Lagbanner
Inför: Lidköpings AIK – IK Sirius
Kvalet inleds mot allsvenska trean Lidköpings AIK.

Inför: Lidköpings AIK – IK Sirius

Efter tolv dagars uppehåll väntar det oönskade kvalet för Sirius del. Kanske är det oönskat även för Laik, som för bara två dagar sedan spelade till sig kvalplatsen, men klubben har ett ovisst förhållningssätt till ett eventuellt avancemang.

Nu börjar kvalvåndan. Förhoppningsvis har Sirius vilat, tränat och laddat batterierna rejält inför denna förlängningen av säsongen. Klubben har under 2010-talet överlevt en handfull raka kval, om än med stor vånda vid ett par av dessa. På senare år har det blivit så kallat ”okval”, eller ”ingenmansland” som det brukar heta i folkmun. Nu är det dock åter dags för ett ångestladdat kval.

Om Sirius kommer upp i nivå borde det inte bli några bekymmer, men det är farligt att ta ut något i förskott. Faktumet att Blåsvart avslutade grundserien med sex raka förluster oroar lite. Lidköpingsgänget går å sin sida in i kvalet med en betydligt skönare känsla då det är ett positivt kval och de har allt att vinna.

Frågan är dock om de verkligen vill vinna? Klubbens ordförande uttalade sig tidigare i veckan svävande när det gäller elitserien. Till Bandypuls sade han så här: ”Vi tar inga beslut förrän vi vet hur det har slutat, men vi vill vara en elitserieförening inom några år”.

Laik har ett samarbetsavtal med storebror Villa, men i ett kval tillåter inte reglementet att ha lånespelare. Det gör att de inte kan nyttja en kvartett spelare som har så kallat ”utvecklingsavtal”, men det gör varken till eller från då de knappast varit en drivande kraft i denna upplaga av Laik.

I stället är det ett mycket homogent lag, som stundtals praktiserat en fin bandy i allsvenskan. Skytte- och poängkungen heter Christoffer Norin, en Laik-produkt med mångårig elitserie-rutin i Villa, Kalix och Vänersborg. De har några sådana spelare och allmänt en bra mix med yngre förmågor. Motståndet ska således inte underskattas, om än att Sirius knappt står i 1.20 hos spelbolagen.

Sirius, som är det tolfteplacerade elitserie-laget som tagit flest poäng ihop med Vetlanda ett år, ska dock vara rättmätiga favoriter. Spelar laget ut så som man gjort vid en rad tillfällen ska man gå vinnande ur denna strid utan större svårigheter. Det är dock svårt att säga var laget står just nu och för flera av de unga spelarna är det här med kval en ny erfarenhet.

I allsvenskan ska det sägas att kvallagen tagit anmärkningsvärt få poäng och det avgjordes i den sista matchen vilka som skulle få kvala till elitserien, vilket till slut alltså blev Lidköping och Falun. Det har annars varit ett getingbo i den näst högsta serien där alla har slagit alla för det mesta, vilket borde tyda på en inte allt för dominant duo härifrån. Laiks ordförande är dock ”förvånad” över att Sirius och Frillesås inte är bättre. Vi får väl se …

I det blåsvarta lägret saknas skadade Markus Kumpuoja och förkylde ”Lisch”-sonen Jerker Ortman. I övrigt är laget intakt. Hannes Kanbjer är uttagen i truppen för tredje gången.

Johannes Olanders2020-02-28 17:32:00
Author

Fler artiklar om Sirius