Lagbanner
Inför: IK Sirius – Lidköpings AIK
En gång förr har det spelats elitserie-bandy i denna hall. Då kom 34 personer för att se Kalix-Broberg. Tidernas lägsta publiksiffra i en högsta serie där publik har tillåtits.

Inför: IK Sirius – Lidköpings AIK

Säsongens allra sista match där allt ska ställas på sin spets – då flyttar Sirius in i hall för första gången i tävlingssammanhang. Ett löjets skimmer faller över Blåsvart, som tycks vara rädd för vinden på Studenternas, och över förbundet som godkänner ”ladan” för elit-bandy.

IK Sirius Bandyklubbs styrelse beslutade under fredagen att klubbens sista kvalmatch ska spelas i Relitahallen, som till vardags är Sirius träningsanläggning. Detta är ett historiskt beslut som har rört upp en del ilska i supporterleden. Det är ingen hemlighet att det finns ett stort hallförakt i supporterklubben Västra sidan, som tidigare stävjat tanken på hallflytt. Så sent som inför förr förra hemmamatchen gjordes ett försök att flytta in matchen. Detta med anledning av att laget ville garantera goda förhållanden. Då blev det ironiskt nog så när som idealiska förutsättningar ute på Studenternas, men lik förbannat blev det förlust.

Med anledning av Coronaviruset och Folkhälsomyndighetens begränsning på maximalt 500 personer på offentliga tillställningar har arrangerande klubb valt att tillåta en publikkapacitet på 300 åskådare, där endast premierade säsongskortsinnehavare har chans att se matchen på plats. Resterande 200 människor – högt räknat – är tillägnade spelare, ledare, domare, funktionärer och media. Däremot ska sägas att senaste semifinalerna har spelats helt utan publik och likaså har Frillesås BK beslutat i sin kvalmatch mot Falu BS. Överlag i Sverige – och världen – arrangeras merparten av matcherna inför tomma läktare, om de ens spelas. Relitahallens läktare, eller de fyra bänkraderna rättare sagt, och glasburen kommer dock att vara så välfyllda de bara kan bli.

Relitahallen är en klockren träningshall med en is av världsklass, men publikupplevelsen lämnar mycket i övrigt att önska. Till vardags spelar Unik sina allsvenska matcher i hallen vid Gränby. Dagens motståndare, Lidköpings AIK, har därmed större erfarenhet av att tävla här än vad Sirius har som bara nyttjat hallen i träningssyfte. Sist det begav sig i Relitahallen för Laik var mot Unik och då blev det 3-3, en match där det stod 3-0 efter bara sex minuter. Senaste gången Sirius spelade i hall var i just Lidköping där det också blev oavgjort efter att Jimi Heinonen kvitterat på en hörna i matchens slutminut.

Sirius spel inomhus i hall har egentligen inte rosat marknaden, varför det går att ifrågasätta inomhus-beslutet även av den anledningen.

Så här har Sirius matcher inne slutat i kronologisk ordning:
Västerås SK – IK Sirius: 6-7
IFK Vänersborg – IK Sirius: 9-2
Vetlanda BK – IK Sirius: 2-3
Villa Lidköping – IK Sirius: 9-1
Åby/Tjureda – IK Sirius: 2-8
Broberg/Söderhamn – IK Sirius: 7-6
Sandvikens AIK – IK Sirius: 3-1
Edsbyns IF – IK Sirius: 7-2
Lidköpings AIK – IK Sirius: 4-4

Det är således fyra raka matcher i hall utan seger. Endast tre segrar har bärgats inomhus och två av dessa var i början av säsongen och senast Sirius vann en match i en bandyhall var för över ett kvartal sedan och det mot elitseriens sämsta lag någonsin. Annars har det uteslutande varit förluster inomhus, förutom poängen i kvalpremiären i Lidköping. Poängsnittet inomhus ligger på 0,77. Sirius poängsnitt utomhus landade på 0,81 trots att bara två lag varit sämre på hemmaplan. Det är möjligt att IKS överskattar vikten av bra förhållanden.

Sirius har dock, på senare del av säsongen, visat att man har haft betänkligt svårt att hantera väder och vind. Det har fokuserats mycket på detta också, och även använts som ursäkter till mindre bra prestationer. Att laget ens hamnade i kvalet berodde på en motvind i första halvlek som ebbade ut i andra halvlek för att också bli till dålig is. Så lydde (bort?)förklaringen mot Vänersborg i den sista avgörande elitserie-matchen, som alltså IKS förlorade. Sirius har tappat slagkraftighet i Studan som hemmaborg sedan Relitahallens intåg säsongen 2011-12, det är statistiskt bevisat. Numera tränar laget aldrig på sin annars ordinarie hemmaarena, vilket kan vara en anledning till Sirius mediokra hemmafacit.

Utifrån de sex senaste säsongerna har IKS faktiskt – totalt sett – tagit fler poäng borta än hemma, vilket är högst anmärkningsvärt och sticker ut i jämförelse med andra lags poängfördelningar. Förra gången som Sirius tog exakt 20 poäng var säsongen 2005-06 och då tog Blåsvart, liksom säsongen 2009-10, 70 procent av poängskörden hemma. I år var det hälften. Säsongen 2015-16 togs bara en fjärdedel av poängen hemma på Studenternas. Poängsnittet hemma var bättre innan hallens intåg är en slutsats man skulle kunna dra. Samtidigt skulle man kanske kunna vrida och vända på det och få det till att Sirius har blivit ett bättre spelande lag tack vare hallen och därför förbättrat bortaspelet. Faktiskt är dessa tio bortapoäng den sortens tredje bästa poängskörd under 2000-talet. Något som är givet är att bandypubliken i Uppsala har blivit luttrade under alla dessa hundår och på Studan har blåsvarta själar knappast blivit bortskämda med hemmasegrar.

Det här med kval och ”okval” har i stället blivit till vardagsmat för femfaldiga svenska mästarna IK Sirius. Inte mindre än nio år på rad nu. Då är vi där igen efter tre år av tidiga säsongsslut. Klubben har en stark historik att harkla sig kvar i dessa sammanhang, däribland fem raka kvalsegrar mellan 2012-16 och dessförinnan i en avgörande kvalmatch 2008 mot Tillberga där Pelle Fosshaug fick matchstraff. Oftast brukar det kunna bli nerv in i det sista i dessa Sirius-sammanhang och så är läget även i dag med en avgörande sista omgång. Sirius har dock detta mestadels i egna händer. Vinner Sirius med några mål borde saken vara biff, och om Falun tappar poäng på Sjöaremossen är det klart alldeles oavsett. Vid händelse av bortaseger där kan det bli en målskillnadsaffär baserat på om Sirius också vinner. I målskillnadskolumnen har Sirius på förhand tre måls försprång på Falun.

Tja, ni fattar. Förutsättningarna är ganska lika, men Falun möter ett i grunden bättre lag och dessutom på bortaplan. Sirius har fått som de velat och spelar hemma mot Lidköpings andralag, som inte har något att spela för. Hamnar Sirius och Falun på samma poäng avgörs det via målskillnad. Skulle differensen bli exakt lika även där åberopas flest gjorda mål. Tänk om även dessa är lika? Högst hypotetiskt, men eventuellt utgår tävlingsbestämmelserna i sådant fall utifrån inbördes möten mellan berörda lag där lagen har varsin vinst mot varandra, men IKS har 8-7 i den interna målskillnaden. Det vore otroligt om det avgjordes på en sådan detaljnivå, men man vet aldrig. Bandyförbundets hemsida gav inga klockrena svar i frågan hur man skiljer lagen åt vid en sådan situation. Åtminstone inte vid en spontan eftersökning kring regelverket i kvalet. Exempelvis gav en artikel här på SvenskaFans sken av att det vore kört för Falun i händelse av Sirius-seger, vilket inte per automatik är fallet då det kan bli en målskillnadsaffär om Falun svarar med samma mynt. Berörda kubbar borde hur som helst vara fullt införstådda vid hur det fungerar vid en eventuell lika-läge-situation. Det kan finnas anledning att anpassa taktiken utifrån stundande resultattavla, alltså.

Klockan 17.00 går säsongens sista avslag av för Sirius del och ett par timmar senare får vi veta om det blir Sirius eller Falun som får spela i elitserien nästa år. Tillskottet i ledarstaben, ”Hydas”, försäkrade efter matchen i onsdags att han skulle ringa upp sin tidigare lagkamrat i Sirius, Jakob Jenefeldt, i tilltro till att FBK visar respekt för digniteten i sin match. Även om hallänningarna redan är klara för elitserien är det nu dags att nyktra till och inte bara ställa ut skridskorna mot Falun. Av respekt till Sirius, som dock i sin tur möter ett avsågat Laik med allt vad det skulle kunna innebära …

Nåja. Om några timmar avgörs det. Var på plats, om du vill och kan, eller gå till supporterbaren Hamnpaviljongen som också är ett alternativ att se matchen på. Likaså går det att se matchen på Bandyplay och Aftonbladet. Nu avgörs det. På en plats där det inte borde avgöras. Vi vinner och förlorar på Studenternas, det är ju sedan gammalt. Sedan klubbens begynnelse. Nu är det andra bud. Detta på grund av vind, sägs det. Annars är väl vädret skapligt. Just nu är det fyra grader och enligt meteorologerna ökar det bara en grad eller två till matchen och det är inte på tal om någon nederbörd. Oavsett vad: Måtte detta vara första och sista gången en tävlingsmatch spelas i Relitahallen. Ett sätt att slippa hallen nästa säsong är att inte åka ur, för inte ens Bandyförbundet kan anse hallen vara elitserie-mässig mer än på enstaka dispens. Ro kontraktet i hamn nu, å hör sen.

Johannes Olanders2020-03-15 12:15:00
Author

Fler artiklar om Sirius