Lagbanner
Inför: IK Sirius – Frillesås BK
Sirius förre passionerade lagkapten, ”Hydas”, är med i ledarstaben från nu till kvalets slut. Hans pappa, klubbens genom tiderna bäste målskytt, har tidigare om åren varit tränare för IKS.

Inför: IK Sirius – Frillesås BK

Kvalfrälsaren är här! Eller? Johan Jansson Hydling är hur som helst tillbaka i Sirius om än som en hjälptränare. ”Hydas” har varit med och räddat sin favoritklubb kvar i kval förr och ska nu bidra med sin rutin och energi för att än en gång fixa Sirius elitserie-kontrakt.

Den numere Ljusdal-bosatte tillika LBK-spelaren Johan Jansson Hydling har ett väldigt stort Siriushjärta, trots att han är i exil. Han meddelade att han skulle vilja hjälpa till efter det senaste nederlaget. ”Hydas” reagerade med några väl valda ord på klubbens Facebook-flöde efter den senaste förlusten där han manade till lugn och fortsatt stöttning. ”Gäller bara att gå samman, sluta cirkeln och gå vidare”, skrev Siriusikonen. ”Nu behöver man inte fundera, nu är det bara att köra!” avslutade ”Hydas”. Famous last words, som det heter på engelska.

Det finns en poäng i det ”Hydas” skriver. Det är inte läge att problematisera situationen allt för mycket nu, utan nu gäller det allt mer att bara hitta energin och spela helhjärtat. Varken spel eller inställning har varit vad den borde ha varit i kvalmatcherna mot den allsvenska duon. Allt har krackelerat. Självklart vore det önskvärt att hitta tillbaka till det bländande spelet som funnits om stundom, men det är nog inte läge att tänka för mycket nu. Kvalmatcher är komplexa och det lag som visar mest vilja och energi har mycket vunnet i dessa sammanhang.

Frillesås har inledningsvis i kvalet visat just detta och även lyckats upprätthålla elitserie-klassen. Kvalpremiären vanns med urstarka 7-1 mot Falun på Lugnet och följdes upp med en lika stark 3-0-seger mot Lidköping på ett sjöblött Sjöaremossen. Frillesås gick annars riktigt knackigt under elitserien, men har just slutit cirkeln och förberett sig föredömligt inför detta kval. För Sirius var inte kvalspel att tänka på förrän i absoluta serieslutet efter en tung förlustsvit. Det är ett helt annat Frillesås nu än när Sirius mötte dem under serien, då anfallsspelet var bedrövligt, vilket även matcherna mot Blåsvart visade på då laget lyckades med något så unikt som att nolla ett elitserie-lag två gånger om.

Sirius har haft lätt för hallänningarna. Det blev dubbla vinster mot FBK även förra säsongen. Då med sammanlagt 15-8 och nu med 11-0. Det var dock innan Frillesås ryss-kazak hade anlänt. Den meriterade Sergey Pochkunov, 36, skrev i mitten på januari på ett tvåmånaderskontrakt och har därefter varit en viktig injektion i Frillesås. Han har redan nu bäst poängsnitt i sitt nya lag som blivit allt bättre. Pochkunov debuterade i den ryska ligan redan vid millenniumskiftet och har samlat på sig massor av erfarenheter efter det. Bland annat tog han VM-brons för fem år sedan med sitt födelseland Kazakstan. Nyförvärvet befann sig i en rysk frysbox, men svarade förra säsongen för över 30 mål i den ryska ligan. Nu toppar nyförvärvet kvalseriens poängliga ihop med förre Siriusspelaren Jakob Jenefeldt och är i delad skytteliga-ledning med Sirius Jimi Heinonen.

Frillesås-Lidköping blev uppskjuten i måndags och spelades i stället i tisdagens regnväder. Dessa har alltså en dags mindre vila i det hektiska spelschemat. I Frillesås fall är det ändå inte så värst lidande då de nu har hemmamatch på nytt. Laik kan dock ha blivit rejält dränerade som i dag ska bege sig iväg till Dalarna. Det kan bli ett riktigt getingbo i detta kval. Förhoppningsvis ger ”Hydas” intåg en injektion i gruppen och botten bör ha varit nådd för IKS. Nu är det bara en sak som gäller och det är att kliva upp på hästen. Lös det här nu!

Johannes Olanders2020-03-05 00:30:00
Author

Fler artiklar om Sirius