3-3 i Annandagsderbyt

Det blev jämnt och grinigt med många utvisningsminuter för bägge lagen i Annandagsderbyt mellan Helenelund och GT/76 på Sollentunavallen.

Så kom då äntligen Annandagen, och den fina traditionen med bandy på denna högtidsdag. Vi i The Lundeners värmde upp med klassisk bandylunch på Stinsvillan innan, med pyttipanna, ägg, rödbetor och givetvis "Bandybira" (Helenelund Lager) två timmar innan match. Mycket uppskattat, och ett stort tack för att vi fick chansen att förhoppningsvis inleda en fin tradition under de kommande säsonger som HIK spelar hemma på Annandagen!

Vi anlände till Sollentunavallen i god tid, och placerade oss på vår vanliga "sektion" på läktaren, och såg att publiktillströmningen så sakteliga ökade på inför matchstart. Dock stannade publiksiffran denna Annandag på inte alltför imponerande 137 åskådare, varav ett fåtal med bortalagssympatier. Faktum är att HIK-GT var den minst publikdragande matchen i division 1 östra denna dag, då DIF-Västerås lockade 200 personer, Köping-Spånga 170 och Norrtelje-Örebro U vann den prestigefyllda "tävlingen" med 278 personer.

Matcher mellan HIK och GT blir av tradition ganska tajta och griniga, och denna dag utgjorde sannerligen inget undantag. Redan efter 1:45 fick bortalagets utvisningbås sitt första besök, och det skulle bli åtskilliga sådana besök på bägge botbänkar under matchen.
Trots en man mindre gjorde GT matchens första mål efter 03:10, men HIK replikerade snabbt genom Daniel Mökander bara en dryg minut senare (04:32).
GT tilldömdes senare en korrekt dömd straff, som förvaltades till 1-2, men efter en knapp halvtimme fick Mökander återigen chansen att kvittera, vilket han gjorde.

Första halvlek slutade 2-2, och med 55 utdömda utvisningsminuter visade sig profetian om att det skulle bli småfult och grinigt stämma till hundra procent. Andra halvlek skulle också visa sig att fortsätta i samma anda.

Det kom faktiskt bara att bli två mål i andra halvlek, Olle Bolkeus satte 3-2 till HIK tidigt i andra halvlek, på en bjudning av bortaförsvaret mitt på egen planhalva, Dock kändes det väldigt osäkert om denna fragila ledning skulle hålla matchen ut. Dessvärre gjorde den inte det, då GT får ytterligare en straff tilldömt, och denna gång såg det inte lika solklart ut som när den första straffen dömdes. Rasmus Hård, som satte första straffen för GT, gjorde heller inget misstag när han fick chansen igen.

På slutet blev det sedan extra grinigt, och med flera utvisningar (varav ett lindrigt matchstraff), samt timeout, lagvarning, och hörnor (varav GT drämde en klockrent i ribban) var det med nöd och näppe HIK lyckades behålla en poäng. Kanske inte helt rättvist, men uppskattat av åtminstone drygt 130 av de 137 åskådarna på plats.

GT anföll med mer folk och höll ihop laget på ett bättre sätt än HIK matchen igenom. HIKs lagdelar blev mer utspridda när de försökte avancera uppåt i spelplanen, och ofta var det bara två, tre eller max fyra spelare som kom i formation i riktning mot GTs straffområde. När GT anföll kom hela laget samlat som en enhet med möjlighet att släppa bollen bakåt till mittfältet om anfallarna var på väg in i "säcken".

Hur som helst blev det alltså delad pott, och en spännande och hetsig match. Kanonväder för bandy med ca sex minusgrader, klarblå himmel och vindstilla. Skapligt med folk, fast jag hade som sagt hoppats och trott på mer. Vi i klacken gjorde en okej insats, men inte mer. Lite väl tyst i första halvlek, men bättre drag i andra.

Efter Nyår tar vi nya tag mot Uppsala BoIS, även denna hemma på Sollentunavallen, söndag 2/1 klockan 13:30.

Matchfakta:
Helenelund-GT/76 3-3 (2-2)
Publik: 137 (färre än tio bortasupportrar)
Målskyttar HIK: Mökander 2, Bolkeus 1.
Målskyttar GT; Hård 2 (straffar), Wilhelmsson 1.
Hörnor: 5-9. Straffar: 0-2.
Utvisningar HIK: 5 stycken 10-minutersutvisningar plus en 5-minutersutvisning.
Utvisningar GT76: 5 stycken 10-minutersutvisningar plus en 5-minutersutvisning, samt ett lindrigt matchstraff.