Lagbanner

Läget inför slutspurten!

Det drar ihop sig! HIK har två tuffa matcher kvar, men har allt i egna händer.

Efter 14 spelade matcher har HIK ännu inte förlorat. De enda två poängtappen är två oavgjorda bandyhallsmatcher (av någon märklig anledning) mot Gustavsberg "hemma" i Relitahallen, och borta mot ett toppat Västerås Bandy i ABB Syd Arena.
Med ett sådant facit skulle man kunna tro att vi HIKare redan nu siktar in oss på ett kommande kvalspel, men icke... Toppkonkurrenten GT76 har skuggat oss hela säsongen, och ligger endast en poäng efter HIK. I seriepremiären vann HIK förvånansvärt enkelt med 6-2 mot just GT, och serien avslutas följdaktligen på Gubbängen mot de blågula, som med stor säkerhet blir en ren seriefinal. Helenelund KAN rent teoretiskt bli klara för kval redan i morgon, om GT förlorar borta mot Västerås, samtidigt som HIK vinner mot Köping. Inte helt omöjligt, men det mesta talar ändå för en ren seriefinal kommande söndag.
Till saken hör också att GT har formligen öst in mål denna säsong, och har över 100 plusmål jämfört med HIKs 70, så hamnar bägge lagen på samma poäng går GT till kval på målskillnad...
Det vore ju så oerhört surt om HIK endast skulle förlora EN match på hela säsongen, och förlora kvalplatsen på det!! Måtte det inte hända!

I den övriga division 1 serierna är det också tätt, på några håll i alla fall:
Norra Norrland; ett getingbo inför slutspurten, där Östersund, Karlsborg och Haparanda SKT gör upp om förstaplatsen.
Södra Norrland; Västanfors leder, men Nitro/Nora på andraplatsen utmanar.
Noterbart är att vinnarna i dessa två grupper möts i ett "förkval" om en plats till det allsvenska kvalet.
Västra; Surte är klart för kval.
Södra; Jönköping är klart för kval.
Östra: Helenelund eller GT/76, som nämnts ovan.

I Allsvenskan är Borlänge (Peace & Love) och Skutskär i princip redan klara för nedflyttning till division 1. På kvalplats ligger just nu UNIK ganska fast förankrat, men gällande det andra laget som får kvala är det långt ifrån avgjort. Kalix, TB Västerås (Tillberga) och Gripen/Trollhättan gör allt för att undvika den andra platsen, men även Kungälv och Nässjö kan med idel förluster på sluttampen också de bli inblandade i kvalplatsdramatiken. Det är med andra ord ett sk "getingbo" på nedre halvan av allsvenskan.

Och nu till något helt annat...!

Bevara Bandyn! Det är mitt budskap till Bandysverige just nu! Vi läser med oro om nedstängda aggregat runtom i vårat avlånga land. Senast i raden av drabbade klubbar är Nitro/Nora och Köping, som båda står utan bandyarenor nästa år. Även Västanfors kan bli drabbat om jag har förstått det hela rätt. Tragiskt!
Listan över klubbar som varit tvungna att lägga ner sin bandyverksamhet pga detta "fenomen" börjar bli oroväckande lång. Oxelösund, Hälleforsnäs och Söderfors har varit tvungna att pausa sin bandy på obestämd tid. Skutskär fick för några år sedan sitt aggregat avstängt, och fick spela sina hemmamatcher i Sandviken. Lesjöfors spelar numera i Filipstad. Och nu alltså de tre ovannämnda. Så här kan vi inte ha det!
Inte nog med att vintrarna blir mildare med åren (har det ens varit vinter denna säsong?), utan märkliga prioriteringar i diverse kommunstyrelser runt om i landet håller på att om inte utplåna, så i alla fall kraftigt reducera antalet aktiva bandyklubbar. Sen är det ju även så att en konstfrusen bandyplan inte bara är till gagn för de klubbar jag nämnde ovan, utan även för barn och ungdomar samt "vanligt folk" som vill åka skridskor. Skulle man sakgranska samtliga kommuners budgetar tror jag att det inte skulle vara några som helst problem att hitta andra konstnader att skära i, för att få låta aggregaten på bandyarenorna att vara igång mellan november och mars. Detta är jag helt övertygad om. Mitt budskap till de kommunpolitiker som tar dessa beslut är: Gör om, gör rätt!!

Och nu, till definitivt något alldeles helt annat...!

Vi i The Lundeners har genom årens lopp fått erfara att vi förmodligen är den supportergrupp vars namn måste vara det mest felstavade och feluttalade i riket! I lokaltidningsartiklar och omnämnanden på internet har vi fått utstå ett brett utbud av felstavningar, i stil med Lunders, Lundeneers, Lundernes, Lunduners, Lunderers mm. Likaså har vi blivit kallade just Lunders och Lundeneers (med lång e på slutet) vid ett flertal tillfällen. I Eskilstuna för två säsonger sedan till exempel sa några smågrabbar till oss: "Kolla, the Lunders!"
För att gå till botten med detta kommer här nedan en skriftlig och utttalsmässig förklaring:

Vi heter The Lundeners. Det uttalas "Lunn-denn-ersch". Inte svårare än så! En Lundener, flera Lundeners. Fullt logiskt.

Ursprunget till namnet var att någon gång på sent 90-tal tog några av grundarna till supportergruppen med sig en engelsk kompis på besök ner till Sollentunavallen för att se HIK spela en bandymatch. Givetvis var detta den första bandyupplevelsen för engelsmannen, och han reagerade på att Helenelund kallades "Lunden", då han själv bodde i London.
Därifrån var det inte svårt att göra om den gamla dängan "Maybe it´s because I´m a Londoner" till samma sak men med "Lundener" i slutändan. De som gått på en match som HIK spelat, både hemma och borta, de senaste tre säsongerna, kan inte ha missat den ramsan efter varje gjort HIK-mål. Vår svit med närvaro på HIKs matcher är just nu uppe i 73 i rad, vilket innebär varenda match HIK spelat sen de åkte ur allsvenskan 2016. Ett skapligt facit för en handfull supportrar som följer en division 1 klubb!
(Vi var ju givetvis på plats på samtliga hemmamatcher i allsvenskan, samt några bortamatcher, samt ett gäng matcher föregående säsonger också, men den obrutna sviten ligger just nu på 73 i rad, och det kommer bli 75 i rad efter de två avslutande matcherna i grundserien.)

I morgon väntar Helenelund-Köping 13:30 på Sollentunavallen! Matchrapport kommer på måndagen. Heja Lunden!

Stefan T2020-02-15 10:07:00
Author

Fler artiklar om Helenelund