Lagbanner
2020-01-03 19:00

Broberg - Sirius

Inför: Broberg/Söderhamn IF – IK Sirius
Teemu Määttä åkte på ett tungt matchstraff senast lagen möttes.

Inför: Broberg/Söderhamn IF – IK Sirius

I kväll väntar första matchen för året och säsongens första tripp till Hälsingland, närmare bestämt till Söderhamn och Helsingehus Arena. Sirius vann det senaste mötet mot Broberg i Uppsala med 4-3, men i fjol vann de gulsvarta bägge mötena med uddamålet. Det är som upplagt för ännu en jämn match.

Sirius har dalat efter en succéartad säsongsinledning. Laget parkerar just nu i ”ingemansland” och det ena laget efter det andra har passerat Sirius i tabellen de senaste omgångarna. Broberg är ett utav lagen som gått om Blåsvart och det efter att ha vunnit tre av sina fem senaste matcher. Sirius å sin sida har tre raka förluster, varav i två av dessa har laget bara producerat ett mål framåt. Apropå tabellställningen ska det dock poängteras att det bara är två poäng upp till fjärdeplatsen. Elitserien är alltså rekordjämn hittills. Även fast Sirius har tagit fler poäng än i fjol visar det sig tråkigt nog inte i tabellen, men det kan svänga snabbt. En vinst här och slutspelsplatsen är återtagen.

Annars brukar det som sagt ofta kunna bli jämna matcher mellan dessa femfaldiga mästarlag. Denna säsong fick Blåsvart ”payback” och tog en rättvis uddamålsseger, det efter att de gulsvarta vunnit fjolårets möten med uddamålet. Säsongen innan dess vann Sirius med 8-6 inne i den trista hallen medan det blev 4-4 utomhus i Uppsala. Och säsongen innan dess blev det varsin 6-2-vinst. Åren däremellan ”Succésäsongens” eftermäle och nämnda säsonger har Broberg plusstatistik på Blåsvart, men det är nästan alltid jämna matcher mellan lagen. Det borde det bli även i kväll då mycket står på spel.

Broberg bör dock ses som knappa favoriter då laget på slutet visat stigande form. Mest imponerande är ”dubbeln” mot Bollnäs och det hör inte till vanligheterna att Söderhamnslaget vinner derbyt på Sävstaås, men det gjorde man alltså senast. Sammanlagt i december förmådde laget att göra 14 mål på annars ganska tajta Bollnäs. Resultaten i övrigt har också varit imponerande. De förluster man åkt på har varit av hedersam kaliber. Annandagsmatchen förlorades med hedersamma 7-5 i Sandviken, ett lag man för övrigt spelade 6-6 mot hemma och sedan har det bara varit på tal om en uddamålsförlust i Lidköping och likaså i ett regnigt Motala. Senaste månaden har alltså laget höjt sig efter en något missräknande säsongsinledning. Hälsingelaget har visat god lagmoral i många av matcherna och kommit igen trots underlägen. De har även stundtals visat sig vara seriens skickligaste lag på kontringar, något som IKS måste se upp med.

Den som i laguppställningarna sticker ut mest är landslagsmeriterade Martin Söderberg, som nu leder hela elitseriens skytte- och poängliga. Det har blivit hela 25 mål och en assist så här långt. En annan duktig målskytt är Jonas Engström som snittar ett mål per match. Bästa bandyspelaren i stort är kanske annars Vadim Arkhipkin, med meriter från ryska landslaget, som senast gjorde ett drömmål på Sävstaås. Liksom Sirius interna skyttekung Jimi Heinonen är annars seriens skyttekung Söderberg hundraprocentig från straffpunkten (fyra mål) och i övrigt har det blivit tre hörnmål – resten är spelmål. Heinonen toppade skytteligan i säsongsinledningen, men är nu sexa på sina 16 mål. Näst bästa målskytt i Sirius är Kalle Mårtensson på nio mål och därefter Simon Karlsson på sju baljor, men han har bara gjort ett mål på de elva senaste matcherna. På säsongens fyra första matcher hade han inlett över all förväntan med sex mål, men nu har produktionen hackat, liksom lagets offensiv i stort.

Sirius saknar en viktig offensiv pjäs i Markus Kumpuoja och prognosen där är fortfarande oklar, men han blir som bäst borta i ett par veckor till, men som värst är hela säsongen spolierad. Det är ligament och ledband i foten som spökar efter skadan mot Hammarby. I övrigt har laget varit förskonat från skadeeländen. Sirius bör vara revanschsugna i denna match där egentligen fyra poäng står på spel. Broberg är dock hemmastarka med tabellraden 5-1-1, men Sirius å sin sida har varit bättre borta än hemma och vunnit varannan bortamatch. Det är dags för en ny bortaseger nu, då det ju blev förlust senast.

Johannes Olanders2020-01-03 12:30:00
Author

Fler artiklar om Sirius