Lagbanner
2020-01-29 19:00

Sirius - Bollnäs

Inför: IK Sirius – Bollnäs GIF
Elitseriens skyttekung, Christian Mickelsson, öste även in mål i Blåsvart när det begav sig.

Inför: IK Sirius – Bollnäs GIF

Efter ett elva dagars segt uppehåll, där några spelare dock ägnat sig åt landskamper, är det åter dags för elitserien. Seriens yngsta lag ställs mot seriens mest ålderstigna lag, som så sent som i höstas vann World cup, men som annars har blandat och gett.

Klasspelarna Per Hellmyrs och Christoffer Fagerström var båda med i den senaste landslagssamlingen. En blågul sejour som, liksom i december, rent krasst skulle kunna betraktas som misslyckad då det åter igen blev förluster mot Finland och Ryssland. Desto mer lyckosamma i den senaste trenationsturneringen var Finland, som vann bägge landskamperna på sin hemmaplan. Med i värdnationens lag fanns en duo från vardera klubblag som gör upp på Studenternas i kväll: Ville Aaltonen och Samuli Helavouri från Bollnäs respektive Teemu Määttä och Jimi Heinonen från Sirius.
 
I decembers landslagsspel var dock ingen från Bollnäs med i landslaget, vilket kan ses som högst anmärkningsvärt. Förvisso var Hellmyrs uttagen även då, men han var en av flera som tackade nej, vilket inte minst öppnade upp för Sirius landslagsdebutant Victor Lundberg. Bollnäs har annars hela elitseriens skyttekung i laget som tidigare representerat så väl Sirius som svenska landslaget, nämligen måltjuven Christian Mickelsson. Det verkar dock vara en spelare bort om VM-radarn på den redan nu något ifrågasatta förbundskaptenen Michael Carlsson, tillika huvudtränare i Västerås. Som kuriosa är den förre förbundskaptenen, Svenne Olsson, numera huvudtränare för Bollnäs.
 
Nu till något mer intressant än bandyns ganska ointressanta landskamper, nämligen epilogen av elitserien. Det återstår sex omgångar av den kanske mest spännande upplagan någonsin. Vilket lag som vinner serien är förvisso redan nu inofficiellt klart, alltså att grannbyn till Bollnäs något oväntat tar hem vinstchecken på 100 000 kronor. I motsatt tabellriktning är Åby fastförankrade som jumbo och får därmed summera en ettårig sejour i landegs högsta serie. Men i övrigt lever serien på alla sätt och vis förutom att Frillesås är dömda för att kvala.
 
I Bollnäs fall är siktet inställt på att bibehålla positionen i toppskiktet, men samtidigt är det egentligen "bara" tre poäng ned till en åttondelsplats, fast det känns närmast som en icke-fråga för laget med det stora sparkapitalet. Närmast just nu jagar Vetlanda med endast ett poäng efter och Västerås med två poäng efter, men fjolårets finallag VSK har börjat komma i gång och nu producerat näst flest mål. Närmast framför är Sandviken med en handfull poäng mer. Det blir svårt att avancera högre, men uppdraget för Bollnäs blir nu att hålla sig inom topp-kvartetten och plocka fram ett vägvinnande spel som kan bära till minst semifinal. Annat vore att betrakta som ett fiasko.
 
Sirius står just nu inför ett spännande vägskäl. Ska laget ta sig till slutspel och – i så fall – till åttondel- eller direkt till kvartsfinal genom en topp-sex-placering? Eller ska det bli en repris på fjolåret – att säsongen tar slut i mitten av februari? Alternativt att det blir som så många föregående säsonger – ett kval för att hålla sig kvar ... Det är svårt att sia om utfallet, där lagen runt om inte får gå för bra. Återstående spelschema är riktigt tufft för Blåsvart, däribland ett dubbelmöte mot Bollnäs. Förutom dagens match är det sedan i kronologisk ordning AIK (h), Edsbyn (b), Västerås (h), Bollnäs (b) och Vänersborg (h). Kanske ställs allt på sin spets och avgörs i den sista matchen.
 
IKS hade det lite tungt kring jul och nyår, men har nu tagit tre segrar på sina fyra senaste matcher. "Giffarna" har dock en ännu mer stigande form där laget tagit fyra segrar med ett kryss däremellan på sina fem senaste matcher. När det gäller bortaspelet har dock hälsingelaget haft vissa problem, då det resulterat i fler förluster än vinster och ett par oavgjorda matcher. Men när tappade Bollnäs poäng mot Blåsvart på Studenternas senast? Svaret är i november 2017, alltså förr förra gången det orangeblåa laget besökte Uppsala, då blev det 3-3. I fjol blev det också totalt sex mål, fast 2-4. Känslan i år är att alla kan slå alla, lite så, i alla fall. Historiskt sett har dock Bollnäs slagit Sirius för det mesta, och hälsingarna är således rättmätiga favoriter i afton.
 
I hemmalaget saknas fortsatt den viktige spelaren Markus Kumpuoja, som dessvärre kommer att missa flera matcher. Tillbaka från sjukdom bör målvakten Erik Persson vara, men samtidigt lär Anton Andersson få förnyat förtroende. Matchplanen kommer kanske påminna lite om den senaste. Jerker Ortman får axla en roll på topp och Kalle Mårtensson får snarare agera mittfältare. Fokus kanske främst på defensiven.

I bortalaget ryktas det i sin tur om just ett defensivt avbräck i den så rutinerade lagpappan Andreas Westh, vars son spelar i laget och producerat en handfull poäng. Samtidigt gör Anders Spinnars comeback. Överlag är det ett klasslag där flera äldre profiler utgör ryggraden. Förutom 42-årige Westh finns även trotjänaren Ville Aaltonen med "livstidskontrakt" och nyförvärvet Daniel Mossberg, som bägge skulle kunna lida av så kallad "40 års-kris". Även landslagsmeriterade Christian Mickelsson och Per Hellmyrs, med över 150 landskamper, är drygt 35 år gamla. Lite skillnad mot i Sirius där den äldste disponibla spelaren, Ted Haraldsson, nyligen fyllt 30 år.
 
Det blåsvarta lägret har gillat läget sedan den förra aktiva elitserie-veckan då två tunga segrar lades till handlingarna. Sedan dess har skyttekungen Jimi Heinonen tagit rygg på sin landslagskollega, Teemu Määttä, och förlängt sitt kontrakt med klubben. Därtill har projektet "Fansens värvning" sjösatts som siktar på att – på sikt – kunna ro i hamn en stjärnvärvning. I skrivande stund, mindre än en vecka sedan initiativets startskott, har över 50 000 kronor kommit in på det öronmärkta sparkontot. För att ro i land en drömvärvning á la Tuomas Määttä behövs nog en nolla till adderas. Dit är fortfarande en lång bit, men det är positiv vind i seglen just nu på den blåsvarta skutan. Framtiden får utvisa vad det kan landa i. Senaste snarlika kampanj rann ut i sanden och stannade av vid knappa 200 000 kronor och halvmesyr, men nu är peppnivån en annan. Förut var det mer ett försök till konstgjord andning.
 
Här och nu väntar viktiga hemmamatcher i kväll och på fredag. Slut upp!

Johannes Olanders2020-01-29 06:30:00
Author

Fler artiklar om Sirius