Lagbanner
2020-01-15 19:00

Sirius - Vetlanda
7 - 2

IK Sirius – Vetlanda BK: 7-2!
Simon Karlsson var jublande glad i sin bejublade comeback.

IK Sirius – Vetlanda BK: 7-2!

Det var upplagt för en jämn batalj, men Blåsvart ville annat. Två blytunga poäng levererades i jakten på en slutspelsplats. Sirius sprudlande start grundlade den sköna krossen mot tabellfyran.

Hoppet lever! När man som kanske minst anade det plockade Sirius fram ett skönspel som man fått se vid ett par tillfällen. När det behövdes som mest visade Sirius upp sig från sin bästa sida. Den här gången fullbordade man också matchen utan ras och kunde plocka hem bägge poängen tryggt och säkert. Sirius har chockstartat förr i denna elitserie, senast mot Broberg borta, men då tappade laget sin tidiga ledning.

Det här såg mer ut som när Sirius mötte nykomlingen Åby i premiärhelgen eller för all del som mot Frillesås i den senaste hemmamatchen. Mot Åby hemma stod det otroliga 8-1 innan ens en halvtimme var spelad och i bortamatchen var det 0-5 på tavlan efter knappa 40 minuter. Senast, när Sirius mötte Frillesås, stod det 3-0 efter knappa halvtimmen. Då var det inte heller på tal om några ras utan då rådde klasskillnad. I hemmamatchen mot Broberg var det 3-0-läge efter första kvarten. Så var det i dag också, oväntat nog. Med skillnaden att det slapp bli nerv i matchen.

När Sirius, som halkat ner i tabellen till en elfteplats, möter tabellfyran förväntar nog sig ingen på Studenternas att det ska stå 3-0 efter mindre än en kvart och än mindre att det ska stå 5-0 efter halvtimmen spelad och som om inte det vore nog utökade laget sin ledning till 6-0 innan halvtid. Snacka om urladdning! Laget spelade som i trans. Det var som att se serieledarna mot seriejumbon. Vi tar det från början …

Sirius saknade förutom Markus Kumpuoja målvakten Erik Persson av sjukdomsskäl, men Anton Andersson har allt eftersom utstakat sig som den mer utpräglade förstemålvakten då han på slutet radat upp skickliga insatser och denna dag var inget undantag. Dessutom var den olycklige frilägesmissaren i Söderhamn, Simon Karlsson, tillbaka efter att ha varit petad i ett par elitserie-matcher och i stället fått hålla i gång med Unik i allsvenskan. Och vilken otrolig comeback han gjorde!

Blåsvart skrinnade ut på ”Studans” is heltaggade, medan Vetlanda inte alls såg ut att ha samma glöd. Det höll dock på att bli en mardrömsstart för hemmalaget efter bara några sekunder, då Sirius inledningsvis stod och sov. Laget vaknade till liv efter det och det var just den så revanschsugne Simon Karlsson som efter några minuter öppnade upp målskyttet efter en längre tids måltorka. Ted Haraldsson stod för framspelningen till Karlsson genom ett lyft i världsklass. Bara ett par minuter senare var det Simon Karlssons tur att slå målpassen – och det till Teemu Määttä. Inte lika spektakulär som tidigare framspelning, men ett ack så bra inspel från högra kortlinjen varpå bollen stökade sig in på något vis. Och gissa vem som stod för nästa assist om inte Teemu Määttä, förstås. Tack för kaffet! Määttä betalade tillbaka genom att också leverera ett inspel, fast från den vänstra kortlinjen, och Simon Karlsson tackade för senast och petade in denna boll. Snacka om att ge och ta!

Efter chockstarten tog Vetlanda tajm out i hopp om att lugna ”stormen Sirius”. Bara några minuter senare presenterade sig dock Jerker Ortman som målskytt. Efter att ha varit dominant senast och gjort flertalet bra insatser, dock utan att krönts med mål, fick han till det i den 18:e minuten. Det var bud på flera mål då skyttekungen Jimi Heinonen – av alla – hade en mållös dag och brände lägen.

Efter halvtimmen spelad klev dock ”räven” Nils Bergström fram och stod för en individuell prestation, som han så ofta gör om han har rätt dag. I dag var en sådan dag. Han dunkade upp bollen i nättaket av bara farten och satte femman. Några minuter innan paus gjorde även Jerker Ortman sitt andra mål för dagen och säsongen, det efter en avvaktade utvisning. Utklassnings-setsiffror med 6-0 i paus, alltså.
 
Andra halvleks historia blev inte så mycket att skriva om. Med 6-0 i halvtid blev det så avslaget som sig bör bli. Faktum är dock att Vetlanda vann denna halvlek, som mer var av akademisk betydelse, om än att målskillnaden kan bli avgörande i slutändan (exempelvis har Sirius nu samma poäng som AIK och Motala, men sämre målskillnad med det förstnämnda laget). VBK fick in en reducering i den 54:e minuten genom Simon Lundström som gjorde sitt första elitserie-mål, men det hjälpte föga. Sirius såg till att inte rasa ihop och VBK sprattlade mer till än att de på allvar vaknade till. I den 59:e minuten knackade dessutom Kalle Mårtensson in Sirius enda mål i andra halvlek. Skönt för Mårtensson som varit blygsam med målskyttet ett tag nu.

Efter dryga 70 minuter kom matchens sista mål genom den finske spelaren med det svensk-ryskklingande namnet Emil Fedorov, det efter att Vetlandas målvakt David Borvall levererat ett långt utkast. Med ställning 7-2 och så lite tid kvar var dock matchen avgjord för längesen. Visst kan det svänga snabbt i bandy, inte minst när Sirius är inblandade, men denna kväll hade man full koll på händelserna.

En extremt skön och viktig seger för Sirius skrivs till handlingarna denna så kallade ”ödesvecka”. Motala förlorade med uddamålet, så där gick Sirius om i tabellen. Likaså gick Blåsvart förbi ”Bajen” som förlorade på nytt. Faktum är att det nu bara är två poäng upp till Västerås på sjätteplatsen, men Sirius återstående spelschema är riktigt tufft. ”Enklaste” matcherna på förhand är nu på lördag (Motala borta) och sista januari (AIK hemma) samt den sista seriematchen mot Vänersborg. Övriga matcher är mot lag i tabelltoppen. Det är bara att hoppas att detta spel håller i sig till lördagens streckmatch.

Johannes Olanders2020-01-16 09:48:00
Author

Fler artiklar om Sirius