Lagbanner
Inför Svenska Cupen: (helgen 23-25 oktober)

Inför Svenska Cupen: (helgen 23-25 oktober)

Hammarby gör sina första tävlingsmatcher för säsongen i Lidköping.

Så var det dags igen. Svenska Cupen i Lidköping, en stad som varit spelplats för denna miniturnering de senaste åren. Hammarby har tre cuptitlar i pokalskåpet, den senaste finalvinsten kom 2014 då Edsbyn avfärdades med 8-2. 

Hammarby spelar i Grupp A och kommer att möta Sandviken, Villa Lidköping och Vetlanda (i den ordningen). Det blir två matcher på fredagen och en match på lördagen. Slutspel sker på söndag med semifinaler på förmiddagen och finalen på eftermiddagen. Åtta lag är med i turneringen och två lag går vidare från varje grupp. 

Bajen har spelat rätt bra på försäsongen och har två raka vinster i bagaget, båda kom i den nya hallen som såklart varit ett lyft för föreningen. Tellus krossades med 12-1 och Broberg avfärdades med klara 8-4 i Gubbängen. Christoffer Fagerström, som vänt tillbaka till Bajen efter en sejour i Bollnäs, har varit den främsta målskytten med sina sju mål. Tyvärr kommer han saknas under samtliga gruppspelsmatcher då hans avstängning på fyra matcher hänger kvar efter semifinalen mot Villa Lidköping förra säsongen. Tar sig Bajen vidare från gruppspelet och får spela fyra matcher i Svenska Cupen är "Fager" spelklar till den första elitseriematchen som sker mot AIK. Går Bajen hela vägen till final i Svenska Cupen kommer Fagerström att få spela den. 

Tränare Pierre Roos har förmodligen länge gått och funderat på ett anfallsalternativ till Fagerström och det lutar nog åt att han testar dalmasen David Jansson längst fram. Jansson var i bra form i slutet av förra säsongen och har potential att utvecklas ännu mer. Givetvis är han inte samma målgarant som nummer 45 men vi såg mot Sandviken hemma förra säsongen att han kan blixtra till. Vidare kan Roos kanske slänga upp Alexander Egorychev som spets och Philip Åström finns också som ett alternativ. Matcherna i helgen får utvisa hur vår nye tränare tänker.  

Anfallet i all ära. Det finns kvalitet i resten av laget och det ska bli spännande att se vad Daniel Mossberg kan prestera på mittfältet. Kaper Milerud är tillbaka och vi som sett Bajen de senaste åren vet om hans kvaliteter sedan tidigare. Ryssförvärven i Alexander Egorychev och Pavel Bulatov kommer nog tillföra en del, den sistnämnde med all sin rutin. De egna produkterna Klim Tarasenko och Lucas Dalin finns också att tillgå. Det är ett spännande lag som kommer till spel i Västergötland. 

Vad kan vi förvänta oss? Det är tuffa matcher som väntar och alla lag kommer till spel med olika försäsonger i ryggen. Gemensamt för många lag är nog att "hitta sitt spel", det är trots allt väldigt tidigt på säsongen. För Bajens del gäller det att bygga vidare på det som har varit bra men också utveckla där det finns förbättringspotential. En utmaning blir att få ihop lagspelet under hela matchen, något som Roos varit inne på i intervjuerna efter träningsmatcherna. Hammarby har trots allt inte spelat så många matcher hittills men Roos har säkert identifierat vad som måste till för att bli än mer redo inför elitseriesäsongen.

Svenska Cupen blir en utmärkt turnering att få lagspelet att sitta bättre och förhoppningsvis fortsätta få in lite vinnarkultur i laget. Det är givetvis tråkigt att man kommer till spel utan en av lagets bästa spelare men bandy är en lagsport och det är elva man på isen som måste prestera. 

Robin Sundins tankar inför cuphelgen i en intervju med bandypuls:
-  Det man kan säga är att vi är ett skridskostarkt lag som kommer bygga mycket på fart och fysik. I och med hallen så kan vi förbereda oss på ett annat sätt. Vi har definitivt ett spännande lag, men vet kanske inte riktigt nu var vi står, för vi behöver möta bättre motstånd.

Speltider 23-25 oktober
Fredag 14:00 Sandviken
Fredag 20:00 Villa Lidköping
Lördag 13:45 Vetlanda BK
Söndag: Slutspel

I Grupp B spelar Edsbyn, Västerås, AIK och Motala.

Spelarna som lär få lira: 
Målvakt: Mörkdal
Försvar/halvor: Sundin, Nyman, Bulatov, "Larry" Larsson, Pizzoni, Nyström
Mittfält/anfall: Mossberg, Tarasenko, Lebedev, Egorychev, Milerud, Jansson, Åström, Dalin

Hur sedan tränare Pierre Roos väljer att formera laget får vi se först i helgen.

Bandypuls sänder turneringen. Läs mer om det här.

Forza Bajen!

*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-10-22 14:37:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy