Lagbanner
2019-11-29 19:00

Sirius - Hammarby Bandy

Inför: IK Sirius – Hammarby IF
”Från dagen jag flyttade till Uppsala var det enda jag ville att sänka Hammarby på Zinken i nästa jävla match.” - Markus Kumpuoja.

Inför: IK Sirius – Hammarby IF

Snön har under natten fallit över Uppsala och i kväll är det dags för en het match på Studenternas mellan Sirius och Hammarby. Sirius, som nu i slutändan kan betraktas som novembers succélag, jagar tredje raka segern.

Sirius inledde som bekant serien fantastiskt, sedan blev det en tung förlust mot AIK, som innebar deras första seger i högsta serien på 54 år och vidare blev det en rejäl plump i protokollet i Vänersborg. Annars har Sirius gjort det grymt bra och vunnit något man skulle kunna kalla för ”fyrpoängsmatcherna”. Förvisso blev det förlust hemma mot Sandviken, men det var ändå en hedersam förlust och efter denna match har Blåsvart levererat två segrar två onsdagar på raken. Nu väntar en ny ”fyrpoängsmatch”.

Seriens yngsta lag, Sirius alltså, var väldigt frejdigt, men har på senare tid stängt igen defensiven förträffligt. Ett nytt bortaplans-fenomen eller kommer man att fortsätta på den inslagna vägen i kväll? Offensiven har möjligen blivit lite lidande av denna taktik, men det har ändå blivit fler mål än för motståndarlaget. Gott så. Frågan är om man kommer lockas av att bjuda den förväntat stora (nåja…) publiken på attraktiv bandy, eller om man lite cyniskt går in för att försöka plocka poängen genom att först och främst stänga igen bakåt. Esa Määttä har ju visat sig ha två ess i sin rockärm som han kan välja att spela.

Motståndaren Hammarby hade inför säsongen extremt stora ekonomiska besvär. En konkurs senare hade de plötsligt fått ihop ett ganska slagkraftigt lag på papperet trots allt. Men det har också varit taskiga träningsförutsättningar, så man skulle kunna tro att den halvtaskiga starten beror delvis på det. ”Bajen” inledde förvisso serien med en 7-0-seger mot nykomlingen Åby, men sedan blev det i kronologisk ordning en 5-1-förlust mot Villa, oavgjort mot Frillesås och Edsbyn, 6-0-förlust mot Västerås, 7-3-förlust mot Bollnäs och oavgjort mot Motala. Nu senast kom dock ett styrkebesked när man besegrade Broberg med hela 8-4.

Hammarby var fram tills den senaste matchen seriens sämsta lag på hörnor. Ja, faktiskt det enda laget som inte hade fått in en enda hörna. Efter 54 missar på hörnor kom till slut det första målet genom David Pizzoni Elfving som i stället för sitt annars patenterade ”slagskott” stänkte dit den. Det innebar visst hörn-proppen ur då tre till hönor slogs in i denna match, vilket faktiskt innebar hälften av hörnorna i mål. Helt plötsligt blev deras akilleshäl till deras segervapen. Sirius är dock, liksom i tabellen, femma i hörn-effektivitetsligan. Endast tre lag har för övrigt satt fler hörnor än Sirius.

När dessa närliggande lag möts brukar det kunna bli jämna bataljer, även fast Hammarby varit i ett annat skikt av tabellen. Inför denna match får dock Sirius axla favoritskapet för första gången på flera år. Senast lagen möttes var på Zinkensdamm i början av året och då tog IKS en mycket imponerande seger med siffrorna 8-4. Mötet på Studan för lite drygt ett år sedan slutade dock i en 5-3-seger till Hammarby efter att hemmalaget tappat sin 2-0-ledning och även 3-1-ledningen i slutet av matchen.

Faktum är dock att Sirius haft svårt för Hammarby på Studenternas av någon anledning. Statistiken på bortaplan är desto bättre, men hemma har inte Sirius vunnit sedan den 23 februari 2010. Hammarby har alltså tio raka matcher utan förlust på Studenternas. Kan Sirius sätta stopp för den hemska sviten i afton? En som skulle vilja göra det lite extra är så klart Markus Kumpuoja, vars citat blivit till en tröja (se bild).

Det är som upplagt för en fin bandykväll i Uppsala. Väderförutsättningarna är perfekta. Alla till Studan!

Johannes Olanders2019-11-29 12:25:00
Author

Fler artiklar om Sirius