Lagbanner
2020-02-14 19:00

Bollnäs - Sirius

Inför: Bollnäs GIF – IK Sirius
Den före detta förbundskaptenen tar en paus från ”Giffarna”.

Inför: Bollnäs GIF – IK Sirius

Sirius åker till Hälsingland med fyra raka förluster. Bollnäs har två svidande förluster i rad och har inför matchen tvingats till ett tränarbyte.

Under torsdagskvällen kom en överraskande nyhet att Bollnäs huvudtränare, Svenne Olsson, tar tajm out av personliga skäl. Detta på obestämd tid. Ersätter tills vidare gör Daniel Skarps, som tidigare under säsongen lett laget vid Olssons frånvaro, och Jesper Söderbäck.

Första mötet mellan dessa lag skedde först i omgång 20 och då föll Sirius med 5-8 efter att ha tappat en tidig 2-0-ledning. Efter det väntades uppehåll och därefter har Sirius radat upp tre klara förluster. Det har förvisso varit tuffa motstånd under denna period, men en formsvacka har visat sig.

World cup-mästarna Bollnäs började året mycket formstarkt och följde upp uppehållet med att besegra Vetlanda, dock bara med uddamålet. Nu på slutet har det i stället blivit en förnedrande 9-1-förlust mot AIK och senast även en tung hemmaförlust mot Motala, som laget kryssade mot tidigare på säsongen. Svidande poängtapp även för Sirius räkning, som i tabellen konkurrerar med just Motala.

Sirius har haft det tufft mot topplagen. Förutom premiärsegern mot Västerås och en poäng hemma mot Edsbyn i nederbörd har Blåsvart åkt på uteslutande förluster mot topp-fem-lagen. Bollnäs placerar sig just nu femma och hotas nu av lagen bakom sig. För de orangeblåas skull behövs poängen för att ta grepp om en säkrad kvartsfinalsplats. För Sirius skull är poäng nödvändigt för att ha ärlig chans på åttondelsfinal.

Det är alltså en viktig match för bägge parter. Bollnäs är förstås skyhöga favoriter att gå vinnande ur striden. Inte bara för att hälsingarna har ett mer namnkunnigt lag på papperet, utan också med ”historiens makt” i åtanke. Sirius har genom åren haft otroligt svårt på denna hälsinge-mark. Förr förra säsongen bröts dock den dystra sviten utan seger på Sävstaås. Innan dess togs den senaste segern så långt tillbaka som 1983.

Målskillnaden är värd att ha i åtanke med två matcher kvar. För Sirius del gäller det först och främst att hålla Vänersborg bakom sig, vilket i dagsläget skiljer två poäng och sju mål. Västgötarna möter i sin tur Vetlanda, vilket mycket väl kan bli vinst. I så fall vore det skönt om Sirius kunde ha målskillnaden på sin sida och på så vis undvika kval även vid oavgjort mot Vänersborg i den sista matchen. Så, tar Bollnäs grepp om matchen gäller det att stoppa blödningen. För ponera att Vänersborg förlorar mot Vetlanda, och Sirius bara förlorar med en eller ett par mål, så kräver det ju inte bara två poäng för Vänersborg på Studenternas utan att de behöver krossa Sirius. Men den sista skälvande matchen återkommer vi till senare i helgen. Nu gäller det att försöka greppa sista halmstrået om en tionde-plats. Gå för det, kör nu Sirius!

Johannes Olanders2020-02-14 11:39:00
Author

Fler artiklar om Sirius