Lagbanner
Zinkensdamms IP, 2019-12-26 15:00

Hammarby Bandy - Sirius

Inför: Hammarby IF – IK Sirius
Annandagsbandy!

Inför: Hammarby IF – IK Sirius

Efter 13 dagars elitserie-uppehåll vankas nu annandagsbandy. En härlig batalj väntar på ett stämningsfullt Zinkensdamm, vars termometer i dag visar fyra-fem minusgrader, och eventuellt blir det även ett passande pytte-snöfall.

Större delen av Sirius spelartrupp har slickat såren efter Lucia-förlusten mot Motala och därefter firat jul och laddat för grundseriens hetaste match: Annandagen. För vissa andra har uppehållet inneburit mer intensiva dagar. Det rör sig om Victor Lundberg, som under den gångna helgen i Åby fick landslagsdebutera (och göra mål!) sedan Hammarbys David Pizzoni-Elfving avböjt landslagsspel. I Finlands lag levererade både Teemu Määttä och Jimi Heinonen från Sirius, medan Markus Kumpuoja valde att kurera sin sargade kropp under uppehållet. När det gäller Anton Andersson fick han stå två gruppspelsmatcher i U21-VM som ägde rum i Ryssland. Lyckligtvis verkar ingen av Sirius landslagsspelare skadat sig, utan snarare samlat på sig erfarenheter. Hammarby å sin sida har bara haft Adam Gilljam på landslagsuppdrag.

Efter halva serien spelad skiljer det fyra placeringar mellan lagen. För ovanlighetens skull är Sirius det ledande laget på en sjätteplats, men det är en så pass jämn serie som renderar ett tabellskifte om Hammarby vinner, då det bara skiljer två poäng mellan lagen och Hammarby har bättre målskillnad. Senast lagen möttes, för knappt en månad sedan, blev det 3-3. Det har blivit en del oavgjorda resultat genom åren när Sirius ställts mot Hammarby. Efter denna kryssmatch i Uppsala har bägge lagen förlorat två matcher, men i hemmalagets fall har man vunnit två matcher medan Blåsvart kryssat och vunnit.

Om man vidare backar bandet detta decennium och lite därtill, så har Blåsvart haft en del sköna stunder på "Zinken" mot Hammarby. Annandags-matchen 2008-09, en säsong som allt eftersom fick epitetet "succésäsongen", vann Sirius med 6-5 och då, likt nu, var Hammarby seriens besvikelse. Säsongen därpå blev det 4-4. Säsongen 2010-11 var det dags för Sirius att vinna igen, 6-4, följt av ett nytt kryss (5-5) säsongen därpå. Efter denna svit började Blåsvart att dala som lag, vilket även avspeglade sig på Zinkendamms resultattavla. 2013 blev det förkrossande 9- och 10-1 till "Bajen", fördelat över två säsonger. Det blev ytterligare en hemmavinst med 6-2 säsongen 2014-15. Säsongen därpå vann dock IKS igen, då med 4-2. Och igen, säsongen 2016-17, skrevs Sirius segersiffror till 7-3. Förr förra säsongen vann hemmalaget med 6-3, men senast lagen möttes på Södermalm vann Blåsvart med hela 8-4. Summa summarum: Sirius har under denna era alltså plusstatistik mot Hammarby borta, vilket annars knappast är fallet på Studenternas sinsemellan lagen.

Dagens match, som med åren fått derbykaraktär, får på förhand ses som en rysare. I hemmalaget finns den förre Sirius-talangen David Thorén, taggad som få. Ex-grönvita August Elebring, Kalle Mårtensson och Markus Kumpuoja finns på andra planhalvan med extra tändvätska, där den sistnämnde ur nämnda trio myntat följande citat; "Från dagen jag flyttade till Uppsala var det enda jag ville att sänka Hammarby i nästa jävla match".

Publikmässigt sägs det bli lapp på luckan. Omkring 6 000 åskådare, med andra ord, varav hundratals tillresta supportrar är att räkna med. Det är sannerligen upplagt för en häftig bandymatch med start klockan 15.00 på Zinkensdamm. Väl mött!

Johannes Olanders2019-12-26 06:00:00
Author

Fler artiklar om Sirius