Lagbanner
2020-01-31 19:00

Sirius - AIK Bandy

Inför: IK Sirius – Allmänna IK
August Elebring, till vänster i bild, känner extra revanschlust i dag i egenskap av uppväxt på Södermalm med allt vad det kan medföra ...

Inför: IK Sirius – Allmänna IK

En oerhört viktig match stundar där "fyra" poäng står på spel. Blåsvart söker revansch mot ett utvilat AIK som skuggar IKS i den så jämna delen av tabellen.

Konstigt nog fick AIK (och IFK Motala) ledigt i onsdags, då det annars hade varit full omgång i elitserien. Det innebär att gästerna kommer utvilade till Uppsala, medan hemmalaget hade en rejäl urladdning så sent som i onsdags. Annorlunda förutsättningar. Förhoppningsvis har Sirius, med seriens yngsta lag, skakat av sig den senaste förlustmatchen och kan se det som tändvätska inför kvällens drabbning. Lägg därtill att det finns revansch att utkräva från i höstas. AIK hade nog lidit värre av två matcher på tre dagar med tanke på att de har fler åldermän i det ihopköpta laget. Lite vila har nog gjort gott för dem, som frånsett 6-4-vinsten mot mediokra Frillesås åkt på tre svidande förluster den senaste tiden.

Nykomlingarna har, som de flesta bandykännare känner till vid det här laget, en drös med stjärnspelare. De tåls att namnges igen: Pavel Ryazantcev, Dmitrij Loginov, Aleksandr Kim, Alexey Chizhov, Ilari Moisala, Kalle Lempinen, Johan Willes, Patrik Nilsson och inte minst den spelande tränaren Andreas Bergwall. Som om inte det vore nog fyllde de på med Patrik Sjöström lagom till julklapp. Det är tusentals landskamper, massvis med skicklighet och rutin så det hette duga i den där digra skaran. Utöver dessa har de några klart dugliga spelare med för den delen. Det som ligger vissa gamla stjärnor i fatet något är möjligtvis att åldern börjar ta ut sin rätt på sina håll och kanter, men många bandyspelare kan ju bevisligen hålla i elitserien även när de är 40-taggare. Det är inte så att dessa stjärnor slocknat än, men de var rätt trögstördade i början av serien. Värt att nämnas när det gäller AIK är att de likt IKS hade en finsk duo med i det senaste landslagsspelet, men har alltså inga fler landslagsspelare än så. De överskattas lätt baserat på namnen på papperet, men en del av dessa spelare bör ha tappat med åren.

Nykomlingarna AIK tog annars sin första elitserie-seger på 54 år mot just Blåsvart sist det begav sig. 6-3 blev det då. Annars gick det stjärnspäckade laget rätt trögt inledningsvis, vilket kanske inte var så konstigt med tanke på spelaromsättningen och taskiga träningsförhållanden. På de sju första matcherna var alltjämt hemmavinsten mot Sirius den enda. Därefter lyckades de vinna nykomlingsmötet med nöd och näppe. I början på december vann AIK dock det laddade derbyt mot Hammarby och där någonstans växte laget in i elitserie-kostymen på allvar. Bland annat blev de svartgula derbyvinnare även i returen på Zinkensdamm och nosar nu på en slutspelsplats.

Sirius har just nu två poäng mer än AIK, men vinner bortalaget denna batalj går nykomlingarna om Sirius och det med en match tillgodo. Det vore oroväckande och sänker slutspelshoppet i Uppsala. Där bakom i tabellen hotar även Hammarby, som förvisso förlorade senast igen, men också ett nytänt Vänersborg som från sin kvalposition kunde knapra in en poäng senast. Motala är icke heller att förakta. Det är ett getingbo som hette duga. För Sirius räkning vore det välkommet att knipa poäng både här och där (läs: Vänersborg, hemma) innan serien tar slut. Då slutar det nog gott.

Det gäller att de blåsvarta kommer upp i hög nivå i kväll. I Sirius-mått mätt rutinerade spelare som Ted Haraldsson och Teemu Määttä behöver gå i bräschen och leda sitt lag. Den förstnämnde var slarvig sist och den sistnämnde var ovanligt anonym senast, som annars snittar ett poäng per match, men nu har ett par poänglösa matcher. Dessutom blir en nyckel att sätta defensiven, där Victor Lundberg i egenskap av lagkapten får dra ett tungt lass, men också att den målvakt som får stå lyckas visa sig från sin allra bästa sida. En annan nyckel blir att vara effektiva. Det krävs vassa avslut för att få hål på en av världens genom tiderna bästa målvakt. Vissa skott är kanske inte lönt att avlossa, utan det är bättre att försöka hitta fram till hundraprocentiga lägen. Slutligen gäller det förstås att visa inställning och disciplin. Det brister om flera spelare faller ur ramen. Kom igen, Sirius!

Johannes Olanders2020-01-31 14:59:00
Author

Fler artiklar om Sirius