Gästkrönika: TV4 - alla fattar, utom ni!
TV4 är en Ulv i fårakläder. Frågan är om det inte är den farligaste mediakanal vi har. Aftonbladet och Expressen är sedan länge av de flesta av oss avfärdade som oseriösa snaskblaskor. Tv kanaler som trean och femman har aldrig försökt vara något annat än en blandning av Hänt i veckan och Veckorevyn i TV-format. TV4 däremot, är en snaskblaska i rörlig form förklädd till seriös TV kanal.
Det här gör presentationen av den Novus mätning som TV4 beställt till något som bör tas med en stor nypa salt. För det första, undersökningen är beställd av TV4. Med statistik kan man bevisa vad som helst och den här beställda undersökningen luktar lång väg. Troligen ville TV4 ha vissa siffror och de siffror som presenteras tyder på att ledande frågor ställts.
Vem har förresten blivit tillfrågad? Man har vänt sig till fotbollsintresserade påstås det. Undertecknad känner väldigt många fotbollsintreserade i alla kategorier av supportrar – från familjeläktarfarsor och därifrån inom i stort sett hela spektrat. Jag har inte hört om någon som deltagit i undersökningen.
Den här – nåja – undersökningen visar dock på att 3 av 4 avstår från att gå på fotboll med anledning av de ökande läktarvåldet, hälften av landets fotbollsintresserade avstår från att gå på s k högriskmatcher på grund av risken för bråk och två av tre skulle gå oftare på fotboll om stämningen blev bättre. Dessutom anser 7 av 10 att läktarvåldet har ökat. Hallå? Kan man anse sådant? Här handlar det ju om fakta och det är inget man anser. Man anser inte huruvida Turning torso ligger i Malmö eller ifall Vänern är Sveriges största sjö. Antingen är det så eller så är det inte så – punkt!
I det här fallet är folks åsikter dessutom direkt felaktiga då de strider emot fakta. Själv började jag gå på fotboll på 70-talet. I trakten kring 1980 blev läktarvåld ett begrepp. Visserligen redan då uppfunnet och uppförstorat av tabloidpress men då fanns det trots allt viss substans. Det hände nämligen – oftast på Hovet – att klackarna drabbade samman i regelrätta slagsmål inne på arenan.
I samma veva började klubbar – i samarbete med polis – verka för att få bort våldet från läktarna. Metoderna var olika och genomfördes med varierad framgång. Klacka separerades inne på arenorna men även utanför med olika utgångstider och eventuellt eskort till olika t-banestationer. Sedan de här åren mellan låt säga 1979 och en bit in på 90-talet och fram till idag har – hör och häpna – LÄKTARVÅLDET MINSKAT! Idag är det sällsynt att det uppstår slagsmål inne på arenor mellan supportrar till olika lag. In och utgången till arenorna är ofta arrangerade på ett sätt som ska öka säkerheten. Den rädsla som avspeglas i Novus-mätningen bygger därför med största sannolikhet på en falsk bild som media – inte minst TV4 – målar upp.
Vad som däremot har ökat – eller snarare uppkommit – är de avtalade möten som sker mellan vissa supporterfraktioner ofta på helt annan plats än i närhet av arenorna och frågan är om vi seriöst kan kalla det för läktarvåld. Frågan är också om det här är ett fotbollsbekymmer eller ett samhällsbekymmer. Att i media mena att klubbarna gör för lite samtidigt som uppgörelser görs upp via digitala medier och äger rum långt ifrån arenorna är att ge klubbarna ett ansvar de omöjligt kan – och heller inte ska – ta.
Trots det står en panel bestående av Tommy Theorin, Lennart Ekdahl och en kvinnlig polis och pratar och anser att klubbarna kan och ska göra mer. Samtalet blir faktiskt rena farsen när det pratas om ökat läktarvåld hos panelen samtidigt som TV4’s Jenny Östergren håller i taktpinnen och leker seriös journalist. Varför handlar inslagen aldrig om det verkliga
förhållandena? Varför talar TV4, Aftonbladet och Expressen aldrig om att det är säkrare att gå på allsvensk fotboll idag än någonsin tidigare? Varför berättar man inte att det meningslösa våldet flyttat någon annan stans? Varför låter man allt det positiva vi har i svensk läktarkultur dränkas av att det kastats in en knallskott – allvarligt absolut – under en fotbollsmatch och att en 18-åring med IQ-badboll har lyckats ta sig in på planen under en annan match? Ett bättre sätt att skrämma bort folk från läktarna än en osaklig, sensationslysten och oseriös rapportering av verkligheten finns inte. Sanningen är den att när det gäller läktarkultur på fotbollsmatcher skulle jag tro att Sverige är bäst i världen om man sätter publikinramningen i förhållande till den fotbollsprodukt som publiken samlas runt. Och varför presenteras alltid fotollspubliken som en samling farliga kriminella?
Vill man göra en jämförelse så är festivalpubliken en kulturell färgklick. Visst, det dricks lite mycket men festivalerna är äkta folkfester. Årets Peace & Love i Borlänge lockade 50 000 besökare. Under festivalen anmäldes sex våldtäkter. Enligt BRÅ anmäls kanske så lite som 20% av alla våldtäkter som sker och enligt festivalernas egen statistik är c:a 20 % av besökarna kvinnor. Enkel matematik visar då att det troligen begicks 30 våldtäkter på Peace & Love. Festivalen besöktes av ungefär 10 000 kvinnor. Tre av 1000 kvinnor på en festival kommer således sannolikt att bli våldtagna. Skulle siffrorna vara liknande när det gäller risk för misshandel så skulle en allsvensk match med 17 000 åskådare leda till att 51 åskådare misshandlas.
Se till att sätta saker i riktiga proportioner. Sluta återge en verklighet som inte stämmer. Slutligen – en gång för alla. Inse att TV4 jobbar för att sälja reklamplats. Deras sätt att rapportera har sällan, eller aldrig någonting med journalistik att göra. Det förefaller således självklart att redan vid beställningen av undersökningen kring läktarvåld så hade man från TV4 håll redan satt agendan.
Mattias Lundqvist2011-07-07 23:55:00