En italienare och en grek är inte ÖSK bandyns melodi

3 matcher på 4 dagar var tufft för ÖSK. Då kom till slut årets enda serieförlust. Men vad gör det, i fortsättningen blir det Elitserien för ÖSK!


Tre matcher på fyra dagar blev en för mycket för ÖSK:s fantastiska bandylag. Först slog vi Åby/Tjureda efter att ytterligare en gång avgöra i slutminuterna. Med tanke på att seriesegern sedan länge redan är bärgad, så var man ändå inte så överdrivet nervös inför slutminuterna där. Jag tror nog att alla Gripen fans var mer nervösa. Seger mot ett vilt kämpande smålandslag var mycket starkt och segersviten på 20 raka var tangerad. Det tidigare rekordet sattes mellan åren 1993 och 1994, så det var ett tag sedan.
När vi åkte ner ett gäng till Jönköping för att för första gången på länge se vårt kära ÖSK mot Jönköpings bandylag så laddade vi upp på restauranten En italienare och en grek. För övrigt samma namn på restaurant som den som vi senast laddade på i Nässjö för dryga året sedan. Då blev det inte så lyckat, ÖSK tappade en säker ledning till oavgjort mot NIF på slutet av matchen. Det var inte lyckat i Jönköping heller, vi fick se ÖSK:s enda förlust i seriesammanhang detta år mot årets stora sensationslag i Bandyallsvenskan: Jönköping Bandy IF. Italienare och greker är ju inte så vanliga i bandy för övrigt. Det finns dock undantag. VSK:s f.d. klubbchef Michel Campese har italienskt påbrå och har rötterna i den stora grupp av italienska invandrare som kom till Västerås under 1950-talet. En av Sirius största supportrar och tillika ägare av den restaurant nära Islandsbron i Uppsala där Västra sidans fans laddade i många år inför bandymatcherna, Jannis (jag har tyvärr glömt efternamnet) har grekiskt påbrå och är vida känd såväl i svenskgrekiska kretsar som i bandykretsar. Italien är för övrigt medlemmar i Internationella bandyförbundet, något som inte Grekland är. Dock har Svenska bandyfinalen sänts en gång i den grekiska statliga Tv-kanalen. Detta berodde på att en av de allra bästa sportproducenterna Georgios Karageorgio (med grekiskt påbrå) lyckades sälja in den till sina forna landsmän.  

Vi Svampar kommer dock inte att ladda upp inför en bandymatch på En italienare och en grek mer. Framförallt därför att nästa år ska vi varken till Jönköping eller Nässjö. Vi ska istället åka till städer med Elitserielag, därför att nu ska vi spela Elitseriebandy!
Matchen i Jönköping är väl inte så mycket att orda om i övrigt. Vi hittade (som vanligt) ett bra ställe där vi kunde se matchen bra utan att gå in på arenan. 8 personersregeln gäller ju fortfarande. Vi fick sällskap av ett äldre par som också var ÖSK:are så vi blev några stycken gulsvarta utanför staketet till slut. Vi fick höra efteråt att reportern på TV inte hade fattat att vi var där utan trodde att ÖSK:s spelare vinkade mot TV publiken när de vinkade mot oss innan matchen. Man hade uppenbarligen inte hört talas om att Svampen åker på alla ÖSK matcher även om vi bara får stå utanför och titta.

Matchen spelades i halv storm och ÖSK brukar ju öka tempot andra halvlek och rycka ifrån sina motståndare. Detta var nu hart när omöjligt därför att de gulsvarta spelade i extrem motvind i andra halvlek. Man skulle ha kört hårt från början och utnyttjat medvinden i första halvlek. Nu kom alltså den första förlusten i 21:a omgången, i den match då vi skulle slå klubbrekordet. Det är dock knappast något som kommer att kommas ihåg i framtiden. En fjäder i hatten för Jönköping blev det dock. Man gjorde det riktigt bra och målvakten i Jönköping gjorde den ena kanonräddningen efter den andra. Han måste ha gjort sitt livs match.

Avslutningsmatchen var precis som förra året mot Lidköpings AIK. För ett år sedan hade vi precis spelat bort de sista hoppet om att få kvala och Lidköping var klara för kval. Matchen då blev lite avslagen. Vi var då ganska chanslösa. Nu var det omvända roller, men jag tycker att årets sista match var betydligt mindre avslagen än fjolårets. Kanske beror detta på att man befann sig i det vinnande lägret denna gång.

Säsongen avslutades för oss Svampar på Art bar, där vi kunde drömma om framtida framgångar för vårt kära ÖSK.

 

Robert Erickson2021-03-01 18:19:59
Author

Fler artiklar om Örebro