Lagbanner
Silly Season Hammarby Bandy 2020: Robin Sundin fortsätter

Silly Season Hammarby Bandy 2020: Robin Sundin fortsätter

Nu är det dags för Bajen att formera truppen inför hösten och kommande säsong.

Så var den här, Silly Season-säsongen, tiden på året då rykten och spekulationer tar fart. Det kommer med största sannolikhet börja röra på sig i Bajenland inom kort och redaktionen följer upp vad som händer i klubben. 

Klara in:

Uppdatering 8/10-2020 - Nytt kontrakt för Robin Sundin
Sådärja. Då var den sista pusselbiten på plats. Hela sommaren har vi gått och väntat på att våra veteraner ska signa nytt kontrakt. Pizzoni gjorde det i måndags, idag (torsdag) har Sundin skrivit på nytt med Bajen. Högerhalven med den fantastiska skridskoåkningen fortsätter i minst en säsong till med option på ett ytterligare år i Bajen. Till den officiella hemsidan säger nummer 17 följande:
- Jag älskar den här sporten och jag älskar den här föreningen så det känns jättebra. Jag känner fortfarande att jag kan bidra på hög nivå. Den dagen jag inte har den känslan längre så får ni inte se mig på Zinken längre.

(Hammarbys hemsida)

Uppdatering 5/10-2020 - Pizzoni förlänger med Hammarby
En av de två sista pusselbiterna i Hammarbys lagbygge inför säsongen är nu på plats när det står klart att David Pizzoni skrivit ett nytt kontrakt med Bajen (vi väntar fortfarande på Robin Sundins signatur). Trotjänaren Pizzoni är en riktig krigare med ett stort grönvitt hjärta. Landslagsmannen kan spela nästan överallt på isen och är oerhört viktig för laget med sin rutin och inställning. Nummer elva har skrivit på ett 1+1-kontrakt.


Uppdatering 25/6-2020 - truppen är klar
I samband med övergången av Pavel Bulatov bekräftade sportsligt ansvarige Viktor Karlsson till Hammarbys hemsida att truppen är klar. Det betyder att Robert Rimgård troligtvis inte ansluter. Det som vi fans väntar på är kontraktsförlängningarna med Pizzoni och Sundin, något som Karlsson hoppas ha klart innan månadens slut. Så här säger han till hemsidan:
- Det kommer inte att bli några fler nyförvärv för oss nu. Både jag och tränare Roos är nöjda med truppen. Det som återstår är att signa nya kontrakt med Robin Sundin och David Pizzoni. Min förhoppning är att vi gör det innan juni är slut.
(Hammarbys hemsida)

Pavel Bulatov - Dynamo Moskva 
Den ryske backen är klar för en till vända i Sverige och i Elitserien. Sist han var här representerade 37-åringen Vänersborg men nu blir det alltså spel med Bajen. Bulatov har en gedigen meritlista med bland annat sju VM-guld, ett World Cup-guld och två ryska ligasilver på sin meritlista. Ett SM-guld i Sverige är något han saknar och så här säger han om den saken till Hammarbys hemsida:
- Om jag ska ha en komplett meritlista så måste jag ta ett SM-Guld. Jag hade inte återvänt till en klubb i Sverige om jag inte känt att vi har potentialen att vara med och utmana om guldet, så är det bara.
Så här säger Viktor Karlsson från Hammarbys sportkontor om värvningen till Hammarbys hemsida:
- Pavel är en smidig och följsam försvarare i toppklass som kan spela back, halv eller till och med defensiv mittfältare om så behövs. 
(Hammarbys hemsida)

Alexander Egorychev - med förflutet i Baikal Energy och Jenisej
Hammarby har skrivit kontrakt med den ryska världsmästaren Alexander Egorychev. Anfallaren har kritat på för ett år och flyttar till Sverige i augusti. Egorychev beskrivs som en omsusad anfallare med ett "Bad Boy-rykte". Det låter onekligen som en spektakulär kille har anslutit till Hammarby. Så här säger huvudpersonen själv om Bajen till den officiella hemsidan:
- Hammarby är en förening med starka traditioner som har vart med där uppe i toppen många år nu och har väldigt många fans. Det ska bli en ära att spela för Bajenpubliken i vinter på Zinken!
(Hammarbys hemsida)

Christoffer Fagerström - kontraktslös, senast från Bollnäs
Det spekulerades länge om Fagerström skulle göra en återkomst till Bajen. Såklart fanns både Vänersborg och ett Rysslands-äventyr med i bilden men vi är såklart väldigt glada att anfallaren har signerat med oss (detta stod klart under fredagen 15/5). Kontraktet är skrivet på 1+1 år och västgöten kommer bli vår ledande anfallare kommande säsong.
(Hammarbys hemsida)

Daniel Mossberg - kontraktslös, senast från Bollnäs
Sportbladet kunde under torsdagen avslöja att Daniel Mossberg är klar för spel med Hammarby, kontraktet är skriver på 1+1 år. Vidare rapporteras det om att Bajen kommer göra klart med Christoffer Fagerström på fredag den 15/5, även dessa uppgifter kommer från Sportbladet.
(Sportbladet)
(SVT Sport)

Ivan Lebedev - förlängt kontrakt
Så står det klart att den ryske mittfältaren förlänger med Bajen ytterligare ett år, detta blir nummer 39:s fjärde säsong i den gröna bandyskruden. Till hemsidan säger ryssen att han blivit hemmastadd i Stockholms södra förorter och hoppas att hans familj får permanent uppehållstillstånd till hösten. Riktigt kul att den hårt arbetande mittfältaren kritat på för en fortsättning på Zinken tycker vi på red!
(Hammarbys hemsida)

Pierre Roos - ny huvudtränare
Ordförande Anders Gidrup valde under lördagskvällen (2/5) att presentera Hammarby Bandys nya tränare kommande säsong - på sitt egna twitter-konto(!). Som väntat blir Pierre Roos mannen som får uppdraget att leda Bajen - något uttalande från hemsidan har i skrivande stund inte dykt upp.
David Jansson - förlängt kontrakt 
Hammarbys dalmas har sin framtid på Zinkensdamms IP. Under torsdagen stod det klart att mittfältaren/anfallaren har förlängt sitt kontrakt med Bajen och nummer nio stannar i två säsonger till. David Jansson gjorde en bra säsong i den grönvita dressen och svarade för 19 poäng på 25 matcher. Det mest minnesvärda ögonblicket var naturligtvis hans fyra mål i den sköna 9-7-segern mot Sandviken i februari som i praktiken säkrade en slutspelsplats. Till hemsidan säger Jansson följande:
- Jag ska utvecklas och våga ta för mig mer. Jag kommer att ge allt för att Hammarby ska bli ett topplag.
(Hammarbys hemsida)

Två målvakter lyfts upp
Hammarby har löst målvaktsfrågan inför nästa säsong. Filip Mördal blir förstamålvakt och bakom honom kommer två unga talanger från de egna leden konkurrera. Det rör sig om Simon Westin (född 2003) och Matteo Tuveson (född 2002). Samtidigt kommer de också ha möjlighet att spela matcher i ungdomslagen. Till den officiella hemsidan säger sportsligt ansvarige, Viktor Karlsson, följande:
- Föreningsfolk och supportrar har i alla år efterlyst att vi ska satsa på egna produkter. Nu har vi en kanonbra möjlighet att göra det genom att flytta upp två målvakter som kan vara med och spela matcher och bidra redan i vinter. 
(Hammarbys hemsida)

Lucas Dalin - Edsbyn
Den egenfostrade Hammarby-spelaren Lucas Dalin har skrivit på ett tvåårskontrakt med Hammarby. Efter tre år på bandygymnasiet i Edsbyn så vänder han hem till Stockholm igen. Dalin spelar som mittfältare/halv och så här säger huvudpersonen själv om att komma till Bajen:
- Även fast det är drömmen att komma hem till Hammarby så är jag inte här för att titta på. Jag vill ta för mig och vara bidragande till den här resan vi kommer att göra, vilket förhoppningsvis innebär att vinna SM-guld med Hammarby.
Sportsligt ansvarige Viktor Karlsson fyller på:
- Vi ska jobba hårt tillsammans med Lucas för att han ska nå sin potential. Blir det så kommer både Lucas och klubben bli mycket nöjda. Ni kan räkna med att se Lucas i varje match.
(Hammarbys hemsida)

Kasper Milerud - kontraktslös, senast från Bollnäs
Det som det har ryktats om en tid är nu klart. Kasper Milerud vänder hem till Hammarby efter två säsonger i Bollnäs. Den 25-årige mittfältaren har skrivit under ett treårskontrakt och vi får in en spelare som verkligen brinner för att spela med Bajen och på Zinken, en riktig publikfavorit är tillbaka i föreningen. Till den officiella hemsidan säger "Kappe" följande om det som Hammarby har på gång:
- Det känns hur bra som helst, jag är hemma på Söder. Jag har saknat Hammarby, jag har saknat Zinken. Jag känner att föreningen har tagit flera steg i rätt riktning och jobbar för att bli en stormakt i bandyn.
En längre intervju med Kaper går att läsa här.
(Hammarbys hemsida)

Klimenty Tarasenko - Kuzbass Kemorovo
Hammarby gjorde under torsdagen klart med sitt första nyförvärv för den här säsongen. Det är den 25-årige mittfältaren Klimenty Tarasenko som har kritat på för grönvitt. Tarasenko har Bajen som moderklubb men har varit i Ryssland under fyra års tid och gick bandygymnasiet i Edsbyn. Nu vänder han hem till Sverige igen för spel med Hammarby. Så här säger Tarasenko till den officiella hemsidan:
- Jag vill testa mig i elitserien, jag har varit på drift i tio år, från Stockholm. Jag kände att det var dags att flytta hem. 

Viktor Karlsson från Hammarbys sportkontor fyller på:
- Klim är en perfekt representant för hur vi vill att en Bajenspelare ska vara. Vi räknar med att han kommer höja professionaliteten i vårt lag.
(Hammarbys hemsida)

--

Klara ut: 

Simon Folkesson - Örebro
Ytterhalven lämnar Hammarby efter bara en säsong och drar nu vidare till moderklubben Örebro. Till officiella hemsidan säger nummer 43 följande:
- Det var ett väldigt svårt beslut, men familjeskälen blev till slut avgörande. Jag har verkligen trivts på Zinken och i vårt boende på Södermalm så jag har våndats över att behöva lämna.
Vi får hoppas Hammarby förstärker med fler spelare imom kort då laget ser ganska tunt ut för tillfället.
(Hammarbys hemsida)

Jacob Bucht - klubb oklar
Hammarbys mittfältare väljer att flytta hem till Värmland efter bara en säsong i Bajen. Grunden till beslutet är av sociala skäl och han förklarar det till hemsidan som "det var dags att ge något tillbaka till familjen". Huruvida det blir fortsatt bandyspel för mittfältaren är än så länge oklart men det kan bli spel med Boltic, även om klubben inte har hört av sig till honom i skrivande stund.
- Nej, jag har inte hört någonting men visst är jag fortfarande sugen på bandy, Boltic har ett lovande lag så vi får se, säger Bucht till hemsidan.
(Hammarbys hemsida)

Pontus Nordenfors - Tellus
Den spelskicklige mittfältaren dubblerade matchspel förra säsongen med Tellus/Bajen och hade ett utvecklingsavtal med Hammarby. Det innebar att han spelade för Tellus i bandyallsvenskan och Hammarby i elitserien (när det fungerade). Nu står det klart att det enbart blir spel med IK Tellus nästa säsong för Pontus Nordenfors (Tellus kommer spela i elitserien kommande säsong). Ett ganska tråkigt besked för alla oss med grönvita sympatier då han var en nyttig spelare för Bajen ifjol och det hade varit intressant att se hans fortsättning i Hammarby. Nu blir han en konkurrent istället.
(IK Tellus hemsida)

Adam Gilljam - Jenisej
Hammarbys mittfältsmotor och landslagsspelare, Adam Gilljam, har gjort sitt i Bajen-tröjan (för den här gången). Efter åtta raka säsonger har hälsingen valt att förverkliga sin dröm att spela i öst och kommer under de kommande två åren att representera ryska Jenisej. Så här säger Adam Gilljam till den officiella hemsidan:
- Jag har sen jag varit liten velat spela i Ryssland. Framförallt att få spela i ett lag där alla är heltidsproffs, det har varit en dröm för mig att pröva på.
Det har varit en fröjd att ha Adam Gilljam i Bajen-tröjan och det vore kanonkul om han återvänder när Ryssland-sejouren är över. Tack för allt Adam och välkommen åter!
(Hammarbys hemsida)

(Alla nyheter nedan från Hammarbys hemsida)

Stefan Karlsson - huvudtränare
Det skar sig mellan Gidrup och Karlsson på slutet och rent sportsligt var säsongen ej godkänd. Ganska förväntat att Stefan inte får fortsätta som huvudtränare. Uttåget mot AIK i åttondelsfinalen och derbymatcherna mot Gnaget under säsongen var direkt svaga. Det fanns inget riktigt go´ i Bajen den här säsongen så det blir nog bra med en ny röst i omklädningsrummet. 

Carl-Johan Rutqvist - back
En klippa i försvaret och en spelare med stort bandyhjärta. Tack för alla insatser, Calle!

David Thorén - anfallare
Fick det aldrig att lossna i Hammarby-tröjan och utvecklades inte på det sätt som varken klubben eller han själv säkert önskade.

Jonas Söder - anfallare
Kom in sent från Rättvik och gjorde det bra inledningsvis. Men på slutet hade nummer 15 svårt att ta en plats i uppställningen och lämnar nu efter bara en säsong. 

Ted Bergström - anfallare 
Säsongens främsta målskytt och den spelare som Bajen kunde förlita sig på i anfallet. Väldigt tråkigt och lite oväntat att Ted lämnar efter bara en säsong. Jag hade gärna sett att han fortsatte i Bajen. Hoppas nu att han inte tar det korta steget till fiendeland...
Både Ted och Max hade 2+1-årskontrakt, så förväntningarna om en framtid i Hammarby fanns ju där.

Max Bergström - målvakt 
I Hammarby så valde man att dela på målvaktsskapet under säsongen där Max Bergström och Filip Mörkdal fick stå varannan match. Detta koncept höll sig fram till slutet av säsongen där Filip blev skadad och Max blev förstaslips. Men Filip belönades med ett treårskontrakt under säsongen och Max fick inte det. Den signalen visade nog att Filip lär vara förstakeeper nästa säsong och Max hade kanske fått spela andrafiol.

--

Rykten in: 

Robert Rimgård - kontraktslös
Även om inget konkret finns på bordet så bör Hammarby gå efter Robert Rimgård då han inte kommer spela för Broberg/Söderhamn i höst. I söndags kom beskedet att försvarsspelaren inte kommer bli kvar i "Gurt" och nu är han alltså kontraktslös. Vill han spela bandy nästa säsong bör det ske i Bajen. Hammarby behöver förstärka defensivt och där kan Rimgård bli en viktig pusselbit som kan klubben efter alla hans år på Zinken. Det vore kanon om vi kunde knyta till oss Rimgård, tycker red. 
(Bandypuls)

Ilja Grachev - kontraktslös
Svenskryssen har varit utan kontrakt sedan hans avtal med ryska Uralskij Trubnik gick ut den 31/3. Spekulationer om en flytt tillbaka till Bajen har varit på tapeten och nu bekräftar mittfältaren att han har skrivit på kontrakt med en klubb. Men vilket lag det är vill 28-åringen inte avslöja. Till bandpuls säger Ilja Grachev följande:
- Ja, jag kan väl faktiskt avslöja att ett kontrakt är påskrivet sedan en månad tillbaka. Men jag tänker inte avslöja med vilken klubb. Det får vänta tills det blir officiellt, säger han.
Vidare bekräftar Ilja Grachev att han har haft kontakt med Hammarby till bandypuls:
- Vi har haft kontakt, jag och Hammarby. Mer än så vågar jag inte säga tyvärr. 

(Bandypuls)

Tidigare mittfältsstjärnan gör comeback?
Det kommer inte bli någon återkomst i Jenisej för Alan Dzhusoev och nu riktas istället blickarna mot spel i Sverige för den ryska mittfältaren. Hammarby och AIK lär ligga bra till för ryssen som tidigare representrerat både Hammarby och Sandviken i elitserien. I en intervju med DN så hintar Hammarbys sportsligt ansvarige Viktor Karlsson om att en eller två nya spelare kan presenteras, innan truppen nog får ses som spikad. Det är definitivt inte omöjligt att Alan Dzhusoev är ett av namnen som det jobbas med. Även om nya påskrifter med David Pizzoni och Robin Sundin säkert är av högsta prioritet på sportkontoret just nu. 

(Bandypuls)

Fagerström och Mossberg uppges vara klar för Bajen
Bandypuls skriver ikväll (13/5) att de tidigare Bollnäs-spelarna, Christoffer Fagerström och Daniel Mossberg, båda ska vara klara för spel med Hammarby nästa säsong. Vidare rapporteras det om att Ilja Grachev är på tapeten och även den ryske mittfältaren Alan Dzhusoev. Både Ilja och Alan har spelat i Bajen tidigare och kan alltså göra en comeback på Zinkensdamms IP.
(Bandypuls)

Tre spelare kommer presenteras
Idag (13/5) gick hemsidan ut med en nyhet om att tre spelare kommen presenteras. Den första spelaren blir officiell när 2000 kronor har samlats in, den andra spelaren blir officiell när 6000 kronor har samlats in och slutligen presenteras spelare nummer tre när 12 000 kronor har samlats in. Vill du vara med och snabba på spelarpresentationerna? Gå då in via denna länk för att se hur du kan bidra! Vilka spelare kan det då tänkas bli? Idag stod det klart att Christoffer Fagerström och Daniel Mossberg officiellt tackat nej till en fortsättning i Bollnäs - så att någon från den duon, eller båda, presenteras för Bajen vore inte omöjligt. Vidare surras det lite kring en återkomst av Ilja Grachev till Bajen. 
(Hammarbys hemsida)


Flera tränarkandidater för Bajen 
Förra säsongens assisterande tränare, Viktor Karlsson (Stefans son), kommer under den kommande säsongen att fungera som en länk mellan A-laget och styrelsen. Han berättar i en intervju till bandypuls under torsdagen (2/4) att Bajen tittar på tränarsidan, det finns olika alternativ, men inget är klart. Vidare berättar Karlsson att han hoppas att klubben får mer pengar att röra sig med och att Hammarby behöver förstärka på i stort sett alla positioner. 

(Bandypuls)

Pierre Roos - ny tränare? 
Det har skurit sig mellan ordförande Anders Gidrup och tränare Stefan Karlsson och nu står det klart att Karlsson slutar som coach enligt officiella hemsidan. Mannen som sägs få uppdraget är Pierre Roos, förbundskapten för P21-landslaget och meriter som spelare i Sirius. 
(Bandypuls)


Kasper Milerud - Bollnäs
Hammarbykillen lämnade för Bollnäs för ett par säsonger sedan men ska nu vara aktuell för en comeback i Bajen. Bollnäs rev alla spelarkontrakt den 19:e mars och det har skapat stor frihet för spelarna att gå till andra lag. Personligen hade det varit kul om "Kappe" kom tillbaka till Zinken igen.
(Bandypuls)

Uppdatering 19/4
På Bollnäs hemsida går det att läsa att "Kappe" lämnar klubben efter två säsonger i Hälsingland. Flytten till Hammarby blir alltså allt närmare. Till Bollnäs officiella hemsida säger Milerud följande:
- Tanken var ju att jag skulle vara kvar men med tiderna som är så behöver vi söka upp trygghet någon annanstans och nu blir det på annan ort. Jag fick också indikationer att jag skulle hitta en ny klubbadress.

(Bollnäs hemsida)

Avskrivna rykten:

Sune Gustafsson - Villa Lidköping
Enligt bandypuls så ska den 22-årige försvarsspelaren vara klar för Bajen.
(Bandypuls)


Uppdatering Gustafsson:
Det blir inget spel i Bajen för försvarstalangen trots att vi uppenbarligen visade intresse. När det skrevs om att han var klar från mediahåll trodde man väl att det låg någonting i det, detta tillsammans med faktumet att försvarssidan i Bajen är rätt svag. Men idag (30/4) står det klart att det blir spel med Sirius istället. I ett pressmeddelande säger den tidigare Villa Lidköping-spelaren följande:
- Det känns fantastiskt kul att det blev just Sirius. Jag valde Sirius för att det här känns som det bästa för min utveckling, plus att klubben presenterade ett upplägg som verkligen tilltalade mig.

(Bandypuls)

Rykten ut: 

Robin Sundin - Örebro
ÖSK:s sportchef Thomas Eriksson och Robin har haft en del kontakt med varandra och nu hoppas han att högerhalven följer efter Simon Folkesson till Örebro och ansluter till laget.

(Bandypuls)

Simon Folkesson - Örebro
Ytterhalven kom till Hammarby inför den här säsongen och skrev på ett (1+1)-kontrakt. Nummer 43 har inte synts till på bilderna när Bajen har dragit igång den gemensamma försäsongsträningen under den nya tränaren Pierre Roos regi och nu har rykten uppstått om att han är på väg att lämna klubben. Att han inte tränat beror på att han varit lite sjuk berättar han för bandypuls, men det finns också en annan klubb med i bilden, Örebro. Under fredagen gick Folkesson ut i media och sa att det står mellan två klubbar, Hammarby eller moderklubben Örebro. Vilken klubb han väljer att spela i nästa säsong kommer han att bestämma denna helg. Till bandypuls.se utvecklar han sitt resonemang:
- Det är tufft, veligt fram och tillbaka. Bajen är en skitbra förening och jag trivs skitbra här. Men det är om man tar ett familjemässigt beslut att flytta och kliva hem, det kanske är bäst för familjen och lillgrabben att ha släkt och vänner nära.

(Bandypuls)

Carl-Johan Rutqvist - slutar? 
Efter det bittra uttåget mot AIK fick bandyfeber en intervju med Hammarbys lagkapten. Där förklarade en frustrerad Rutqvist att det har varit svårt att få ihop vardagen och att han tvekar om en fortsättning inom bandyn. Den 37-årige backen sitter på ett utgående kontrakt och hade problem med både form- och skador under säsongen som gick. 
- Min kropp har utstått mycket under min karriär. Sen är vi rätt less på att försöka få ihop vardagen. Jag och min fru Frida (AIK Bandy) spelar ju också på elitnivå, sa han till bandyfeber. 
(Bandyfeber)


Stefan Karlsson - tränare
Hammarby planerar att bygga om på tränarsidan inför nästa säsong, utan att ha meddelat nuvarande tränare (Stefan Karlsson), om planerna. Detta har fått den tidigare guldtränaren att ryta till mot Hammarbys ordförande, Anders Gidrup. Karlsson har öppet kritiserat Anders Gidrup i svensk media och lär nog inte bli kvar i föreningen (Karlsson sitter även på utgående kontrakt reds. anmärkning). Några saker som Karlsson har sagt, till bandypuls, är följande:
- Han pratar med allt och alla förutom de han ska prata med. Han kan inte prata mellan fyra ögon. 
(Bandypuls)
När sportbladet frågade Karlsson om vad han tycker om situationen blev hälsingens svar kort och koncist: - Frågan är så dum att jag häpnar. Det är som det är. 
(Sportbladet)


*** *** ***

Fredrik Wiberg2020-10-08 11:16:00

Fler artiklar om Hammarby Bandy