Bandy-VM – med allt du behöver veta
Tidigt under söndagsmorgonen svensk tid inleds bandy-VM i Kemerovo. För alla Bollnässupportrar blir det naturligtvis mest intressant att följa de tre Giffarna i turneringen; Andreas Westh i Sverige och Timo Oksanen samt Ville Aaltonen i Finland.
Årets världsmästerskap spelas som bekant i Ryssland och i sibiriska Kemerovo.
Staden, som fram till 1932 hette Sjtjeglovsk, har nästan en halv miljon invånare och är belägen vid floden Tom i sydvästra Sibirien, inte förhållandevis långt ifrån gränsen där Kazakstan, Kina och Mongoliet möts.
I Ryssland – och för den delen även i flera andra av de forna sovjetstaterna – så delas landet in i olika geografiska och administrativa enheter, något som i det närmaste motsvarar län i Sverige. Det här gör man på grund av landets storlek.
Dessa enheter, eller ”län”, kallas för provinser. En sådan provins heter Oblast. Kemerovo är huvudstad i den ryska provinsen Oblast, även om den största staden där dock heter Novokuznetsk.
Förutom kolbrytningen är staden mest känd för att den ryska storklubben Kuzbass kommer därifrån. Kuzbass grundades 1968 och har idag landslagsmän och spelarprofiler som Alexei Chizov, Roman Geyzel, och Pavel Rjazantsev i truppen.
I den ryska ligan har Kuzbass blivit tvåa de senaste två åren och trea året innan.
Det kommer att bli riktigt spännande att få veta om förbundskapten Anders Jacobsson och hans mannar i det svenska bandylandslaget kommer att kunna upprepa guldbragden från 2005, då de blågula vann en mycket välspelad final mot värdnationen i Ryssland.
Ett som är klart är i alla fall att Sveriges bandysupportrar inte kommer att få se mycket med egna ögon – om man inte väljer att flyga till Kemerovo personligen. Ingen svensk TV-kanal kommer nämligen att sända ifrån turnering.
Det enda hoppet står till webb-tv på den officiella VM-sajten.
Patrik Nilsson säger till till VM.
Det kommer hursomhelst att bli en riktigt tuff uppgift, speciellt eftersom skytteligaledaren Patrik Nilsson lämnat återbud av hemlig orsak.
- En spelare som snittar tre mål per match vill man ha med och det är klart att vi kommer sakna honom, säger Anders Jacobsson till Arbetarbladet.
- Men jag gräver inte ner mig utan försöker se möjligheterna, vi har David Karlsson och Jonas Edling som kan göra mål i stället. Och jag har både spelat med och tränat Muhrén så jag vet vad han kan hitta på i stora matcher, jag skulle tippa att han är ganska revanschsugen efter tiden i Dynamo.
Upplösningen av det dramat är ungefär en vecka bort, men här är undertiden en liten blick i backspegeln på turneringens historia.
Det allra första världsmästerskapet i bandy avgjordes i Finland 1957 - det betyder alltså att turneringen firar 50-årsjubileum i år. Det är väl värt att fira.
Den allra första gången som bandy-VM spelades vann föga överraskande ”Den Röda Maskinen”, Sovjetunionen. Turneringen spelades då i serieform och ryssarna tog hem världsmästartiteln före hemmanationen Finland, samtidigt som Sverige knep bronsmedaljen. Det var ett inte så roligt facit för svenskarna med tanke på att bara tre nationer deltog.
Då låg namn som Jevgenij Papugin och Valentin Atamanytjev bakom den röda viktorian som skyttekungar. Andra respektingivande namn under 60-talet, 70-talet och 80-talet är Tauno Timoska, Seppo Rounja, Anatolij Frolov, Valeri Botjkov, Andrey Pasjkin, Leo Segerman och förstås, Sergey Lomanov.
Visserligen spelades turneringen 1957 bara som en serie med tre deltagande lag, men det bevisades snart att det inte var en slump att guldmedaljen hängdes runt de ryska spelarnas halsar. Det visade sig de närmaste åren med all önskvärd tydlighet.
Det blev elva raka guld och det spelade ingen roll var VM spelades – det var ändå alltid deras hymn som spelades vid medaljceremonierna.
Men det hela skulle få ett abrupt slut – och det vid deras tredje världsmästerskap på hemmaplan. I Chabarovsk, allra längst bort i de östra delarna av det stora landet, tog Sveriges bandylandslag en av de största skalperna under hela 1900-talet.
Förutom stora namn som Micke Arvidsson, Sören Boström, Anders ”Dino” Söderholm, Ola Johansson och Bengt ”Pinnen” Ramström, så blev även Bollnäsprofilen Håkan Karlsson guldmedaljör. Han spelade totalt fyra VM-turneringar och 31 VM-matcher i karriären och är den ende svensk som vunnit VM-guld medan han spelade i Bollnäs GIF.
Efter guldet i Chabarovsk 1981 har Sverige vunnit bandy-VM sju gånger.
Finland tog ett historiskt guld 2004.
Finland var den första nationen att bryta Sveriges och Rysslands tunga dominans, när man i februari 2004 skrällvann i Västerås. Finnarna besegrade först Ryssland i semifinalen med 4-3 och i finalen slog man svenskarna med 5-4.
Att finnarna vann var inget som Bollnäsborna grät blod över precis, då Bollnäs hade Timo Oksanen, Vesa Voukila och Janne Väkiparta med i finalen. Dessutom gjorde Ville Aaltonen, då i Ljusdals BK, ett viktigt mål.
En annan milstolpe i VM-historien var 1985 då USA blev femte land genom tiderna att delta i VM i bandy. Sedan dess har antalet länder blivit än fler, då Kanada, Nederländerna, Ungern, Kazakstan, Vitryssland, Estland och Mongoliet tillkommit.