Lagbanner
Frillesås BK – IK Sirius: 4-4
Sergey Pochkunov (till vänster i bild), här i Kazakstans landslagsdress, var bäst på plan.

Frillesås BK – IK Sirius: 4-4

Sirius, stärkta av "Hydas" röst, visade något bättre energi men lyckades ändå inte bryta sviten på nio raka matcher utan vinst. Det var dock bara någon minut ifrån två poäng.

Sirius saknade Ted Haraldsson, men var oväntat nog förstärkta av skadedrabbade Markus Kumpuoja. En chansning och dessvärre var han tvungen att kliva av isen framåt slutet efter att ha fått en liten smäll. Oklart om Kumpuoja kan spela något mer i kvalet. Haraldsson dock, sägs eventuellt kunna spela kanske redan nästa match. Den rutinen kan vara ack så viktig nu.

Kvalångestladdade Sirius gjorde en något bättre match än mot allsvenska duon. I första halvlek var Blåsvart det mer drivande laget, men det var till en början ganska tillknäppt. Frillesås såg ut att ha en del respekt för Blåsvart eftersom de tidigare i grundserien och aldrig förr tagit poäng av Sirius.

Sirius mardrömsstart på kvalet satte dock prägel av även i inledningen av denna match. Första målet gjorde alltså Frillesås i den sjunde minuten genom rutinerade Fredrik Brandin. I den 25:e minuten kvitterade Sirius rättvist och det efter ett kalasskott av Samuel Heeger, som för övrigt gjorde sin bästa match på länge. Bara sådär två minuter senare hade dock hemmalaget återtagit ledningen och det var ingen mindre än Sergey Pochkunov som presenterade sig. Denne kazak-ryske spelare var matchens lirarare och skapade på egen hand flera hörnor och farligheter. Vilken injektion han har inneburit för FBK.

Kalle Mårtensson såg dock till att kvittera med knappa tio minuter kvar av halvleken. Med fem minuter kvar sov Sirius på ett frislag och Erik Persson fick för sig att åka ut från målet och möta spelaren, men kom helt snett på det och en Frillesåsare kunde därmed slå in bollen i öppet mål. I slutet av halvleken hade Sirius eventuellt en boll inne i samband med ett hörnslag som renderade i en boll som rentav var inne eller dansade på mållinjen. Domarna var oerhört konfunderade, men dömde till slut för halvtid.

Andra halvlek innehöll ett fortsatt övertag för Sirius. Men det var fortsatt ängsligt, lite som åskådarna vant sig vid att se Sirius i kvalet och att laget har en lång svit utan vinst bör ha satt sig på självförtroendena. Sirius hade mer boll, men utan att lyckas omsätta det i mer lägen. När Frillesås i stället gick till attack, ibland bara genom Sergey Pochkunov, så gjorde man det med en helt annan finess. Nio hemmahörnor i andra halvlek sade en del, men dock blev det inte utdelning på dessa. Sirius hade inte ens hälften så många, men lyckades förvalta en av få i den 54:e minuten. Vem slog till om inte August Elebring, som just på Sjöaremossen gjorde två mål på fasta situationer tidigare i år.

Sirius tog också ledningen efter dryga timmen spelad. Nya anfallsjokern Victor Lundberg klev fram. Sista halvtimmen blev dock väldigt ängslig. Det blev spännande in i det sista. Kvitteringschanser, men desto fler lägen att utöka ledningen och mer eller mindre punktera matchen. Inget av lagen fick dock till det. I stället spelade domaren ett spratt och ignorerade en solklar Sirius-straff i den sista ordinarie spelminuten. Domaren Jacob Liljegren hittade på övertiden en dubbelutvisning på IKS. Sirius reagerade direkt genom att passivt se på när motståndarna drog i gång sitt frislag med två man mer. Vem såg till att fixa kvitteringen om inte Sergey Pochkunov. Sirius får hemläxa och ha bättre markering på denne på söndagens returmöte. Kvalets andra poäng inkasserades efter den andra 4-4-matchen borta. Som tur är har Sirius fortfarande chansen att rädda upp situationen som man har satt sig i.

Johannes Olanders2020-03-08 14:14:00
Author

Fler artiklar om Sirius