Vinst i hemmapremiären mot Norrtelje

Efter 625 dagars uppehåll från match på Sollentunavallen var det äntligen dags igen, då HIK tog två nya poäng mot klubben från Roslagen.

Det var sannerligen en kamp mot klockan för att få isytan spelbar till fredagsmatchen, tillika hemmapremiären denna säsong. Jag och många andra klickade in på HIKs officiella sida under veckan för att se hur det såg ut med ismakeriet. Plusgraderna var inte nådiga mot varken bandyplanens is, eller mot oss supportrar som så innerligt ville att denna fredagspremiärmatch verkligen skulle gå av stapeln. Inte blev det bättre av att fredagen var veckans varmaste dag, med uppemot 11-12 grader mitt på dagen!
MEN; med mycket möda och stort besvär (härmed framförs ett stort TACK till alla ni som kämpat dag och natt för att få isen spelbar!!) gick det vägen, med nöd och näppe!
Som en anekdot kan nämnas att Hammarbys planerade premiär samma kväll på ZInkensdamm ställdes in ett par timmar innan tänkt matchstart.

Det blev en mangrann uppslutning på O´Learys i Sollentuna Centrum inför match, och stämningen var på topp bland oss HIK-supporters. Alla uppklädda, som sig bör, i olika varianter av rödsvarta HIK-souvenirer. Matchstart var spikad till 19:30, och inför match hölls en mycket fin tyst minut och hyllning till tre HIK-legender som gått bort sedan det spelades bandy på Vallen senast (Olle Wannberg, Åke Åström och Kent Rübsamen).

När matchen sedan drog igång tog det inte lång tid för oss på läktaren att notera att iskvaliteten kanske inte var den allra bästa, med mycket studsande bollar och omotiverade bolltapp pga den svårspelade isen. Det blev också en tight och låst tillställning, utan alltför mycket skönspel. Norrtelje är ett lag vi slår i princip tio gånger av tio på hemmaplan, men det lag vi såg igår är nog tveklöst det vassaste jag sett bortalaget ställa upp med på åtskilliga år. Det var därför ganska logiskt att den tajta första halvlekens enda mål gjordes av bortalaget, i den 33:e minuten. Otvivelaktigt välförtjänt, trots att HIK hade ett kraftigt övertag gällande hörnor, som alla utom möjligtvis två höll en dålig kvalitet.

Efter det sedvanliga besöket i HIKs mysiga bandycafé i pausen var det dags att heja fram grabbarna till en resultatmässig vändning i matchen, och det kom att bli precis så till slut. Efter fem minuter i andra halvleken kom kvitteringen signerad Lukas Ahlqvist, då han lurade målvakten efter en det att en hög boll skapat lite oreda i straffområdet. Ledningsmålet 2-1 dundrade Micke Andersson in på en hörna i den 72:a minuten. Samma Micke hade dessförinnan misast i ett relativt öppet läge.

Matchen stod sedan och vägde, med bägge lag hungriga efter nästa mål, men isens kvalitet bäddade inte för något skönspel åt något håll. Mycket vilja, men få konstruktiva anfallsvarianter åt bägge hållen.

Norrtelje får tilldömt en straff i den 84:e minuten, men denna gick utanför, och istället kontrade HIK snabbt och punkterade matchen med 3-1 (Micke Anderssons andra mål denna match). Det är små marginaler i bandy!
På övertid kunde sedan Willy Johansson fastställa slutresultatet till 4-1.

Tre matcher och sex poäng kan man inte klaga på. Men spelmässigt finns en hel del att förfina. Sen är det ju självklart så att de två inledande matchernas perfekta is i inhomhushall kontra denna "med nöd och näppe spelbara is" på Sollentunavallen erbjuder helt olika spelmöjligheter. Det är ändå riktigt starkt av HIK att trots dessa skillnader ta de poäng som innebär maxpott i serien hittills. Ett femtontal bortasupportrar fanns också på plats, men det var endast de yngsta ungdomarna av dessa som försökte peppa sitt lag med hejaramsor.

The Lundeners gjorde en bra insats på läktaren, då de nya viftflaggorna och den nya hängflaggan äntligen fick invigas på hemmaplan i denna match. Ramsorna ekade under större delen av matchen, och vi fick som vanligt fira segern på sedvanligt sätt med HIK-spelarnas våg nere på planen. En mycket trevlig hemmapremiär var därmed avslutad, och segerölen väntade på Stinsvillan.

Redan nu på söndag (i morgon alltså) är det dags för hemmamatch igen, och förhoppningsvis gör de kallare temperaturerna under de knappa två dagarna mellan matcherna att isen blir lite bättre. Avslag HIK-Köping på söndag 13:30 på härliga Sollentunavallen alltså.

HIK-SIF Norrtelje 4-1 (0-1)
Publik: 77 (varav ca 15 bortasupportrar)
Hörnor: 10-6. Straffar: 0-1.