Inför Elitserien: Fortsätter Ljusdals framgångsvåg?

Inför Elitserien: Fortsätter Ljusdals framgångsvåg?

Ett av de hetaste lagen i svensk bandy är nykomlingen Ljusdals BK. Intresset känns större än någonsin för detta klassiska lag och frågan är om LBK med framgångsvågen i ryggen kan göra succé även i Elitserien?

Ljusdals BK

Fjolårsplacering: 1:a Allsvenskan Norra
Flest mål 2011/2012: Tobias Björklund 53 mål
Flest poäng 2011/2012: Tobias Björklund 65 poäng (53+12)
 
Premiär: Sandviken (b) 24/10
Hemmaarena: Ljusdals IP
 
Nyförvärv
Filip Skoglund, Eric Lisell och Rickard Ivarsson (alla Edsbyn), Marc Samuelsson (Tillberga)
 
Spelarförluster
Magnus Mill, Daniel Eriksson, Andreas Wilsson, John Arvidsson (alla slutar), Fredrik Hansson, Christoffer Norgren (båda Drammen) 

Peter Hedlind, Ljusdals-redaktionen, om lagets chanser kommande säsong


 
Du tippar Ljusdal som tolva, varför det?
- Vi är nykomlingar och topplagen har en helt annan erfarenhet, än det unga lag som vi i Ljusdal ställer på benen. Hemma på Idrottsparken kommer LBK att vara svårslagna, då det nu är ett stort publiktryck, som lyfter grabbarna i laget. Men man måste ändå var realistisk och det är en lång serie med många etablerade lag. Kan vi klara ett kval mot lagen från den Norra Allsvenskan, då är det bra och då vi kan fortsätta bygga på och utveckla hela klubben på alla nivåer. Vi har byggt upp det här laget i fem år med mestadels unga, ofta egna spelare. Det ska vi fortsätta med.
 
Hur ser du på resten av Elitserien?
- Nu när många spelare har valt att spela i Ryssland, så känns det som en del lag pratar om att satsa på de egna spelarna. Men innan säsongen startar, så kommer det in en del finska och ryska spelare av okänd kvalite ändå. Det är klart att elitserien nu har utarmats på profiler, men det är bara genom att utveckla unga spelare som vi skapar nya. Vi i Ljusdal hade tidigare en förmåga att tappa bort de egna talangerna och satsa på etablerade spelare istället. Nu har vi ett ungt och utvecklingsbart lag som förhoppningsvis kan växa in i elitserietempot och överraska många lag. Jag tror att det kommer att bli ett gäng lag där i toppen av Elitserien med Sandviken, Edsbyn, Västerås, Hammarby och Villa, som kommer att gå ifrån lite grann. Några i mitten som kämpar om slutspelsplatserna och kanske fyra lag i botten, med Vetlanda, Sirius, Motala och vi i Ljusdal. Något lag kommer överraska och jag tycker att GAIS har materialet för att vara med och slåss längre upp.  
 
Vad talar för Ljusdal denna säsong?
- Att det finns en stark centrallinje med Jonas Svensson i mål, Mattias Sand som libero och Oskar Jonsson på mitten, som har spelat i elitserien tidigare och kan hålla ihop laget. Det ska också bli intressant att se vad våra forwards kan uträtta. Tobias Björklund, Kalle Mårtensson och Kevin Brown gjorde många mål i allsvenskan, kan de höja sig och börja producera direkt, så kan det bli en rolig säsong. Publiken talar också för Ljusdal även den här säsongen. Det finns ett enormt intresse nu och det visade inte minst de 3047 personerna som kom till den utbrutna World Cup matchen mot Bollnäs. Publiken hemma på Idrottsparken kan förhoppningsvis lyfta laget till stordåd.
 
Vad talar emot Ljusdal denna säsong?
- Att vi har spelat i allsvenskan i fem säsonger. Allt kommer att gå mycket fortare nu och det gäller att minimera misstagen. Det blir det svåraste tror jag, att göra allt lite snabbare och precisare, men ändå spela med lite marginal. Det kommer att bli något att bita i för det här unga laget. Försvarsspelet måste fungera i elitserien och jag hoppas att det gör det. 
 
Vem ska vi hålla ögonen på i ditt lag denna säsong?
- Tobias Bjöklund har varit fantastisk i allsvenskan och jag hoppas han kan fortsätta utvecklas nu när det blir ett högre tempo. Lyckas han med sina dragningar och skott då är han en mycket sevärd spelare. Vår nye halv från Härnösand, via Edsbyn, Fliip Skoglund hoppas vi också ska bli något extra. Han har på försäsongen visat upp ett moget spel med mycket fina passningar, speciellt i djupled, som förhoppningsvis kan dyrka upp många försvar. Daniel Rexin, Kalle Mårtensson och Oscar Jonsson ska ni också hålla ögonen på. Det blev många det där.
 
Slutligen, vilket lag vinner SM-guld?
- Tyvärr så tror jag att Sandviken vinner igen. Det skulle vara roligt om något nytt lag vann. Jag hoppas så klart att Ljusdal gör det, men det ligger nog ett par år fram i tiden.

SvenskaFans.com kommenterar Ljusdal

Över 3 000 i seriefinalen mot Örebro förra säsongen. Över 3 000 mot Bollnäs när World Cup tillfälligt (?) kom hem för några veckor sedan. Stödet som nykomlingen Ljusdal har från hela bygden är det knappast något fel på. Ljusdal gör bandyn hetare, både i Hälsingland och hela Elitserien, men frågan är hur långt laget räcker. Det är en stor skillnad på Elitserien och Allsvenskan, det känner vi alla till, och det känns som att Ljusdal hade behövt stärka upp med mer meriterade spelare för att höga chanserna att undvika kvalspel. Men LBK kommer bjuda på skrällar och härliga bandyfester.

SvenskaFans.com2012-10-23 17:00:00

Fler artiklar om Ljusdal