Seger i första rundan
Mossan visade vägen för SAIK

SAIK vann den första kvartsfinalen mot Broberg med 3-1 (1-0). Det var en målsnål och ganska händelsefattig tillställning där båda lagen värderade försvarsspelet högt. SAIK avgjorde matchen i den andra halvleken då man gjorde två mål på drygt tio minuter.

Det var slutspelsdags, och SAIK tog emot Broberg i den första kvartsfinalen och var storfavorit. Men orosmolnen tittade fram redan på uppvärmningen. Niklas Gälman krockade med Patrik Nilsson och den senare fick föras ut på bår. Nog för att SAIK har en bred trupp, men såklart hade vilket lag som helst lidit av att tappa Elitseriens skytteligavinnare. Så lider vi såklart med Patrik också, som ju naturligtvis sett fram emot att dra igång slutspelet. Vi kan bara hoppas att han snart kan vara med igen.

SAIK:s matcher mot Broberg under säsongen har slutat i komfortabla segrar, men nu var det slutspel och det är ju som bekant en helt annan sak. När SAIK dessutom saknade skyttekungen från grundserien så skulle Broberg känna vitring. Det skulle nog bli spännande det här.

SAIK-målet vaktades av Martin Falk, precis som i sista Elitseriematchen mot Vänersborg. Broberg började piggt, Vadim Arkhipkin sköt över i ett bra läge i den första minuten. I den andra minuten åkte SAIK:s Daniel Mossberg ut tio minuter efter att ha fällt en Brobergsspelare med ett slag på skridskon. SAIK höll i bollen efter utvisningen, men det var fortsatt så att Broberg kändes farliga när de fick bollen.

SAIK var dock inte ofarliga, på en vänsterhörna i den sjunde minuten sköt Erik Pettersson ett ganska bra skott, men trots att vissa ville ha det till mål så satt bollen fast i Brobergsmuren. Arkhipkin skulle få ett till bra läge för gästerna, men han stressades av Linus Pettersson och tvingades fösa iväg en backhand som Martin Falk klarade ganska enkelt.

Linus Forslund fick ett friläge i den trettonde minuten, men Linus hann inte riktigt få kontroll på bollen och med en back i ryggen blev tiden knapp och dragningen misslyckad. Robert Dammbro utvisades när vi hade spelat en kvart och SAIK skulle få chansen att spela med en man mer, och man satte en enormt hög press på gästerna. Men SAIK hade svårt att skapa målchanser och det var fortsatt farligast på hörnor.

Efter 20 minuter bröt Ted Haraldsson in i Brobergs straffområde och föll till marken efter vad som såg ut att vara en hakning, men Mikael Hillerius friade. Efter att Broberg återigen hade blivit fulltaliga var matchen jämn och lagen var rädda för att göra några misstag.

Matchens första mål gjordes av Erik Pettersson, i den 30:e minuten kom han i hög fart och fick en utsökt passning på bladet av Daniel Mossberg. EP bara rann igenom och gjorde inga misstag med avslutet, SAIK ledde med 1-0. SAIK fick en till chans att spela med en man mer efter att Magnus Fryklund utvisades i den 33:e minuten. Men SAIK hade återigen svårt att skapa målchanser och det var återigen som farligast på en hörna. Jocke Bergman var det som var nära den här gången men i övrigt blev det inte farligt och de tio minuterna tickade iväg.

När utvisningen var till ända var Ted Haraldsson inblandad i ytterligare en straffsituation som upprörde hemmapubliken, den här gången såg Hillerius stensäker ut på sitt beslut och då får vi väl lita på att det var rätt. Minuten efter det åkte Jocke Bergman ut, och sedan var halvleken över. 1-0 till SAIK.

Gott om utvisningar, men ganska givna sådana. Det var hårdare nu i slutspelet och inget av lagen ville släppa någon som var på väg förbi, och då blir det naturligt med utvisningar. Spelmässigt så hade SAIK mer boll, samtidigt som Broberg hade lite lättare att komma till chanser. Men det var ingen sprudlande tillställning och det var ofta långt emellan chanserna.

Det var lite högre tempo i börja av andra halvlek, och SAIK kom till et par halvchanser. Broberg hade svårare att komma igenom trots att SAIK var en man kort. När väl chansen kom för Broberg så small det ordentligt, jag tror att det var Jonas Engström som sköt stenhårt i ribban från långt håll.

SAIK blev fulltaligt och ganska snabbt efter det kom 2-0. Ett vackert anfall i den 55:e minuten där Dennis Henriksen hittade Ted Haraldsson som spelade fram Erik Säfström som kom i hög fart och satte bollen bakom Rehnvall i Brobergsmålet. Efter målet dog matchen lite. SAIK hade mycket boll och Broberg försvarade bra.

Broberg ville ha straff efter 65 minuter när Jocke Bergman slog bort bollen högt uppe i luften, och nog går det att diskutera men Hillerius friade igen. Istället gjorde SAIK 3-0 i den 67:e minuten när Dennis Henriksen flippade fram bollen till Erik Pettersson som lugnt och säkert drog Rehnvall och satte bollen i tom kasse.

I den 70:e minuten fick Rolf Larsson ett strålande läge för Broberg då han fick bollen helt ensam mitt i straffområdet, men sköt utanför. I övrigt hade gästerna svårt att skapa chanser och frustrationen växte, och efter 78 minuter tog Svenne Larsson en väntad time-out. Resultatet blev att Broberg tog över lite, men man kom mest runt på kanterna och slog ofarliga inspel.

SAIK försökte inte gå framåt mer än man behövde och det handlade mest om att låta tiden gå. Och den tickade på väldigt fort utan att det hände något. Det var först efter 91 minuter som Broberg lyckades reducera till 3-1 och det var Ilari Moisala som styrde in ett lyft. Martin Falk ville att målet inte skulle godkännas för att Moisala slog in bollen med armen eller liknande, men 3-1 var det. Och trots att Brobergspelarna ställde upp sig på mittlinjen för att jaga SAIK:arna så hände det inte mer utan matchen slutade 3-1.

En inte allt för händelserik match som slutade med en komfortabel seger. Det var aldrig något snack om saken efter SAIK:s 3-0-mål, och Broberg hade inte tillräckligt mycket att komma med idag. Lita på att det blir annorlunda på Hällåsen!

Bäst i SAIK idag var Mossan som var ett ständigt hot mot gästernas försvar och slog en briljant passning till EP:s 1-0-mål. EP var också riktigt bra, och Säva också. En ruskigt bra defensiv insats var det också, och då får man ju ge cred till Lusen för det. Han dirigerar försvaret och om någon skulle ta sig förbi de andra så är han där och sätter stopp, varje gång, varje match.