Lagbanner
Zinkensdamms IP, 2018-02-16 19:00

Hammarby Bandy - Vetlanda

Inför: Hammarby - Vetlanda

Inför: Hammarby - Vetlanda

Bajen inleder sin kvartsfinalserie på hemmais under fredagskvällen.

Slutspel. Dags att tagga till. Bragdartade upphämtningar i all ära. Hammarby måste vara med från start och inse vikten av tidiga mål. Bajen är bra på att komma tillbaka men man kan inte sätta sig i den situationen när varje mål är oerhört betydelsefullt. Marginalerna är mindre och misstagen blir kostsammare när ett lag går vidare och det andra checkar ut. I en serie bäst av tre gäller det att utnyttja varje chans.

Ställningskriget mot Villa i första halvlek under tisdagskvällen var ingen fröjd för ögat. Osynkat, ensidigt och soloåkningar utan framgång. Nä, bättre blev det den sista kvarten när fler folk följde med upp i banan, passningarna satt och klubban träffade bollen utan att göra ett slag i luften. Intensiteten var högre och "det gamla Bajen" gick att känna igen. Nog blev man lite orolig på formen i laget efter den pinsamma förlusten mot SAIK (1-9) och underläget mot Villa Lidköping (1-5). Nu känns det som vi är med mentalt när slutspelet börjar. Att gå in i denna serie med två raka förluster i bagaget hade känts mindre kul...

Hammarby slutade trea i årets tabell och fick därför äran att välja ett lag i kvartsfinalen. Vetlanda fanns kvar när det blev Bajens tur att plocka sin slutspelskandidat. Ett ganska tacksamt motstånd, VBK är luriga, men det kunde blivit tuffare för Bajen. Jag är nog inte ensam om att tycka att VBK passar oss bättre än både Bollnäs och Villa.



Matcherna mot gulklädda Vetlanda brukar vara svängiga. Det vittnar båda seriemötena om denna säsong. Hammarby avgick med segern i Sapa Arena med 6-3 i december men sedan gick VBK och vann på Zinken med 9-7. 

Vetlanda har kvalitet och har blivit ett lag att räkna med under de senaste säsongerna. Joakim Andersson, landslagsanfallaren, är het och är en spelare jag gärna hade sett i Bajen. Vi har en tradition att plocka duktiga spelare från VBK så att Andersson en dag dyker upp i en grön tröja skulle inte förvåna mig.

Mittfältsstrategen, Johan Löfstedt, är en annan kille att hålla koll på. Den rutinerade spelfördelaren ligger bakom mycket i VBK:s spel och är navet i laget. Löfstedt, som fanns med i Sveriges VM-trupp, har varit bra på slutet och måste bevakas under denna serie. 

I Bajen får gärna Jesper Jonsson tända till. Vår nummer sju har inte varit sig lik efter jul och måste lyfta blicken. Vi vet vad han kan och hans dribblingar samt soloåkningar är saknade. När Jonsson har fart under skridskorna och tar sig framåt är han svårstoppad. Jesper är bra på att bryta mönstret och är viktig för Hammarbys spel.

Två andra pjäser som det varit tyst om på slutet, David Pizzoni Elfving och Christoffer Fagerström, hoppas jag är tillbaka under fredagen. Dessa offensiva spelare behövs för målproduktionens skull. Kalle Spjuth kan man lita på men håller inte samma klass som förr om åren. Fagerström är större och mer genombrottsstark. När varje mål är betydelsefullt behöver vi ha "Fager" i laget som vet var nätet finns och tvekar aldrig. 

Ivan Lebedev, vår arbetsmyra, vikarierade på halven i tisdags och gjorde inte bort sig. Men Pizzoni Elfving är mer bekväm på den positionen och jag vill gärna ha tillbaka honom nu när slutspelet drar igång.

Hammarby går ändå, trots den skakiga formen och spelartappen, in som favoriter i denna kvartsfinalserie. Vi har revansch att utkräva på Vetlanda efter hemmaförlusten tidigare i år och jag ser gärna att vi studsar tillbaka redan imorrn. 

Forza Bajen in med bollen, hey, hey!

*** *** ***

Kvartsfinal 1
Hammarby - Vetlanda
På Zinkensdamms IP
Fredag 16/12, 19:00

Fredrik Wibergfredrik.wiberg@svenskafans.com2018-02-15 18:55:00
Author

Fler artiklar om Hammarby Bandy