du måste se till helheten också och det är så många faktorer som spelar in. Man måste till exempel ta med skadesituationen, det är svårt när du inte får sätta det optimala laget på banan.
Med facit i hand slutade ni sexa, hur värderar du det resultatet?
– Mycket bra med de skadorna vi har haft. Nu kan det låta som att jag skyller på detta men man måste komma ihåg att Marcus Lantz missade första halvan, Fredrik Karlsson har varit borta mycket och Fredrik Olsson likaså. Linus Malmqvist var inte heller med under en stor del av säsongen. Vi vet att när vi har alla spelare friska kan vi slå vilket lag som helst.
Vad krävs för att kunna ta en av de allsvenska platserna? Är det någon spelartyp du saknar i truppen?
– Det krävs att alla är friska. Vi har en bra trupp i Landskrona men har kanske inte riktigt bredden. Förutom en bra startelva måste det finnas 4-5 bra spelare som kan gå in och göra jobbet. Sedan är det så att ju fler omgångar du kan ställa samma lag på banan desto bättre blir det.
Lyft fram några höjdpunkter från säsongen som gått!
– Man kommer framför allt ihåg det som är närmst, Öster var en riktigt bra match. Hammarby hemma likaså. Överlag så har vi ett bra hemmafacit men har varit mindre bra borta. Det handlar om jämnheten, vi släppte in för mycket mål framför allt under första halvan. Vi ger bort alldeles för enkla mål samtidigt som vi får kämpa otroligt mycket för att själva göra mål. Det har varit många enkla individuella misstag
Hade det löst sig om ni spelat med samma lag i flera matcher eller är det något annat?
– Det handlar om fokus och att kunna värdera situationer. Man måste kunna värdera vad man själv klarar av och vad lagkamraterna klarar av. Det är det som utmärker riktigt bra spelare. De gör färre misstag.
Hur rättar man till det då?
– Det kommer med träning och genom att man hamnar i matchliknande situationer där. Sedan måste man som tränare se till att visa och ge beröm i de lägen där spelaren gör rätt värdering. Rutinen spelar också in och det är något som kommer med åren men ju fortare du vet hur du ska värdera situationer desto större möjligheter har du att spela högre upp.
Du var helt ny som tränare när du började i Landskrona och det har varit lite av en berg- och dalbana, du har hunnit vara med om en del. Vad i tränaryrket har varit annorlunda jämfört med vad du hade tänkt dig innan?
– Det är väl inget som är annorlunda direkt. Men du måste spela det politiska spelet. Du måste lägga energi på att se till att alla överallt är nöjda och glada hela tiden och det har väl inte alltid varit min starka sida. Ibland känner man att man bara vill strunta i det.
Vad har du lärt dig under de här tre åren då?
– Jag har fått leda en grupp och sett till att den är nöjd och drar åt samma håll. Jag har fått en bekräftelse på att jag som ledare har den förmågan. Sedan kan inte alla alltid vara glada hela tiden. De som inte spelar tycker väl inte alltid lika mycket om en som de som är uttagna. Man måste vara trygg i sig själv och kunna leva med det också. Och så måste man ändå kunna föra en dialog med alla. Under de här tre åren tycker jag att jag har blivit skickligare på det politiska spelet.
Jag har förstått att du och Hasse kanske inte vill fortsätta i BoIS och i en artikel i HD stod det till exempel att ni inte var nöjda med satsningen.
– Framför allt är det en organisatorisk fråga. Det är det politiska spelet som jag pratade om innan. Som tränare vill man inte behöva lägga en massa energi på andra saker utan på det som man är anställd för: att leda laget. Det är inte en ekonomisk fråga för oss.
Så vad händer nu? Har du något annat på gång?
– Jag är anställd av BoIS november ut och sedan ska jag ta semester. Det är inte så att jag letar jobb men jag vill fortsätta med det här och jag är bra på det så vi får väl se vad som dyker upp och skulle det inte komma något intressant så har jag en plan B.
Då måste jag fråga: vad är plan B?
– Har jag inget lag att leda tänker jag fortsätta att vidareutveckla mig själv. I så fall kan jag åka runt till klubbarna jag varit i och lära mig mer från deras träningar, se vilka tankar de har och hur de arbetar för att få ut dem. Ta till vara på den kunskapen som finns där men samtidigt är det enklare att utvecklas om man har ett eget lag.
Du har hunnit spela i en del bra klubbar. Två av dem möts ikväll, hur går det mellan Celtic och Barcelona?
– Barcelona har varit i Parkhead förut och vet att det är väldigt tufft. Samtidigt behöver Celtic tre poäng mer. De hoppas såklart att fansen ska bära dem hela vägen men vet att det är ett av världens bästa lag de möter. Jag får säga att jag hoppas att de som spelar bäst fotboll vinner.


Nästa del: Vi pratar med 2012 års bäste BoIS-spelare

Andreas Körsell2012-11-07 19:19:00
Author

Fler artiklar om Landskrona

KRÖNIKA: Halva serien spelad och halvvägs till Allsvenskan