2020-02-14 19:00

Bollnäs - Sirius
5 - 2

Bollnäs GIF – IK Sirius: 5-2

Sirius chanser till slutspel grusades under fredagen. Det blev en tung förlust på Sävstaås och alla andra resultat gick emot. Nattsvart för Blåsvart.

Sirius ställde upp med exakt samma manskap som senast. Enda ändringen som gjordes i startelvan var ett målvaktsbyte. Anton Andersson fick sedan en mardrömsstart då Sirius-spelarna inledningsvis mest stod och sov. Bollnäs lade visst in turbon från start och redan i första minuten drog Christoffer Fagerström till med ett långskott och Daniel Mossberg satte returen.

Efter den tidiga väckarklockan vaknade Sirius. En kvart in i matchen kom också kvitteringen, ett efterlängtat mål för Kalle Mårtensson som tidigare haft det lite tyngre med målproduktionen. Assist från förra matchens comeback-man, Markus Kumpuoja. Tio minuter senare hade Blåsvart tagit ledningen och detta på en hörna från William Liw som sedermera Victor Lundberg förvaltade väl.

Sirius höll ledningen halvleken ut och Bollnäs, med två raka förluster och ett dagsfärskt tränarskifte, såg ganska skakat ut. Det ålderstigna och meriterade laget kom inte alls upp till den nivå laget bör besitta. Sirius gjorde dock, som så ofta förr, en respektabel första halvlek. Det fanns en del bra målchanser utöver målen, bland annat ett stolpskott. Nils Bergström var mycket företagsam och skapade mycket oreda. Det var en halvlek där Blåsvart kunde åka in i omklädningsrummet med höga huvuden och resultatet kändes rättvist.

Samtidigt i halvtid kunde nyfikna Siriusiter konstatera att övriga resultat i den samlade omgången såg illa ut. Frillesås överraskade med att ha oavgjort på Zinkensdamm, men annars hade Motala en tung 4-1-ledning mot AIK och Vänersborg hade knapp ledning mot Vetlanda. Med 135 minuter kvar av grundserien klev dock Sirius i alla fall upp på den så åtråvärda tiondeplatsen före Hammarby. Spänningen låg i luften.

Den nervkittlande andra halvleken började med en man kort sedan Oscar Qvist ådrog sig en ”tia” i slutet av första halvlek. Sirius har gjort många bra första halvlekar förr, men har en tendens att dippa i andra halvlek och inte sällan redan i inledningen av den. Bollnäs såg ut att ha fått en rejäl hårtork i paus och satte omgående rejält tryck på bortalaget, men ställningen höll sig fram till 63:e minuten. Då hade Sirius stretat emot i nästan tio minuter med två man färre på isen, men i grevens tid fick Samuli Helavuori in kvitteringen på pass från Mossberg. Mentalt tungt för ynglingarna.

Bollnäs fortsatte sitt spelövertag efter kvitteringen och det mesta av spelet var förlagt på bortalagets planhalva. När så Blåsvart var fulltaliga passade Esa Määttä på att kalla till tajm out. Nu gällde det att hitta tillbaka till det spel som praktiserades i första halvlek, men det var samtidigt motigt när de orangeblåa hade fått in en högre växel. Sirius slarv-passningar, inte minst från den erfarne Ted Haraldsson, förekom lite för ofta.

Ett hopp om en scenförändring infann sig i den 72:a minuten då Sirius hamnade i numerärt överläge, men snöpligt nog slog därefter viktige Markus Kumpuoja upp sin skada, så pass att säsongen är över. På grund av detta behövde en bår forslas in på isen och det blev ett längre speluppehåll mitt i all dramatik.

Speluppehållet, som tog anmärkningsvärt lång tid (sex minuter?), verkade gynna Bollnäs då Samuli Helavouri ånyo gjorde mål. Som om inte det vore nog fullbordade den finske Sirius-dödaren sitt hattrick med att göra 4-2 i den 87:e minuten. Tungt, tungt för blåsvarta Sirius. Enda hoppet i övrigt fanns på Södermalm där det var överraskande jämnt.

Murphys lag inträffade dock, förstås. Det känns som att Sirius Bandy är otursförföljda. För exakt alla resultat har gått emot på senare tid. Motala krossade (!?) AIK med otroliga 9-2, Hammarby kom undan och vann med uddamålet mot Frillesås och som om inte det vore nog vann till slut även Vänersborg med uddamålet …

Bollnäs fastställde för övrigt slutresultatet till 5-2 på en övertids-hörma efter att tidigare under kvällen missat 13 hörnor. Det var en käftsmäll som fick summera en tung förlust där blåsvarta sympatisörer slets mellan hopp och förtvivlan. Det blev slutligen förtvivlan, och nu väntar en ”playoff”-match mot Vänersborg i den sista matchen. Om man ska försöka hitta något ljus i detta mörker får det bli att Sirius har slagläge på västgötarna genom att det, tack vare målskillnaden, nu räcker med oavgjort för att undvika kval. IFK Vänersborg kommer dock till Studenternas med två raka segrar i ryggen.