Lagbanner

Blekt HIK förlorade mot lillebror AIK

Det var sannerligen inte mycket som stämde för Helenelund i bortamötet mot laget man hjälpte att återuppta bandyverksamheten för ett antal år sen, AIK. Det blev 3-6 i baken i en match där i stort sett ingenting stämde för de för dagen vitklädda HIK-spelarna.

Premiärbesöket på VM-arenan Bergshamra IP i Solna slutade alltså med en blytung förlust efter en riktigt usel insats. Jag återkommer längre ner i detta stycke om just citatet "VM-arenan" för övrigt

Om man ska hitta några korn av positivitet i det nästan totala mörkret i denna match så var det väl i så fall att HIK inledde målskyttet efter 6 minuters spel genom Linus Hansson. Glädjen höll bara i sig i knappt tre minuter, då AIK kvitterade efter en kaosartad situation i HIKs straffområde. Efter målvaktsräddning och stolpträff kunde till slut bollen vispas in i HIKs målbur.
Resten av halvleken dominerades av stort bollinnehav för HIK, men bollen befann sig till 80% på HIKs egen planhalva, så det var därmed väldigt glest med målchanser.
Ett par chansartade lägen dök dock upp, men antingen blev avsluten alltför tama eller så resulterade det i ett skott ett antal meter ovanför eller vid sidan om AIKs målbur. En del målchanser fick även AIK till skänks genom felsläpp och usla passningar i de bakre leden, men det dröjde ända till den 41:a minuten tills mål nummer tre kom, dessvärre för hemmalaget AIK. Ex-HIKaren Rickard Öster gjorde ett snyggt solomål då kan kom runt på högerkanten och skar in framför målet och satte bollen säkert i mål. Passningen stod en annan ex-HIKare för, Robert Hannus.

Paus, vattnig korv för 15:- och huttrande utomhus eftersom ingen kafeteria finns på arenan! Uselt!

I den andra halvleken såg det inledningsvis lovande ut, då Andreas Karlsson snyggt dundrade in 2-2 och HIK såg ut att vara på gång. Dessvärre slarvades det å de grövsta gånger två då HIK släppte in två extremt billiga mål i matchminut 65 respektive 67. Ett litet hopp tändes i den 74:e minuten då en hörna gav Linus Hansson läge att prickskjuta in 4-3 i den lilla glipan mellan ribban och AIKarnas hjälmar.
Närmare kom inte HIK, utan tack vare oskärpa och märkliga domarbeslut kunde AIK till slut rinna ifrån till 6-3. När sista målet rasslade in tänkte jag för mig själv "Vad f-n gör jag här?!" och klev helt sonika ner från snövallen och begav mig från arenan... Tack för kaffet!

Arenan ja; detta ska alltså vara en arena där det spelats VM-bandy!? Om jag inte missminner mig spelades matchen Sverige-Norge här i senaste hemma-VM.
Jag tror jag kan säga att Sollentunavallen slår Bergshamra på ALLA punkter och om inte Sollentunavallen prioriteras i kommande hemma-VM före Bergshamra är något väldigt, väldigt fel!

För det första finns knappt några läktare på Bergshamra IP. På bortre långsidan finns några rader betongståplatser inbyggda i en brant slänt, men de syndes knappt då de var begravda i djup snö. Ingen av de drygt 65 åskådarna valde att stå där (97 personer enligt bandyförbundets hemsida, men det kan omöjligen stämma), utan merparten klättrade i stället med livet som insats upp ytterligare 4-5 meter ovanför läktarraderna där det fanns en liten avsats man kunde stå på. Därifrån hade man en skaplig överblick, men det märkliga är att slänten börjar cirka 12 m ifrån sidlinjen, så det blir ett stort avstånd till planen ändå. Varför detta märkliga "tomrum" mellan sidlinjen och släntläktaren finns kan jag inte ens gissa, men det kan kanske hänga ihop med att det även spelas amerikansk fotboll på Bergshamra IP? Det skvallrade målställningarna bakom bandymålen om i alla fall.
De åskådare som inte ville/orkade klättra upp för den branta läktaren stod i stället längs sidlinjerna på bägge sidorna av planen, på de stora plana ytorna jag nyss nämnde.
Som grädde på moset var utvisning- och kommentatorsbåset placerat på ett så synnerligen dumt sätt (som på Spånga IP) så att det skymde planen ju närmare mitten man stod. Därav kanske att ingen valde att stå på betongståplatsraderna, utan valde att gå hela vägen upp för slänten. Som krona på verket hade detta bås prytts med två plankor som fungerade som något slags stöd för strömförsörjningskabeln till detsamma. Väldigt proffsigt... inte!
Servering existerade inte som sagt, utan man fick stå utomhus och huttra när man inhandlat korv eller liknade. Jag har varit på många bandyarenor runtom i Storstockholm och många andra ställen, och de flesta, men kanske inte alla, har servering inomhus. Men inte på denna VM-arena alltså! Helt j-vla makalöst!

Bergshamra IP tar lekande lätt hem titeln "sämsta bandyarena jag besökt" och det krävs mycket arbete för att få upp den till en duglig standard. Ställ träläktare på de stora tomma ytorna intill sidlinjerna och bygg en kafeteria, sen kan man kanske fundera på att höja betyget en aning.

Kan även passa på att nämna att omklädningsrummen var belägna i samma byggnad som kioskluckan (eller snarare -fönstret), och spelarna fick därmed gå ner för samma trappor ner till bandyplanen som åskådarna. Som tur var var i alla falla trappstegen ordentligt skottade så ingen av varken spelarna eller åskådarna ramlade i trappan.

Nä, usel arena och usel HIK-insats, skärpning!!

Jag har gått på samtliga matcher denna säsong utom fyra, och samtliga dessa fyra har HIK vunnit. Det talar för HIK i nästa omgång då Djurgården gästar Sollentunavallen, då jag inte kommer att kunna se den matchen då jag är upptagen på annat håll.

Åtvidaberg verkar segla iväg i serietoppen och mot en uppflyttning till Allsvenskan. Sen är det upp till bevis för HIK i den jämna striden om andraplatsen, då DIF, AIK och GT också vill vara med i leken. Det är ett riktigt getingbo i kvalplatsstriden.

Kom igen Lunden!!!!


Skytteliga: 

Linus Hansson 19 mål
Jonas Säfström 11 mål
Johan Kronberg 8 mål
Andreas Karlsson 8 mål
Carl Lannes 6 mål
Christoffer Lunde 5 mål
Markus Olsson 4 mål
Joakim Samuelsson 4 mål
Fredrik Larsson 3 mål
Joakim Megert 2 mål
Viktor Brinck 1 mål
Sebastian Carenfeldt 1 mål

LRR2010-01-24 14:57:33
Author

Fler artiklar om Helenelund