Annandagsbandy - myt eller kultur?
Snart är det dags för annandagsbandyn. Enligt myten var det den dan som allsvenskan startade i gamla tider. Det på grund av att isarna inte var tillräckligt bra innan. Sanningen är att det var först 1957 som allsvenskan första gången spelades på annandan. För övrigt samma år som Hammarby första gången var i final (förlust mot Örebro med 2-1).
Tidigare hade man trettondagen som den stora premiärdagen. Annandagen var ofta den stora genrepsdagen och så var det traditionella derbyt i Värmland på den tiden
Blåtomtarna mot Rödtomtarna, det vill säga Slottsbron mot Karlstad-Göta.
Men bandyn har lyckats bygga upp en kultdag av annandan och ser till så det är derbyn då. I Hälsingland möts så gott som alltid Edsbyn och Bollnäs till exempel.
Hammarby har inga nära derbyantagonister. Trots att Stockholm har haft genom åren 425 klubbar som spelat/spelar bandy är vi ensamma i allsvenskan och lär så förbli ett bra tag framöver.
Så vi brukar få möta andra lag, men publiken kommer ändå som alltid till Zinkensdamm. Förutom kulten med att annandagsmatchen kan det vara skönt att slippa skinkan ett tag för lite glögg och en Holger på lekhumör och så har vi i år precis som förra året turen att kunna göra en dagens dubbel. Först bandy sen handboll. Kan det bli bättre?
Jo, själv ska jag och ett par hundra till ska göra en trippel. Efter handbollen tillbaka till Zinken och en dunderfest. Den kommer att bli något alldeles extra.