Lagbanner
Den första Silly Season-månaden snart över - vad har hänt i Hammarby?

Den första Silly Season-månaden snart över - vad har hänt i Hammarby?

Lite funderingar kring truppen, spelare som lämnat och spelarna som ryktas in.

Vi är nu inne i slutet av april och snart har en hel månad av "off-season" passerat. Dvs grundserien, kval och slutspel är förbi sedan mars gick över till april. Silly Season är igång och många klubbar har redan börjat bygga sina lag inför kommande säsong.

Vad har då hänt i Hammarbys trupp? Många spelare har lämnat och det tyngsta tappet är vi nog alla överens om, Adam Gilljam (i konkurrens med kapten Rutqvist som stämplade ut). Landslagsstjärna, mittfältsmotor och stort Bajenhjärta. Det kommer bli tomt utan nr 40 nästa säsong men han var ju värd en flytt till Ryssland och har ju inte hymlat om att han ville till öst någon gång under sin karriär. Därför hade han även en så kallad ryssklausul med i sitt kontrakt. 

Ett annat tungt avbräck är förstås Ted Bergström. Anfallaren gjorde en stark säsong i Bajen och blev vår bäste målskytt ifjol (27 mål på 25 matcher). Han var inte lika vass under de avgörande matcherna och fick, precis som hela Bajen, uppleva ett bittert uttåg mot AIK där han dessutom råkade ut för en otäck skada i den sista matchen på Bergshamra. Bilden med AIK:s Jonas Galotta som läckte ut har såklart ställt en del frågor i Bajenland. Togs bilden under pågående säsong och är det en av anledningarna till att kontraktet bröts?

Ted skrev tillsammans med sin bror Max Bergström på ett 2+1-kontrakt inför förra säsongen men det stod klart rätt tidigt att de båda inte var en del av Hammarbys planer nästa säsong. Beslutet att målvakt Max inte stannar förstår jag då det är ohållbart att ha två "förstamålvakter". Bättre då som vi gör nu att ha en uttalad förstakepper nästa säsong (Filip Mörkdal) med två talanger som backup. 

Än så länge har ingen ny klubbadress presenterats för Ted men klart är att Bajen tappat en målskytt som behöver ersättas. David Jansson förlängde sitt kontrakt och Philip Åström är en lovande spelare, men det behövs ett namn till i offensiven. Enbart Jansson och Åström kan inte utgöra Bajens offensiv nästa säsong, inte minst med tanke på att man gått ut från föreningens håll och sagt att man vill göra fler mål. Offensiva förstärkningar är att vänta, så tolkar åtminstone jag det.



Vad som är positivt är att det har satts en ungdomlig och Hammarbyfostrad prägel på det kommande laget. Två målvakter från ungdomsleden har flyttats upp, Lucas Dalin har vänt hem efter sina år på bandygymnasiet i Edsbyn och Kasper Milerud är tillbaka där han hör hemma. Lägg till Klim Tarasenkos underskrift och Bajenprägeln är stor. Det kanske inte kommer bli utslag direkt men får den här gruppen chansen att spela några säsonger tillsammans kan det bli bra.

För lite mindre än två veckor sedan ryktades det om att en trio skulle presenteras för Bajen. Ett av namen i trojkan visade sig stämma, Kasper Milerud signerade med Hammarby, men vad hände med de andra två? Daniel Mossberg skulle sätta sig ned och prata med Bollnäs, han hade haft ett samtal med Hammarby och idag går det att läsa på Bandypuls att han ryktas till Skutskär. Ser man till Hammarbys mittfält så är det kanske den lagdel som står sig bäst just nu och nödvändigtvis inte behöver förstärkas i första hand. Men kryddas det med ett namn som Mossberg så skulle det inte vara fel. Meriterad som få och en spelare som kan lyfta laget samt en erfaren typ som de yngre spelarna kan lära sig mycket av.

Den tredje personen i den trio som ryktades till Hammarby var Christoffer Fagerström. En spelare som varit i Bajen förut och som är en målskytt av rang. Skulle Hammarby få till ett avtal med honom har vi fått den målgaranti som vi behöver. Fagerström är dessutom en spelare som varit i klubben tidigare. Även om laget är förhållandevis nytt så känner han till vissa spelare sedan hans förra sejour i klubben. Det har varit väldigt tyst kring "Fager" men i Bollnäs lär han nog inte stanna. Hammarby eller Vänersborg tror jag ligger bra till, såklart finns även Ryssland med i bilden när en spelare av hans kaliber står utan kontrakt. Vi får se vad som händer helt enkelt.

Slutligen behövs givetvis en ny tränare sedan det stod klart att Stefan Karlsson inte kommer vara vår röst i omklädningsrummet nästa säsong. Tidigt var Pierre Roos uppe på tapeten men nu på slutet har det inte surrats så mycket kring honom. Vad händer på tränarfronten och när presenteras den nya coachen? Såklart behövs några påskrifter till innan laget är klart (både defensivt och offensivt ser det tunt ut), detta för att kunna gå in till försäsongen på bästa möjliga sätt.

Med förhoppning om att maj blir en bra månad med många trevliga nyheter!

Forza Bajen!

Läs mer: Hammarby Silly Season 2020/21

*** *** **** 

Fredrik Wiberg2020-04-28 14:30:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy