Lagbanner
2020-01-06 13:15

Sirius - Frillesås
5 - 0

IK Sirius – Frillesås BK: 5-0!
Anton Andersson prisades av supporterklubben inför matchen och höll sedan sin första elitserie-nolla – och fick då även priset som "Matchens blåställ".

IK Sirius – Frillesås BK: 5-0!

Sirius nollade Frillesås – igen! Den blåsvarta förlustraden fick sig ett slut.

Inför matchen prisades Anton Andersson, Sirius egna målvaktstalang, för sin gångna säsong. Han fick ta emot Västra sidans utmärkelse "10 Ryssar"-priset som förutom den stora äran bestod av en blomkvast och en flaska Kir. Som om det inte vore nog krönte Andersson dagen med att hålla nollan för första gången i sin elitserie-karriär.

På tal om nollan är detta ett faktum som bör gäcka Frillesås, vars spelare verkar fått "grickor" i huvudena. Detta var alltså andra gången för säsongen som Sirius nollade Frillesås, som nu totalt har blivit nollade inte mindre än sex gånger. På 17 matcher har det blivit så lite som 30 mål gjorda totalt sett. Utan att dubbelkolla historieböckerna vågar nog undertecknad påstå att det bör vara historiskt skralt. Tellus blev annars historiskt målsnåla när de åkte ur elitserien den gångna säsongen, då de som första lag i elitserien fick ett målsnitt på färre än två gjorda mål per match. Då på 51 mål. Innan hade Tellus bottennoteringen ihop med Ljusdal på 52 mål, alltså exakt två mål i snitt. Som en parentes kan nämnas att KVBS, ni vet den där misslyckade Katrineholm-ihopslagningen, förmådde göra 69 mål när de tog ynka en poäng säsongen 2009-10. Nåväl, Frillesås kan skatta sig lyckliga att ändå ha tagit sju poäng med ett målsnitt på 1,76 mål/match. I övrigt får laget försöka vässa skyttet lagom till kvalet, för visst vore det trevligt om Sjöaremossen är en elitserie-arena även nästa säsong. Just nu känns det osäkert.

Angående matchen så var det just det. Frillesås var extremt uddlösa. Anton Andersson gjorde förvisso några vassa räddningar, men en del av skotten var allt annat än elitserie-mässiga. Sirius å sin sida vaggades in i ett lägre matchtempo i jämförelse med den förra 7-6-matchen, men Blåsvart var denna dag disciplinerat och visade prov på spetskompetens när chanserna uppstod. Först ut var Victor Lundberg på matchens andra hörna i den nionde minuten. Lagkaptenen var under säsongen mållös fram till landslagsuppehållet, men satte i debuten där en hörna och har därefter prickat in tre hörnor på fyra seriematcher. Det blev ett hörnmål till senare, för ett Blåsvart med flera hörnskyttar som hittills innehar delad tredje-bäst hörnprocent av alla lag.

I första halvlek var Sirius det laget som kontrollerade matchen. Frillesås sprattlade till då och då, men det saknades självförtroende och finess. Även Sirius visade lite utav den varan inledningsvis, men samtidigt gjorde gästernas målvakt Jakob Hugoh det bra också. Det dröjde fram till 28:e minuten innan Samuel Heeger utökade ledningen efter en lyra från Ted Haraldsson. Bara minuten senare var Jimi Heinonen framme efter en retur och släckte mycket av det lilla hopp som verkade finnas i FBK. 3-0 stod sig sedan halvleken ut. I ärlighetens namn borde gästerna ha spräckt nollan.

I andra halvlek gjorde Sirius processen kort med Frillesås, åtminstone när hallänningarna fortsatte bränna sina lägen även i början av andra akten. Jakob Jenefeldt dribblade exempelvis bort alla inklusive sig själv. Hemmalaget förvaltade i stället halvlekens första hörna genom målkungen Jimi Heinonen på bortre. Fem minuter senare, i minut 54, ville hans landsman Teemu Määttä inte vara sämre utan dundrade dit femman på pass från lagets tredje disponibla finske spelare, Tuomas Liukkonen. Efter detta blev det en tajm out som lugnade ned allt och gjorde att det mest blev en kamp mot klockan. Behövs det sägas att matchens sista 36 minuter blev tämligen avslagna? Dessa blev nämligen mållösa. Det var egentligen inte så mycket i chansväg heller, utan matchen var som avgjord och spelades mest av inför nästan 850 uppsalabor, inte minst ett par finbesök i form av allsvenska fotbollsspelare från grann-arenan. Blåsvarta anhängare var nog dock rätt tillfreds med att se på en stabil 5-0-match så här på trettondedagen efter att bara några dagar tidigare i Söderhamn fått uppleva galen dramatik med bitter eftersmak.

Värt att nämnas är att Hannes Kanbjer denna eftermiddag gjorde efterlängtad tävlingsdebut för IK Sirius A-lag efter att ha dragits med ett hopparknä sedan hemkomsten från Edsbyn. Vad gäller Markus Kumpuoja syntes han hoppa runt med kryckor ovetandes om comebacken. Anmärkningsvärt var också att Simon Karlsson var petad för första gången på säsongen. Frillesås måltorka passerade för övrigt 200 minuter i matchens slutminuter. Det var Sirius första hållna nolla sedan Frillesås, borta.

Johannes Olanders2020-01-10 06:52:00
Author

Fler artiklar om Sirius