Lagbanner
2020-01-15 19:00

Sirius - Vetlanda

Inför: IK Sirius – Vetlanda BK
Så här såg det ut när Sirius (med Göran "Rosa" Rosendahl, se bild) mötte Vetlanda i en legendarisk kvartsfinal för ett drygt decennium sedan. Blir det efterlängtat slutspel i år?

Inför: IK Sirius – Vetlanda BK

"Ödesveckan" för Sirius är kommen. Först ut är VBK i dag, följt av Motala på lördag. För att hålla slutspelsdrömmen vid liv behövs det i veckan rimligtvis inkasseras minst två poäng.

Senast lagen möttes i Vetlanda stod Sirius för en taktiskt fulländad insats och gick segrande ur matchen med 3-2. Sedan dess har VBK ryckt upp sig en del. Då hade de gulsvarta dock ett stort avbräck i ex-Siriusspelaren Patrik Johansson, som visat sig varit väldigt betydelsefull för smålänningarna. Sirius har blandat och gett, men kan nu konstateras vara i en formsvacka med fem förluster på de sex senaste matcherna.

VBK har å sin sida tre raka segrar och fyra segrar på de fem senaste matcherna, där enda förlusten kom mot Sandviken. Annars har de på senare tid vunnit just "rätt" matcher, alltså sådana som i praktiken innehåller fyra poäng. Som senast mot AIK och dessförinnan mot Broberg. Dessa segrar har lyft laget till en imponerande fjärdeplacering i den ack så jämna tabellen. De har även tagit full pott mot bägge nykomlingarna och detsamma mot Frillesås med 15 plusmål som bonus. Inget slarv.

Denna säsongs upplaga av VBK förlorade som sagt med uddamålet mot IKS, men har annars tagit inte mindre än sex (!) uddamålssegrar. I början av serien hade de fyra raka segrar av den karaktären och just nu har man också en svit på två raka uddamålssegrar. Sirius har två uddamålssegrar och en uddamålsförlust. Så står matchen och väger kan det tyckas vara fördel VBK. En jämn match bör det väl också kunna bli.

Inom Sirius supporterkretsar omnämns denna vecka som "Ödesveckan", med tanke på att den kan komma att definiera säsongen. Förluster och fokus blir snarare på att undvika kval. De något vilsna smålänningarna (eller hur var det nu..?) väljer i sin tur att, på sin hemsida, spinna vidare på förra veckans succébenämning och igen kalla veckan för "Stockholmsveckan". De möter Hammarby senare i veckan, men sedan när blev Uppsala en del av Stockholm? Offsajd!

Vad gäller utfall av veckans poäng kan man säga att två Sirius-poäng vore godkänt, tre poäng väl godkänt och fyra poäng är ju så bra det kan bli – högsta betyg. Det är fortfarande väldigt jämnt i den här tabellregionen. En seger kan exempelvis lyfta Sirius tre placeringar, från elva till åtta. Poäng i dag vore helt enkelt av godo – för att hänga med i slutspelsrejset. Vetlanda får dock ses som knappa favoriter. Med undantag för Sirius vinst i höstas var senaste gången Blåsvart vann denna batalj på Annandagen 2016 och VBK har hittills gjort en mycket bra säsong. I hemmalaget saknas fortsatt Markus Kumpuoja.

Johannes Olanders2020-01-15 11:47:00
Author

Fler artiklar om Sirius