Lagbanner
2020-03-15 17:00

Sirius - Lidköpings AIK
9 - 0

IK Sirius – Lidköpings AIK: 9-0!
Laget pustade ut och hurrade efter den historiska första tävlings-hemmamatchen inomhus. Publikkapaciteten var 500 personer på begäran av Folkhälsomyndigheten.

IK Sirius – Lidköpings AIK: 9-0!

Sirius säkrade elitserie-kontraktet förr förra söndagen efter en riktig urladdning. Blåsvart lyckades till slut kvala sig kvar för sjätte gången på nio år och spelar i bandyns finrum även nästa säsong. Här kommer slutligen ett sista skriftligt avtryck från bandysäsongen 2019-20.

Sirius gjorde processen kort med kvaljumbon Lidköping. Innan knappt fem minuter hade gått såg Teemu Määttä till att sätta ribban (läs: mål) från start efter en härlig framspelning av Jerker Ortman. Efter öppningsmålet blev det visst stiltje och en något oroväckande matchbild, där Sirius dock kom till fler lägen, men allt eftersom lyste klasskillnaden igenom. Utdelningen kom i den 25:e minuten då hemmalaget utökade till 2-0 genom Nils Bergström efter en delikat framspelning från Ted Haraldsson. Knappa 100 sekunder senare var det dags för Jimi Heinonen, skottspecialist på fasta situationer, att mörsa in en hörna. 3-0 var i detta skede även ställningen på Sjöaremossen och redan då kändes elitserie-platsen mer eller mindre säkrad. Blåsvarta nervvrak kunde spara på nagelbanden. Spelarna fokuserade på att göra sitt i sin match och undvek helt resultatrapporter från Halland.

Laik såg ut att tappa lusten allt eftersom i takt med att baklängesmålen trillade in och checkade därmed ut säsongen något på förhand. Sirius å sin sida pumpade ut all den återstående energi som fanns säsongens sista timme. Då blev det också tal om en slakt. Jerker Ortman, med rötterna i Lidköping, var näste man till rakning på hörna i den 37:e minuten. Knappa två minuter senare var det dags att måla för den interna skyttekungen i spelmoment, Kalle Mårtensson, och 5-0 var ett betryggande faktum i halvtid.

Andra halvlek började också på bästa sätt. Skarpskytten Jimi Heinonen peggade upp ett straffslag och denna förvaltades så som övriga 13 straffar under säsongen och därmed kunde Heinonen kvittera ut ett 100-procentigt facit på straffslag över Sirius-säsongen 2019-2020 (det blev dock en straffmiss i den blåvita landslagsdressen tidigare under säsongen). Faktum är att Blåsvart inte skulle klarat sig kvar om det inte vore för finländarens straffmål i den absoluta slutsekunden hemma mot Frillesås. För att inte tala om kvitteringen på hörnan i slutminuten i Lidköping. Heinonen förtjänar detta hedersomnämnande.

När matchuret passerade timmen spelad gjorde sedan Nils Bergström sitt andra mål för dagen, och det 7-0-målet var en individuell prestation som var matchens delikatess. ”Nisse” har bjudit på en och annan bandykaramell under säsongens gång. Hans framspelning till pigge Samuel Heeger med kvarten kvar att spela gick inte heller av för hackor och Laik framstod som statister när Heeger, som tidigare levererat två assist, enkelt kvitterade ut 8-0.

Efter dryga 80 minuter fastställde Jimi Heinonen slutresultatet: 9-0! Det var ord och inga visor. Skönt även för målvakten Erik Persson som fick summera en till hållen nolla som avslut på säsongen. Samtidigt på Sjöaremossen hade ett lökigt Frillesås tappat 4-1 till 5-8, så med facit i hand blev det en målskillnadsaffär. Sirius och Falun hamnade alltså på samma poäng, men Blåsvart hade sedan tidigare tre plusmål på Falun och tack vare denna 9-0-kross fick Sirius nio mål bättre målskillnad än det fortsatta allsvenska laget.

Laget ska ha beröm för detta avstamp för säsongen, där spelarna verkligen spelade ut mot ett förvisso avsågat allsvenskt motstånd, men det var inget snack. Klubbikonen Johan ”Hydas” Hydling ska också ha ett stort tack för sitt intåg som en stöttepelare i kvalet. Spelare i laget vittnade om att denna ikon-injektion var ack så viktig efter Sirius eländiga start av kvalserien. Till slut löste det sig i Relitahallen, som redovisade den Text-TV-klassiska siffran 377 som publiksiffra, men känslan där var mer som en träningsmatch. Apropå Text-TV-sidan 377 var det bara dessa två kvalmatcher i bandyn som prydde resultatbörsen denna dag och resultatbörsen gapar allmänt tomt nuförtiden.

I dessa tider av covid-19 hamnar lätt även idrotten i krisläge. Det blir en stor utmaning utanför planen för såväl IK Sirius Bandyklubb som för övriga klubbar. Tja, krasst sagt för hela idrottsrörelsen. Till att börja med spelades bandyfinalen inför tomma läktare, vilket för Sirius räkning innebar ett ekonomiskt bortfall i sexsiffrig skala, om än att fiktiva finalbiljetter inbringade drygt 53 000 kronor. Coronaviruset är den värsta pandemin i modern tid, vilket förstås även ger negativa ekonomiska påföljder i samhället och på så vis kan den idrottsliga sponsringen bli lidande. Korttidspermittering övervägs när det gäller kanslipersonalen. Klubben har dock valt att förlänga med huvudtränare Esa Määttä och nio spelare i laget har sedan tidigare kontrakt. Mer om kontraktssituationen kommer strax dyka upp i en löpande Silly-artikel.

Johannes Olanders2020-03-29 18:20:00
Author

Fler artiklar om Sirius