Lagbanner

Ljusdalsredaktionen tippar Bandyallsvenskan 20/21

Atle Swedin: Jag tror stenhårt på Ljusdal

1. Ljusdals BK

Tunga förluster för truppen med Mischa, Jonas Svensson och Olle Sundin som lägger skridskorna på hyllan. Kommer bli spännande att se nyförvärv som Marcus Lindholm som producerade mycket poäng i IFK Rättvik föregående säsong (10+20). Jonas Söder värvas in, oprövad i Hammarby senaste säsongen men ung och med rötter i Hälsingland. Lagets stomme är ändå ungtupparna från Team 2020 satsningen, de grabbarna växer och mognar säsong för säsong. Om de fortsätter i denna utvecklingskurva kan detta sluta hur bra som helst för LBK. Svagheterna för Ljusdal sitter i försvaret och mellan stolparna. Håller sig alla friska och krya i backlinjen så har Ljusdal ett av seriens starkaste försvar (Jansson Hydling + Nöjd + Olsson) men skulle någon bli skadad bådar det problem för laget. Mellan stolparna borde Axel Nilzon ta förstaplatsen men att fylla det tomrum som Jonas Svensson lämnar blir inte en enkel uppgift. Kan tycka personligen att Ljusdals #27 har studerat hockeymålvakter för mycket och går ned på benskydden alldeles för ofta, släpper mycket returer men gör ibland superräddningar likt den mot Boltic på Tingvalla där Axel räddade en poäng för de gulgröna. Sen ska man inte glömma att Jonas ”JP” Pettersson kommer tillbaka till den gulgröna dressen efter en misslyckad säsong i Broberg/Söderhamn. Det luktar revansch från målsprutan med Sandviken som moderklubb, minst 50 tror jag.

2. Katrineholm Värmbol BS
Nytt livsblod gjuts in i glassgubbarna från Katrineholm och Värmbol med en ishall. Kan behövas då isen oftast är helt värdelös på Backavallen. Har klurat på en konspirationsteori att vaktmästarna på Backavallen stänger av aggregatet ett par timmar innan match för att det ska bli så svåra förhållanden för motståndaren. Ledde serien tidigt förra säsongen och tappade men kan Linus Doktare och Niklas ”Messi” Eriksson producera kan det räcka långt för glassgubbarna. I den förväntat jämna serien har man inte råd med felsteg, åker Messi på semester mitt under säsongen kommer Katrineholm inte att klara en kvalplats.

3. IFK Rättvik
Har haft en uppåtgående trend ända sedan Kamraterna från Dalarna gick upp från ettan till allsvenskan. Friska vindar blåser genom Rättvik när Dalarnas största träbyggnad ska byggas om till en toppmodern bandyarena. Har varit oerhört svåra för mitt gulgröna lag att slå på plats i Dalarna. Marcus Lindholms frånvaro kommer att märkas men ett lag byggs inte på en spelare. Med Dan Hjelm vid rodret kan allt hända, blir det inte kval för IFK kommer jag att bli förvånad. Näst bästa laget på hemmaplan under föregående säsong, endast LAIK var bättre, inget lag åker till Rättvik utan en kamp om alla poäng. Förlorade endast en hemmamatch förra säsongen.

4. IF Boltic
Bandyallsvenskans jojo under några säsonger, förut var det inte ovanligt att man spelade kval till elitserien för att sedan säsongen efter spela kval för att hålla sig kvar i allsvenskan. Denna säsong blir det inte något kvalspel för Boltic, man får nöja sig med placeringen som Ljusdal styrt in sig på de senaste tre säsongerna. Ska bli mycket intressant att se Jacob Bucht åter i den blågula dressen, Bucht som de senaste säsongerna spelat i grönvitt vare sig det har varit Hammarby eller Västerås SK.


5. Örebro SK
Topptippad av både Röda Bollens podcast och Örebroredaktionen här på SvenskaFans. Jag tror de gulsvarta kommer göra det bättre än föregående säsong som de slutade på en sjätteplats. Klubben med fem SM-titlar kommer att sluta femma i en jämn serie där Örebro inte kommer nå den absoluta toppen. Formkurvan är uppåtstigande för Sportklubben som kommer att spela i Elitserien om ett par säsonger, det är jag övertygad om, men denna säsong får de känna på framgång men inte hela vägen. Ska bli intressant att se båda bröderna Folkesson i gulsvart, de kan ställa till det för alla lag i denna serie.

6. Lidköpings AIK
Bästa lag på hemmaplan under förra säsongen samt ett intressant kvalspel med sig i bagaget. Kan nå högre höjder om storebror Villa lånar ut några spelare men annars kommer inte LAIK att vara ett hot mot den absoluta toppen i denna serie. Fortfarande för mig en intetsägande förening, verkar inte finnas några supportrar till klubben. När vi var ner till Lisch förra säsongen träffade en Villa-supporter som sade att i Lidköping så finns det inte ett stort bandy-intresse utan ett stort ”Villa-intresse”.

7. Falu BS
Tappar sina två bästa spelare i Joakim Bergman och Daniel Bäck men de får in Boltics skyttekung Gustav Backman. Två tunga defensiva pjäser mot en tung offensiv pjäs. Blir övre hälften för Falun denna säsong, de får se fram emot nästa säsong om de kan bygga ett slagkraftigt lag tills dess som kan hota om topplaceringarna.

8. Åby/Tjureda IF
Raketen från ett par säsonger sedan som gick upp i Elitserien efter endast en säsong i allsvenskan. Åkte ur med dunder och brak, en av de absolut sämsta säsongerna i bandyns högsta serie någonsin. Man tappar sina tre bästa spelare i Birgersson, Bringe och Johannisson, ett återtåg kan man glömma, mitten blir det för de gulsvarta. Har aldrig varit imponerad av Åby, när Ljusdal mötte dem samma säsong som Åby gick upp förlorade de på Idrottsparken med 11-2. Fördelen för smålänningarna är att de har en bandyhall som måste inneha det svenska rekordet i bandyhallsbygge.

9. Kalix Bandy
Janne Rintala kommer hem och skjuter upp Kalix från fjolårets säsong där det blev en 13:e plats och ett kval. Alltid svårslagna på hemmaplan, mer behöver man inte säga.

10. Gripen/Trollhättan BK
Startade förra säsongen bra men det höll inte alls något länge. Blir en placering bättre för Gripen. En Joakim Hedqvist-effekt får vänta till kommande säsonger.

11. IFK Kungälv
Ända sedan Kamraterna från Kungälv degraderades från Elitserien på ekonomiska grunder har det inte klaffat riktigt i allsvenskan. När Ted Skoglund och Micke Lindberg gjorde comeback under förra säsongens andra hälft blev man riktigt vassa, utan dem blir det inte någon högre placering för laget med asfaltsregn.

12. Uppsala Näs IK
Har värvat spelare från storebror Sirius och kan i och med det skaka bort sig från kvalspel.  August Elebring är kanske det mest intressanta namnet UNIK införskaffat inför denna säsong. Vet fortfarande inte hur man uttalar hans efternamn riktigt.

13. Tillberga Bandy Västerås
Föreningen med den överlägset fulaste klubbmärket i hela idrottssverige, hur en styrelse kan godkänna ett sådant spektakel är för mig oförståeligt. Intressant att man värvat tre spelare från Stockholmsklubbarna AIK, Djurgården och Hammarby, när hände det senast en och samma silly season? Kval borde man klara.

14. Nässjö IF
Efter årtusendets sämsta silly så mår inte denna förening bra. Extremt låg moral i supporterled, det räcker med att man lyssnar på Röda Bollens podcast ”Blåstället” så måste man börja käka Zoloft och Lergigan för att inte bryta ihop. Denna säsong kommer man att få kämpa i varje minut för varje poäng, ett kval kommer man dock att klara och fortsätta vara ett allsvenskt lag säsongen efter denna.

15. Västanfors IF
Dmitrij Loginov kommer vara den avgörande faktorn som håller Fläkten borta från den icke så åtråvärda jumboplatsen. Detta hjälper inte så mycket då man ändå åker ur med huvudet före.

16. Jönköping Bandy
Gick obesegrade i Division 1 förra säsongen men när det vankades kval blev det lite tuffare. Man vann en match för att förlora resten, detta räckte ändå då Surte hade en avsevärt mycket sämre målskillnad. Är övertygad om att Jönköping kommer att spöa Nässjö x2 på annandagen och nyår.

Atle Swedinatleswedin@gmail.com2020-08-23 11:20:00
Author

Fler artiklar om Ljusdal