Lagbanner

Supporterhistorik 1

Klubbens hjärta - del 1

Inter är en stor klubb, en mycket stor klubb dessutom. Med mängder av framgångar, ära, sorg och lycka genom åren. Det finns flera betydande faktorer i detta. Men framförallt en som absolut inte får underskattas, nämligen supportrarna som följer laget i vått och torrt. Utan de miljontals supportrar runt om i Italien och övriga världen som stöder laget skulle klubben aldrig gå runt, inte på det sätt som de gör, i den divisionen de gör det.

Denna artikelserie skall behandla de supportrar som på plats på arenan stöder laget, på det mest fanatiska och aktiva sättet. Om de eldsjälar som lägger ned timmar, dagar, veckor, månader och år av arbete för att kunna följa sitt lag överallt, ”Gli Ultras”.

Artikelserien kommer att vara uppdelad i två delar, den första berättar om hur supporterkulturen på San Siro uppstod från början, och hur utvecklingen med diverse grupperingar sett ut fram till idag. Den andra delen kommer behandla själva mentaliteten på läktarna, allt som hänger ihop med supportrarna, agerande på läktaren, sång, koreografi och liknande.

Musketörerna
Året var 1956 och Inters demontränare, argentinaren Helenio Herrera kom med idén. Att skapa en organiserad grupp för supportrar, så blev det och den döptes till I Moschettieri, ”Musketörerna” på svenska. Detta var grunden som lades till dagens organisation benämnd under ”Inter Club”. Under en kortare period slöt även en annan grupp upp vid sidan av dessa, Afficionados kallades de, vilket betyder ”fans” på spanska.

År 1964 dök en klubb med namnet Inter Club Fossati upp, med sitt högkvarter på Via del Torre. Det var under den här tiden som supporterkulturen tagit sin början i Italien. Unga personer, med ont om pengar men med brinnande intresse flyttade gemensamt till de billigare etagen bakom mål och högre upp på läktaren. Här satte de själva upp normer och bildade sina egna territorium, det var här den organiserade supporterkulturen uppstod. Tidigare hade fansens stödjande varit mer begränsat till någon enstaka stämma i stil med ”Inter, Inter!” samt allmänt vrålande. Nu började man organisera sig och banderoller, flaggor och liknande dök upp på läktaren.
År 1978 skedde vissa renoveringar på San Siro, detta gjorde att de tre då befintliga grupperna flyttade till övre ettaget på kortsidan(Curva Nord), där de sedan dess har stannat.
Under 1979 skedde hårda sammandrabbningar mellan Boys och den tredje av de dåvarande grupperna, kallad Potere Nerazzurro (”Svartblå Makt”). Dispyten gällde ledarskapet på kurvan då även de politiska åsikterna skilde grupperna åt. Det hela ledde till att Potere Nerazzurro ”jagades ned” till första ettaget istället och ordning kunde återställas på läktaren.

Boys - historien tar sin början
På grund utav diverse meningsskiljaktigheter mellan presidenten i Inter Club Fossati och ett antal medlemmar uppstod en liten utbrytargrupp som själva drog igång en grupp, kallad Boys le furie Nerazzurre, på svenska fritt översatt till ”Boys - De Ursinniga Svartblåa”. Första gången man fanns representerade med sin banderoll var på bortaplan under 1-3 förlusten i Rom mot Lazio den 22 mars år 1970. Verksamheten hade har börjat växa så smått. Hemmadebut för banderollen skedde i 1-0 segern över Napoli på San Siro den 12 april. Banderollen var då ej placerad bakom mål utan precis i hörnet intill Curva Nord på Secondo Anello Arancio.
I maj 1972 fanns Boys representerade med sin banderoll under finalen av Europacupen i Rotterdam mot Ajax.
Till säsongen 79/80 ändrades banderollen för Boys. Inspirerade av de militanta högerextrema personer som fanns med i gruppen ändrades namnet till Boys S.A.N (Squadre d’Azione Nerazzurre).
I mars 1980 uppstod en undergruppering till Boys, den var stationerad i Rom och bildades av några killar som först var delaktiga i Inter Club Roma 11 Stelle. Den nya gruppering döptes till Boys Roma, sedan dess har grupperingen varit representerad med en banderoll på Curva Nord. Samma år ordnades en jättebanderoll intill Boysbanderollen, med texten ”Le Furie Neroazzurre” för att så att säga återkalla den gamla goda tiden.
Boys San har ända sedan denna tid varit dominerande på Curva Nord och är nu idag högst i hierarkin.

Ultras Inter
Året var 1975 då en ny grupp dök upp på Curva Nord, de kallade sig från början för Forever Ultras och var ständigt närvarande på Curva Nord. Banderollen förekom dock endast sporadiskt fram till år 1979. Man modifierade namnet år 1995 och hette under kort tid Ultras1995, varpå man återvände till endast Ultras och höll hårt på sin stolta tradition. Gruppen hör till en av de största på Curva Nord och i hierarkin som råder är man nummer två efter Boys, på läktaren är man placerade till höger om Boys.
Ultras var först med att använda pyroteknik på San Siro, vilket nämndes i tidningarna dagen efter 0-0 matchen mot Cesena. Gruppen hoppas på, att genom att lära de yngre medlemmarna att förstå mentaliteten kunna nå 35 år som grupp.
Gruppen har, trots att viss problematik uppstått genom de sk ”friendships” som funnits med Irriducibili Lazio och Gialloblu Brigate (Hellas Verona), fortfarande god kontakt med dess ledare och träffar dem utanför fotbollen för att umgås. Av ”fienden” finns det ett lags fans man respekterar, dock bara för själva mentaliteten, dessa är Atalantas. Vilka de ej respekterar är exempelvis Baris fans som stjäl övergivna banderoller, eller Cagliaris som beväpnade med påkar har överfallit tre av deras killar de senaste 15 åren.

Fler Grupperingar
Under 80-talet och 90-talet uppstod ett stort antal nya grupperingar, bland de som hållit sig kvar fram till idag märks främst Viking, Irriducibili(från början ”Skins”), Milano Nerazzurra, Brianza Alcoolica samt ytterligare ett antal smågrupperingar (Gruppo Brusco, Perversi, Monkeys, Nord Kaos m.fl.)

Milano Nerazzurra är den tidigare bortjagade grupperingen Potere Nerazzurro som nu håller till längst till höger på kurvan. Man har på läktaren två grupperingar mellan sig och Boys, dessa är Ultras och Brianza Alcoolica.

Idag finns mängder med olika grupperingar på Curva Nord, de dominerande finns dock förstås i förarsätet. Det förekommer dock inte några anmärkningsvärda interna stridigheter i stil med situationen bland Lazios supportrar under de senaste åren, där Irriducibili domderat hej vilt.

***
Klicka här för att läsa del 2 - Supportrarna


Jon Sköld
2003-03-13