Lagbanner

Eskilstuna-Helenelund 2-17

Det blev precis lika odramatiskt som siffrorna visar, på Eskilstuna isstadion.


En bandyutflykt till Eskilstuna är aldrig fel! I solsken och nollgradigt begav sig fem glada Lundeners iväg med SJ-tåget från Stockholm till Eskilstuna på söndagsförmiddagen. 09:54 rullade det sprillans nya Mälartåget västerut, och efter enkätifyllning på tåget (minuspoäng för de hårda sätena) och några klunkar av diverse medhavd bandydryck var vi framme nästan exakt en timme efter avgång.
Vi tog, som vanligt, sikte på Fristadstorget mitt i "Sméstan", och den fantastiska puben Royal Oak, som lämpligt nog öppnar 11:00 varje dag (denna pub rekommenderas varmt!). Där åt vi varsin "english breakfast-tallrik" (gott!) samt drack både kända och okända ölsorter. Då denna pub har ett brett utbud av annorlunda ölsorter, bland annat en uppsjö av sorter från lokala Eskilstuna Ölkultur, är det extra spännande att botanisera bland de många sorter man i vanliga fall inte ser. Ett par välkända Guinness slank också ner för övrigt.
När det började dra ihop sig till match klev vi på buss 5 mot Ekängen, och vi var framme ca 13:45, dvs en kvart innan matchstart.
Vi tog en sväng genom bandycafeterian på jakt efter matchprogram, men denna gång fanns tyvärr inga sådana (det har funnits sådana vid samtliga besök tidigare säsonger).

Det var alltså strålande solsken och nollgradigt, och då bröt vi våran svit gällande läktarplacering för The Lundeners. Vi har vid samtliga tidigare tillfällen stått på den lilla charmiga träläktaren längs med den södra kanten av isbanan, men nu gick vi i stället till den enorma betongtrappeläktaren på norra sidan. Denna gigantiska skapelse löper längs med hela norra sidan, och till och med förbi denna, mot hockeyrinken intill! Om man skulle försöka räkna ut hur många som skulle kunna få plats på denna skapelse snackar vi om flertalet tusen åskådare, men då det sällan är mer än 60 personer på EBS matcher var det även denna gång inte någon större risk för trängsel...
Vi ställde oss i första halvlek mot målet HIK skulle göra mål i, vilket innebar det västra målet. Nackdelen med det strålande solskenet var att det speglades rejält i isen, så det skulle visa sig vara väldigt svårt att se vad som egentligen hände när HIKs spelare gång på gång tog sig in i EBS straffområde.

Eskilstuna genomlider en blytung säsong 2019-20. Endast en vinst (uddamålsseger mot Norrtelje) och resten förluster, ofta med rejäla utskåpningssiffror i ändalykten. Även denna match var på förhand tippad som en brakförlust, och 2-17 visar väl med all önskvärd tydlighet att det blev just precis så...

HIK behövde bara knappt sju minuter för att spräcka nollan på Isstadion. Micke Andersson premiärskytt, och han blev i slutändan matchens överlägsne poängkung med sju mål och en assist.
Det finns ingen större anledning att försöka djupdyka i någon form av matchanalys efter en sån här match. HIK var helt enkelt flera klasser bättre än EBS, och med halvtidsledning 2-10 och slutresultat 2-17 blir det inte tydligare.
Man kan ju inte låta bli att tycka lite synd om ett lag som hamnat i en ond spiral med idel förluster, men vi håller tummarna för att Eskilstuna Bandysällskap på något sätt kan vända trenden och hänga kvar i division 1. Tiden får utvisa om det går.

För HIKs del utveckades denna match till lite av en "träningsmatch", och det var extra kul att se Skyttner och Kuusela tillbaka på isen efter lång frånvaro.
Vi i klacken hade inga större problem att hålla igång vårat goda humör, då målen trillade in i parti och minut. I andra halvlek flyttade vi oss till den ända av planen där HIK fortsatte att sätta sju pyttsar, och nu kunde vi faktiskt till och med se målen tydligt, då solblänket i isen inte följde med till den sidan. Trevligt!
Hejarramsorna och vår patenterade målramsa "Maybe it´s because I´m a Lundener..." ekade mellan betongläktaren och den blå himlen, och givetvis blev vi tackade med vågen av spelarna efter matchen.

Hemresan gick smidigt, och som en liten bonus hann vi med en segeröl på den lilla puben mot perrongen som vårat tåg sedermera avgick ifrån.

Nästa match kommer att bli betydligt svårare, då serietrean Djurgården kommer på besök! Detta sker redan nu på fredag, och vi hoppas på storpublik och magisk stämning på läktaren, samt vinst för HIK förstås!

Stefan T2020-02-03 20:53:20
Author

Fler artiklar om Helenelund