Knapp HIK-seger i premiären!

Så var det äntligen dags att se HIK spela bandy live igen, över 600 dagar efter senaste matchen (förlust mot Västanfors i kvalet till Allsvenskan)!

Förra säsongen blev ju inte av för division 1 lagen i bandyns seriespel, så man kan lugnt säga att det var en lång och plågsam väntan som äntligen tog slut denna söndagseftermiddag i Karlstad.

Tingvalla Isstadion är under uppförande, men ett begränsat antal åskådare fick ta plats längs med en halva av den långsida som inte kommer att ha läktare när arenan är färdigbyggd. Arenan kommer bli riktigt fin när den väl är klar (någon gång senare under säsongen gissningsvis?).

Mosseruds GF stod som premiärmotståndare i sin ej helt färdigbyggda hemmahall (som de delar med bland annat Boltic och Västerstrand), och detta var det absolut första mötet någonsin mellan de bägge lagen. MGF spelade i division 2 den senast spelade säsongen, men tackade ja till en vakant plats i division 1 östra.

Vi var endast två Lundeners på plats för denna premiär, då några av de trognaste resenärerna hade skavanker och andra förpliktelser att ta itu med. Den tappra duon anlände i Karlstad redan dagen innan, med tåg och ersättningsbuss från Kristinehamn. Vi ”gjorde stan” ganska rejält på lördagskvällen, med besök på flera trevliga pubar och restauranger (Carlstad Ölhall och O´Learys bland annat). Under ankomstdagen sken solen, som sig bör i Karlstad, men när vi vaknade upp på hotellet på söndagsförmiddagen var det mulet och duggregn som nu i stället hade svept in.

Efter utcheckning och lunch på stan traskade vi den dryga kilometern till Tingvalla Isstadion, och välkomnades av en Mosserud-flagga vid bandyhallens tillfälliga södra entré, samt funktionärer och supportrar till hemmalaget. Efter att ha avlagt 60 kr i entréavgift gick vi in i hallen och hängde upp den sprillans nya Lundeners-flaggan väl synligt för åtminstone spelare och domarteam.

14:00 blåstes matchen i gång, och merparten av de 55 åskådarna hade intagit sina positioner längs med långsidan. Några ströramsor från oss ekade i den stora ljusa hallen, men det var dessvärre inte HIK som fick chansen att göra första division 1-målet i denna hall, utan i stället hemmalaget efter bara 2:39. Daniel Risbäck blev den lycklige måldebutanten. Hoppas han fick behålla bollen!

Det såg lite segt och trevande ut för HIK, matchen igenom faktiskt, men det skulle visa sig gå vägen ändå till slut. Willy Johansson, ”Butta”´s son, fick äran att spräcka HIKs nolla för denna säsong, då han snyggt gjorde 1-1 efter drygt 26 minuter. Men redan sex minuter senare återtog Mosserud ledningen på en korrekt dömd straff. 2-1 i halvtid, och i pausen gick vi ut och värmde oss i den femgradiga värmen. Duggregnet hade nu avtagit.

Vi hoppades på en uppryckning av HIK i andra halvlek, men den började sannerligen inte bra, då vi gav bort ett billigt mål på frislag. Carl Isaksson i HIKs mål såg ut att ha full koll på lyrskottet, men bollen lyckades på något märkligt sätt halka ur greppet och studsade in i målet. Det såg minst sagt dråpligt ut.
Men, det blev tändvätska för HIK, och i synnerhet för Willy (hetast i HIK denna dag), som på ren vilja zickzackade sig igenom MGFs försvar och satte reduceringen till 3-2 bara någon minut senare.

Och inte nog med det! Även kvitteringen i den 56:e minuten kom från Willys klubba. Nu hade HIK häng och vittring på segern!
Men hemmalaget ville annorlunda, och 4-3 målet efter en dryg timmes spel kändes ganska logiskt i det skedet av matchen.
Tillbaka på ruta ett igen alltså. Men, skam den som ger sig! HIK försökte nu höja intensiteten, men åkte ofta fast i det kompakta hemmaförsvaret. Det täta försvaret gav dock HIK möjligheter att från kanterna skapa inspel och hörnor, och efter en hel del press kom belöningen i form av två hörnmål inom loppet av tre och en halv minut. 4-4 från Micke Anderssons klubba, och 4-5 från Christoffer Bridholms klubba. Ja, den legendariske bandymålvakten Anders Bridholms son alltså.

Sista minuterna av matchen blev en riktig plåga för oss med HIK-sympatier. Men, det gick i alla fall vägen! Stort beröm till Mosserud för en riktig holmgång! Karlstad-laget kommer garanterat plocka många poäng i serien om de fortsätter på samma sätt framöver.
Var då slutresultatet rättvist? Nja, det beror väl kanske på vem man frågar. Men för oss bortasupportrar var det en trevlig matchutgång helt klart!
Vi var, förutom tvåmannaklacken, cirka sex-sju HIK supportrar totalt på plats. HIKs spelare kom efter matchen fram och firade framför oss där vi stod med hängflagga och fyra viftflaggor, och gjorde vågen med oss. Trevligt och uppskattat!

Matchstatistik Mosserud-Helenelund 4-5, söndag 7 november 2021 14:00 Tingvalla Isstadion Karlstad
Målföljd: 1-0, 1-1, 2-1. 3-1, 3-2, 3-3, 4-3, 4-4, 4-5.
Publik: 55 (varav ca 7 HIKare)
Målskyttar HIK: Willy Johansson 3, Mikael Andersson 1, Christoffer Bridholm 1.
Hörnor/straffar: MGF 5 och 1, HIK 11 och 0.