Scaniarinken, 2019-02-13 19:00

Södertälje - Västerås
5 - 2

Åtvid vann rättvist

Efter tre vunna matcher tog sviten slut för Frillesås mot Åtvidabergs BK då det blev förlust med 5-9 efter att legat under med 2-4 i halvtid.

Innan match så var det med lite fjärilar i magen som man tog plats för att se drabbningen mellan Frillesås Bandy och nykomlingen från Åtvidaberg. Laget från Östergötland hade innan gårdagen öppnat serien starkt med flera bra insatser och med facit i hand så är jag inte förvånad över deras tabellplacering. Frillesås öppnade dock matchen piggast och kom till det första avslutet men Fredrik Brandin fick inte till skottet. Åtvidabergs svarade på detta genom ett snyggt anfall i den 7: e minuten. Spelande tränaren Yurij Nikulshin slog en öppnande crosspassning från vänster till höger som gav Jens Åkerlund mycket is att åka på. Nere vid kortlinjen så flippade han in bollen och Oscar Karlsson var påpassligt framme och kunde styra in bollen på volley bakom en chanslös Christian Axelsson. Båda lagen försökte stänga av mitten i spelet för sin motståndare och vara snabba i sina omställningar. Och på ett snabbt utkast från gästernas målvakt Joakim Nygren i den 16: e minuten avancerade Nikulshin upp i banan och satte en isare vid Christians vänstra stolpe från vänster innerposition. Här kände man att det inte var samma Frillesås som i tidigare matcher spelat ett otroligt disciplinerat försvarsspel.

Man kom dock fram till en bra reduceringschans i den 21: a minuten genom Robin Mohlén. Efter några fina väggpass kom han fram i fritt läge men lyckas inte få upp bollen och Nygren kan rädda efter isen. Ytterligare en chans skulle komma då Brandin blir hakad minuten senare med straff som följd. Han sätter den själv säkert och man började andas lite optimist igen. Men spelet hackade tyvärr och man hade inte det tålamod och noggrannhet i spelet som behövs mot ett så pass bra lag som Åtvidaberg ändå är. Och de var inte sena att utnyttja misstag hos hemmalaget. På en lyra från Åtvids vänsterförsvar i den 40: e damp bollen ner hos Oscar Karlsson som åter kunde ge sitt lag ledningen med två mål. Här borde det varit mer kommunikation hos försvaret för att kunna gå på bollen istället för att bli för passiva i situationen.

Men Frillesås repade ändå nytt mod och Rasmus Olsson satte fart längs högerkanten och skickade in bollen från kortlinjen. Framme med klubban framför målet fanns naturligtvis Brandin och styrde in bollen till 2-3 i den 41: a minuten. Men tyvärr så visade sig den något tafatta inställningen hos Frillesås sin värsta sida strax efter. På ett frislag från höger för Åtvid nere vid kortlinjen på Frillesås planhalva så sköt Anders Lindén in bollen framför mål på vinst eller förlust. Christian räddade första läget men returen rullade sakta ut mot hans vänstra stolpe. Där fanns bara Jens Åkerlund som enkelt kunde peta in bollen i nätet och detta blev också resultatet efter de första 45 minuterna.

I andra hade man hoppats på ett nytt Frillesås som skulle kunna hitta tillbaka till sitt vägvinnande spel men hade man haft kaffe med sig ut efter pausen hade det garanterat fastnat i halsgropen. För redan efter tre minuter hade gästerna utökat sin ledning till 2-6. Först var det Nikulshin som med ett lyft friställde Oscar Karlsson i den 47: e minuten och bara minuten senare kunde Lindén klippa in ett frislag på sitt andra försök då det första blivit avblåst för att Frillesåsmuren stod för nära med lagvarning som följd. Tråkigt att säga men här borde nog Christian varit mer på alerten. Detta var ju inte den start av halveken som man hoppats på och tråkigt nog skulle det komma mer. I den 60:e lyckas inte Frillesås få tag på bollen efter lite stök och bök på mittplan utan det hela slutar med att bollen åter ligger bakom Christian, ditförpassad av Filip Bjecke. Åtvid får också ett ypperligt läge att göra 2-8 i den 64: e men Oscar Bruhn gör ett starkt hemjobb och bryter förtjänstfullt. Minuten senare tilldöms Frillesås ännu en straff och på nytt så är Brandin säkerheten själv och sätter 3-7.

Men säg den glädje som varar. I den 68: e blir både Marcus Blickander och Simon Stenvall utvisade och drygt sex minuter senare även Niklas Wiklander vilket gjorde att Frillesås var tre man mindre på plan. Detta gav ingen utdelning direkt men på en högerhörna i den 79: e kunde Lindén skjuta in 3-8. Men trots allt stretade hemmalaget emot och i den 82: a tog Robin fart från egen planhalva och kunde göra 4-8 på egen hand. Ante Grip kunde efter starkt jobb av David Emretsson snappa åt sig bollen i den 90: e och prickskjuta in 5-8. Åtvid fick sista ordet i matchen då man får en straff efter att Niklas Wiklander varit för brysk i straffområdet. Lindén petar bollen till Oscar Karlsson som enkelt sätter 5-9.

Detta var en match som visar att det inte räcker att ”bara” ge 95 % av sitt kunnande. Hela laget måste vara mer på tå och inte ge bort initiativet som man gjorde denna gång för det är, som sagts ovan, Åtvidaberg alldeles för bra för. Och de får de där enkla målen, vinner andrabollarna och får studsarna med sig för att de är hungrigare och har den rätta inställningen denna gång. Men det är bara att lära av misstagen och ladda om för på onsdag är det ny match och då står Mölndal på andra sidan, observera tiden 13.15. Och banne mig vad de ska få sota för denna insats från Frillesås sida.

För övrigt så har Tobias Johansson återkommit i ledarstaben som en extraresurs, på och vid sidan om isen. Detta för att avlasta Roger och Ronny och höja kvaliteten på träningarna ytterligare.

Truppen mot Åtvidabergs BK: Christian Axelsson, Marcus Blickander, Niklas Wiklander, Simon Stenvall, Johan Jenefeldt, Oscar Bruhn, Robin Mohlén, Ante Grip, Joakim Strömbäck, Fredrik Brandin, Rasmus Olsson, David Emretsson, Mattias Olausson, Daniel Gunnarsson, Johan Wiman.

Poängstatistik: Fredrik Brandin 3+0, Robin Mohlén 1+0, Ante Grip 1+0, Rasmus Olsson 0+1.