Lagbanner
Läget i Hammarby: Några punkter om årets säsong

Läget i Hammarby: Några punkter om årets säsong

Redaktion Zinkensdamm kollar av läget i Hammarby inför fredagens derby.

Åtta matcher av årets säsong har spelats och Hammarby ligger sjua i tabellen. På fredag väntar match mot Tellus och här är några punkter om läget i Bajen just nu.

Fagerström
Bajens bästa målskytt så här långt heter Christoffer Fagerström och han har gjort 15 baljor på åtta matcher. Västgöten noterades för ett hattrick både mot Sirius och Vänersborg. Matchen mot sin gamla klubb, "Älgarna", bevittnade jag själv på Zinken och det var mäktigt att se hans sista mål. Nummer 45 tog sats och tog sig förbi hela försvaret och knackade in bollen i bortre hörnet. Ett vackert mål som osade Ryssland-klass. Självförtroendet lyser om vår anfallare just nu. 

Träningsvecka
Efter ett intensivt matchande måste det varit tacksamt för truppen att kunna återhämta sig och ladda batterierna inför fredagens derby mot Tellus. Det var väldigt speltätt förra veckan men nu har laget varit spellediga sedan i lördags. Bra med tanke på att vi går runt på få spelare och har två skador vid sidan om. Hoppas både lagkapten Carl-Johan Rutqvist och Ilja Grachev är tillbaka inom kort. Kanske redan på fredag? 

Formen
Hammarby hade ett intensivt spelschema förra veckan med tre matcher på fem dagar. Det täta matchandet till trots, Bajen löste uppgiften och bockade av sex av sex möjliga poäng. Starkt jobbat med tanke på att truppen var ganska slimmad. Bara 14 spelare fanns med mot Sirius och Vänersborg. Plus att vi saknade offensivt skickliga Ilja Grachev och backklippan Carl-Johan Rutqvist under alla tre matcher förra veckan. 

Publiksiffran
Fyra matcher har spelats på Zinken och alla har varit över 1000-strecket. Men det finns ett annat streck som vi gärna får passera snart, 2000-strecket. Nu kanske motståndarna inte varit de roligaste hittills men fjolårets mästarlag, Edsbyn, drog bara 1832 åskådare till Zinken. Det var en lördag med bra avslagstid (14:00). Förvisso spelade fotbollen dagen efter en avgörande match i Östersund som kanske höll några borta. Men nu när fotbollen är över finns det inga ursäkter längre. Zinken behöver sin bandypublik och det vore kul om några fler hittade dit. Just nu är Hammarby trea i publikligan med ett snitt på 1473 åskådare. Bollnäs och Villa Lidköping är före.



Jonsson
Det kommer nog bli svårt att gå om Christoffer Edlund i poängligan som har hela 30 pinnar på 10 matcher. Men jag lyfter på hatten för Jesper Jonssons inledning så här långt. Skicklig med klubban och lika bra på att spela fram som att göra målen själv. (9+9) ger 18 pinnar och med det är han på en delad tredjeplats i poängligan i Elitserien. Jesper Jonsson är Bajens främste framspelare så här långt och lagets näst bästa målskytt bakom Fagerström. Med andra ord är han en av Bajens viktigaste spelare. Vi bör behålla smålänningen med galler så länge som det går.

Derby
Glöm inte att det spelas ett Stockholmsderby på fredag kväll. Hammarby tar emot tabelljumbon IK Tellus på Zinken och det bör bli två poäng. Men matcherna mot Tellus har varit jämnare än man på förhand tänkt sig under de senaste åren. Dock har klubben från Midsommarkransen inte inlett särskilt starkt (ingen seger på åtta matcher) och kommer nog få problem mot våra grönvita söderbröder. Fredrik "Larry" Larsson går upp mot sitt gamla gäng, om han får spela, vilket blir en intressant match i matchen. Har ni inte besökt Zinken ännu tycker jag det är ett bra läge att göra det på fredag. Avslag 19:00. Mot derbyseger!

*** *** ***

Fredrik Wiberg2018-11-28 12:00:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy