Lagbanner
Sirius Silly Season 2020: Stiltje
Esa Määttä fortsätter i Sirius även nästa säsong, men de facto utan ytterligare Määttä.

Sirius Silly Season 2020: Stiltje

Den löjliga säsongen är här. Vilka kommer och vilka lämnar Sirius i år? Här listas kontraktssituationen och, givetvis, relevanta rykten.

Senaste nytt i rött.

Truppstatus: Laget ska bantas och bestå av 17-18 spelare, enligt klubbchefen i IKS.

Kontrakterade inför säsongen 2020-21:
Esa Määttä (huvudtränare)
Anton Andersson
Oscar Qvist
William Liw
Ted Haraldsson
Nils Bergström
Arvid Tapper
Jimi Heinonen
Teemu Määttä
Jerker Ortman
Kalle Mårtensson
Marcus Mårtensson
Matteus Liw
Samuel Heeger
David Thorén
Sune Gustafsson
Ludvig Jonasson

Kontraktslösa inför säsongen 2020-21:
Johan Wängelin (assisterande tränare)
Victor Lundberg
Markus Kumpuoja
Mårten Pousette
Hannes Kanbjer
Edward Sigfridsson
Erik Persson
August Elebring
Simon Karlsson

Tuomas Liukkonen
David Eriksson

Kontraktsförlängningar:
Esa Määttä
Kommentar 29/3: Sirius utvärderade huvudtränaren och kom fram till en förlängning över den kommande säsongen. ”Jag trivs bra i Uppsala. Vi har en förening som vill framåt, utveckla sin verksamhet och bygga någonting nytt. Vem skulle inte vilja vara med på sådan resa?” säger Esa Määttä i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

Jerker Ortman
Kommentar 29/3: ”Ortman, som ännu inte har skrivit på för nästa säsong, men bli inte förvånad om det kommer ett för Sirius positivt besked inom kort”, står att läsa i UNT efter den sista matchen.

Kommentar 4/4: Jerker är klar! ”Det känns jättebra att få spela vidare i Sirius! Jag trivs bra i klubben och laget så det var inget svårt val för mig när jag fick förslaget om förlängning”, säger Jerker Ortman i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

Kalle Mårtensson
Kommentar 29/3: ”Jag hoppas att vi kommer överens inom de närmaste dagarna”, säger Sirius klubbchef till UNT 27/3.

Kommentar 4/4: Med tanke på tystnaden går tankarna om förhandlingarna gått i lås, men samtidigt har UNT häromdagen skrivit att ett kontrakt med Sirius är ”nära”. Ett forumrykte placerade annars Sirius spelmässigt meste målskytt i en hemkomst till Ljusdal.

Kommentar II 4/4: Kalle är klar! ”Det har inte varit någon tvekan från min eller Sirius sida med en fortsättning. Jag trivs väldigt bra i laget, på jobbet och i Uppsala”, säger Kalle Mårtensson i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

Marcus Mårtensson
Kommentar 7/4: En dröm går i uppfyllelse när Sirius skriver ett ettårigt A-lagskontrakt med 17-åringen från klubbens egna led. ”Det har varit mycket ’se och lära’ och jag är väldigt nöjd med min säsong”, säger den egna produkten i ett pressmeddelande på klubbens hemsida. Junioren, som är back, fick vara med i 18 matchtrupper den gångna säsongen ”och det lär bli mycket mer kommande säsong”, hintar hemsidan om.

Samuel Heeger
Kommentar 4/4: Ett forumrykte placerar Samuel i Ljusdal, där hans pappa bor och är verksam i LBK:s sportgrupp.

Kommentar 9/4: Samuel är klar! Ryktena om Hälsingland (både Ljusdal och Broberg har cirkulerat runt den lovande mittfältaren) är avfärdade – Västra sidan kan fortsatt skråla om ”Jäger för Heeger” även kommande säsong. ”Det känns så klart jättebra”, säger den egna produkten i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

Beryktade kontraktsförlängningar:

Klara in:
Matteus Liw (Edsbyn)
Kommentar 8/4: Nu är det klart att Matteus Liw lämnar Edsbyn. I brist på Määttä-bröder i Sirius kan det i stället finnas en förhoppning om att Matteus ansluter sig till storebror William i Uppsala.

Kommentar 9/4: Det blev som ovan förutspått. Klubbens första nyförvärv är här: Matteus är klar! Edsbysonen stod för fem mål, varav två av dessa mot Sirius, och fyra assist under den gångna säsongen då han mestadels luftades i guldlaget. I Blåsvart kommer ytterhalvan att få en större roll – eventuellt på mittfältet – då storebror och Haraldsson återfinns på halvorna. Ett alternativ som presenterats är annars att flytta upp den sistnämnde ett hack och låta Liw-bröderna få dela på halvbördan. Utav nytillkomna påskrifter är detta det första kontraktet som är skrivet längre än över en säsong.

David Thorén (Hammarby)
Kommentar 31/3: Har vi en hemvändare på G? Troligtvis. Blir det Sirius eller Unik då? På Hammarbys hemsida deklareras att Thorén, vars optionsår sägs upp, och fyra andra spelare slutar i föreningen. Om Thorén står följande: ”David kom från Sirius för två år sedan och den lovande forwarden med den fina skridskoåkningen tog snabbt en plats på topp. Tyvärr har skador och sjukdomar stört hans tid i Hammarby och den här säsongen blev det fem mål från Davids klubba.” Rättelse: Det blev sex mål, varav ett mot IKS.

Kommentar 16/4: Nyförvärv presenteras i morgon, fredag. Thorén är, enligt hörsägen, klar för en comeback i Sirius.

Kommentar 17/4: David är klar! Som väntat presenterades den Sirius-fostrade spelaren under fredagen. ”Jag har saknat allt som Sirius har att erbjuda. Västra sidan är en härlig supportergrupp som stöttar laget i både med- och motgång så det ska bli kul”, säger den comebackande Thorén, som gjort 91 matcher i Blåsvart, i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

Sune Gustafsson (Villa)
Kommentar 30/4: Sune är klar! Sirius levererar en rejäl Sista-april-sill i ”sillysfären”. 22-åringen från (Villa) Lidköping har kopplats ihop med Vänersborg och inte minst Hammarby, men flyttar alltså till Uppsala. Här får försvararen en stor roll, där nuvarande sikte är inställt på liberopositionen. ”Även möjligheten till studier i kombination med bandyn var en viktig del för mig”, säger nyförvärvet, bland annat, i ett pressmeddelande på klubbens hemsida. Backtalangen har luftats lite drygt två säsonger i elitserien, där han på sina 32 matcher i Villa inte hunnit med att göra något poäng.

Ludvig Jonasson (Skutskär)
Kommentar 11/5: Ludvig är klar! Sirius-målvaktsprodukten vänder hem efter en säsong med Helenelund i division 1 respektive senast med Skutskär i allsvenskan. ”Först och främst två Siriuskillar som trivs bra ihop och vi båda är jätteintresserade av detaljer i allt som rör målvaktsspelet”, beskriver hemvändaren den nygamla målvaktsduon i ett pressmeddelande på klubbens hemsida. 24-årige Jonasson var tidigare andremålvakt i Sirius, senast bakom Kjellsson, och har tidigare kamperat med Andersson i Sirius juniorled. IKS kan nu bocka av målvaktsfrågan på agendan. Kvar i truppbygget återstår nu endast en – eller eventuellt två – utespelare. 

Klara ut:
Victor Lundberg (Sandviken)
Kommentar 29/3: Lagkaptenen fick denna säsong debutera i landslaget och har rosat marknaden. ”Vi har haft en tät dialog med Victor den senaste tiden. Jag respekterar att han har erbjudanden och kontakt med andra klubbar. Sirius dialog med honom är bra”, säger Sirius klubbchef till UNT. Till Bandypuls bekräftar Lundberg att han ”för första gången” har möjlighet att välja (och vraka?) bland klubbar.

Kommentar 8/4: Efter lite om och men är det nu bekräftat att Lundberg tackar för sig och lämnar Sirius. Liberon avgår med ett känslomässigt farväl på klubbens hemsida och är nöjd med sin sejour i Uppsala där han utvecklats för varje säsong. ”Det var verkligen inte ett lätt beslut”, säger till slut den vemodige lagkaptenen som tillbringat sju raka säsonger i den blåsvarta tröjan. Nästa klubbadress presenteras officiellt efter påsken.

Kommentar 15/4: Liberon har skrivit på ett 2+1-kontrakt för de S-märkta. ”SAIK har alltid varit ett lag som jag har sett upp till så det känns grymt kul att få bära dom svartvita färgerna de kommande säsongerna”, säger Lundberg i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

Markus Kumpuoja (Vänersborg)
Kommentar 29/3: ”Tanken är att vi ska träffas inom kort och prata om framtiden”, var kommentaren av Sirius klubbchef till UNT. Kumpuoja, som varit en nyckelspelare i Sirius, kan säkerligen även han ha lite intresse kring sig och verkar sedan tidigare fundersam över sin närmaste framtid, varför han får listas här tills vidare.

Kommentar 1/4: Finske landslagsstjärnan fortsätter tveka om att stanna i Blåsvart. ”Om de kommer hit så skulle det öka chanserna”, säger Kumpuoja till UNT och syftar på Määttä-bröderna, som från och med i dag är kontraktslösa.

Kommentar 9/4: Kumpuoja lämnar, som befarat, Sirius. ”Det var ett tufft beslut”, säger den karismatiske finländaren till UNT. Det blev en handfull säsonger i Sirius för Kumpuoja som kom som en frisk fläkt på anfallspositionen, men på senare år har det mestadels blivit spel på mittfältet och den gångna säsongen blev störd av skador. Nästa klubbadress är ännu inte klar, men Vänersborg sägs vara det hetaste spåret för tillfället.

Kommentar 22/4: Kumpuoja uppges nu, enligt Bandypuls, vara överens med Vänersborg.

Kommentar 24/4: Kumpuoja presenterades nu, som väntat, för IFK Vänersborg. I Sirius fick den offensive landslagsspelaren en allt mer tillbakadragen roll med åren. I sin nya klubb får Kumpuoja – under ledning av landsmannen Ari Holopainen – en mer utpräglad anfallsroll, vilket den forne anfallsstjärnan var ute efter.

Mårten Pousette (Unik)
Kommentar 4/4: Eftersom 21-åringen inte varit med i någon elitserie-match den gångna säsongen borde det inte tala för en fortsättning i Sirius nu när tvåårskontraktet gått ut. Senaste säsongen var mittfältaren utlånad till Unik där det blev ett mål och elva assist på 22 matcher. Nämns inte i klubbens (framtidsplaner?) truppstatus i den senaste pressreleasen.

Kommentar 7/4: Truppstatusen har uppdaterats på hemsidan, där spelaren nu listas bland de med utgående kontrakt.

Kommentar 14/7: Pousette lämnar Sirius och skriver permanent på för klubben som han varit utlånad till. ”Mårten har haft en fin utveckling under sitt samarbetsavtal, särskilt senaste säsongen där han tog stora kliv i sitt spel”, kommenterar Unik-tränaren påskriften i ett pressmeddelande på klubbens hemsida.

Erik Persson (Bollnäs)
Kommentar 16/4: ”Tyvärr har vi inte det ekonomiska utrymmet som krävs för två så kallade ’förstamålvakter’, så det är väldigt tråkigt”, säger klubbchefen om Perssons sorti i det senaste avsnittet av Studio Sirius.

Kommentar 15/5: Bollnäs blir nästa klubbadress för Sirius målvakt som stod ungefär hälften av matcherna den gångna säsongen. ”Jag har tjej i Edsbyn och bor i hus där. Jag har jobbat och haft en lägenhet i Uppsala där jag har bott under veckorna och så har jag åkt hem till Edsbyn på helgerna”, säger Persson i ett pressmeddelande på Bollnäs hemsida.

August Elebring (Unik)
Kommentar 4/4: Den hårdskjutande backen har snart gått klart lärarutbildningen i Uppsala och har sedan gammalt hjärtat på Södermalm. Återkomst till Hammarby?

Kommentar 8/4: Förhandlingar om en kontraktsförlängning pågår, enligt UNT.

Kommentar 17/4: Förhandlingarna gick inte hem för Sirius räkning. Elebring twittrar följande: ”Nu tackar jag för min tid i blåsvart. Det har varit ett nöje att få representera @SiriusBandy & att få spela inför @VastraSidan, ni är en skara fantastiska människor!”

Kommentar 19/5: Elebring övergår, likt flera från fjolårets blåsvarta lag, till den rödblåa grannklubben i allsvenskan. Backen, som tidigare haft ett förflutet i just Unik, har haft erbjudanden från klubbar i både allsvenskan och finrummet samt nobbat kontraktsförslag från IKS. ”Samtidigt trivs jag och min flickvän bra i Uppsala, och det känns bra att vara kvar i stan”, säger Elebring i ett pressmeddelande på den nya klubbens hemsida.

Simon Karlsson (Unik)
Kommentar 16/4: ”Vi har en dialog. Vi vet inte riktigt vad som kommer hända där”, säger klubbchefen lite oklart om den reslige anfallaren i det senaste avsnittet av Studio Sirius.

Kommentar 23/4: Parterna – Sirius och Karlsson – har gemensamt kommit fram till beslutet att inte förlänga kontraktet med den Sirius-fostrade anfallstalangen. ”Det är några olika faktorer bakom det beslutet men just nu tycker jag det är bättre att gå vidare till något annat. Det känns såklart otroligt tråkigt att lämna lagkompisarna som är helt underbara. Jag har spelat med några av dem under större delen av mitt liv. Sedan kommer det vara tråkigt att inte spela inför fina Västra sidan”, säger Simon Karlsson i ett pressmeddelande på klubbens hemsida. Som sistaårsjunior stod Karlsson för elva mål och tre assist i elitserien. Den gångna säsongen blev det nio spelmål och en assist. Sirius erbjuder den nästan två meter långe anfallaren att få sparra med Sirius på träningar om nästa klubbadress är ett lag på lägre nivå, så som Unik.

Kommentar 20/5: Övergångarna från Sirius till Unik duggar tätt denna silly. Näste tillika femte spelaren från den gångna Sirius-truppen att skriva på för Rödblått är den ack så lovande anfallaren som var den bäste junior-målgöraren i elitserien 2018-19. ”Jag har haft alternativ från andra svenska klubbar och även från Norge, men den positiva känslan för det Unik nu bygger upp i sitt unga lovande lagbygge med spelarkaraktärer och ledare vägde över. Jag vill vara med på den resan”, säger Karlsson i ett pressmeddelande på den nysatsande klubbens hemsida. Det allsvenska laget består av en mycket stor andel Sirius-fostrade spelare.

Hannes Kanbjer (Unik)
Kommentar 16/4: ”Vi tror att vi kan hitta en lösning – kanske tillsammans med Unik”, säger klubbchefen i Studio Sirius om förra säsongens hemvändare som dragits med skadebesvär.

Kommentar 27/4: Det blev ingen lösning i form av ett fortsatt kontrakt med Sirius och ett utvecklingsavtal med Unik, så som insinuerats. Det blir i stället en permanent övergång till grannklubben i allsvenskan. ”Det här känns riktigt spännande, en ny miljö”, säger nyförvärvet i ett pressmeddelande på Uniks hemsida. Juniorlandslagsmeriterade Kanbjer kom – inför den gångna säsongen – hem till Uppsala efter en treårig gymnasietid i Edsbyn som där mynnade ut i ett A-lagskontrakt. I IKS A-lag blev det, liksom i Edsbyn, endast ett fåtal elitserie-matcher för talangen som lyfts fram som en framtida ”Eskhult”.

Johan Wängelin (Unik)
Kommentar 29/4: Wängelin lämnar Blåsvart efter två säsonger som assisterande tränare till Esa Määttä. 43-åringens nya tjänst inom bandyn blir en roll som ”Sportansvarig för ungdomsverksamheten” och detta för grannklubben Unik. Sirius klubbchef har sedan tidigare uttalat sig om att bredda A-lagets ledarstab. Vem, eller vilka, som blir assisterande tränare den kommande säsongen återstår att se.

Edward Sigfridsson (Unik)
Kommentar 4/4: ”Sigge” har pendlat mellan Sirius och Unik. Edsbyn-produkten levererade den gångna säsongen ett mål och en assist på tre framträdanden i Sirius samt tre mål och sju assist på 17 matcher i Unik. Nämns inte i klubbens (framtidsplaner?) truppstatus i den senaste pressreleasen.

Kommentar 7/4: Truppstatusen har uppdaterats på hemsidan, där spelaren nu listas bland de med utgående kontrakt.

Kommentar 5/5: Edsbyn-fostrade Sigfridsson, som senaste säsongerna haft utvecklingsavtal med Sirius till Unik, presenteras i ett pressmeddelande på Uniks hemsida som en permanent rödblå spelare. ”En klurig och offensivt stark mittfältare med vass skridskoåkning och passningsklubba”, beskriver Sportgruppen i Unik sitt senaste nyförvärv från Blåsvart.

Rykten in:
Jens Wiik
Kommentar 10/4: Det har i forum och på twitter ryktas om att Jens Wiik, från Bollnäs men boendes i Gävle med en partner spelande i Skutskär, kan vara aktuell för Sirius. UNT bekräftar ryktet om Bollnäsprodukten som varit den numera krisande klubben trogen under hela sin bandykarriär, men som nu verkar se sig om efter alternativ.

Kommentar 15/4: Intresset verkar ha intensifierats. ”Han skulle vara perfekt för oss på många olika sätt”, säger Sirius representant till UNT. Wiik har gjort tio mål och elva assist på sina tio elitserie-säsonger med Bollnäs, enligt statistiken från bandygrytan.se. Försvarsegenskaperna är dock desto mer åtråvärda för Sirius räkning. ”Han sade att han hade en del erbjudanden att se över. Sedan får vi väl se om vi ska träffas”, säger Sirius klubbchef.

Kommentar 16/4: ”Jag är öppen mot Sirius om hur det ser ut, och att jag väntar på Bollnäs. Jag vill se vad föreningen sätter för mål inför säsongen innan jag eventuellt öppnar för något annat alternativ. Men det kan jag säga, att det ska mycket till för att lämna ett sjunkande skepp. Jag har ett stort Bollnäshjärta”, säger Bollnäs trogne spelare till Bandypuls.

Kommentar 3/6: Det råder allmän stiltje i sillyn just nu och inte minst i Bollnäs. ”Det finns en dialog även med Jens Wiik, han har ett bultande hjärta för klubben och en tydlig vilja att spela vidare. Där handlar det om en del praktiska detaljer som vi jobbar med att lösa”, säger Bollnäs ”krisgeneral” till Bandypuls.

Rykten ut:
David Eriksson
Kommentar 7/4: Truppstatusen har uppdaterats på hemsidan, där spelaren nu listas bland de med utgående kontrakt. 19-åringen från de egna leden stod under den gångna säsongen för tre mål och noll assist i allsvenskan med Unik, dit spelaren var utlånad.

Tuomas Liukkonen
Kommentar 24/4: Kan vara näste man till rakning i Sirius truppbantning som pågår. I dagsläget finns uttalat utrymme för tre, kanske fyra, påskrifter till i spelartruppen. Två av dessa bör vara försvarare och en målvakt ska in också. Liukkonens tjänster är huvudsakligen på mittfältet och verkar nu förbises. Det har nämligen varit allmänt tyst om Liukkonen och tystnaden kan tyckas talande. På väg bort?

Avskrivna rykten:
Daniel Berlin
Kommentar 29/3: Vad vore en Sirius-silly utan ”Bella”? Den förlorade uppsalasonen, vars namn av tradition brukar komma upp i silly-snacket runt Sirius, har tidigt i år förlängt sitt kontrakt med Sandviken. Det blev inga tidningsartiklar som parade ihop denne stjärnspelare med Sirius i år, men som vanligt dök ryktet ändå upp i forum.

Tuomas Määttä
Kommentar 29/3: UNT har nämnt Edsbyns tvillingar som aktuella för Blåsvart, där storebror spelar och tränas av brödernas far. Till UNT säger Sirius klubbchef, bland annat, så här om kontakten: ”Det är fina grabbar, så de tackade för visat intresse”, men understryker samtidigt att ”det kan bli tufft att få hit dem”. Visst är det ju så. Snacka om ”sillybomb” om affären skulle ro i hamn.

Kommentar 1/4: Bandypuls uppger att Bajkal Energy och Neftyanik, som kommer ledas av Misha Svechnikov och eventuellt Thony Lindquist, kopplats ihop med den högst spektakuläre Määttä. Lindquist, med förflutet som bland annat tränare i Sirius, säger att ”Neftyanik är den stabilaste ekonomiska klubben i världen i dag”. IKS kommer förstås inte att kunna konkurrera rent ekonomiskt med den i dag kontraktslöse stjärnspelaren, men det kan finnas andra värden så som en enad Määttä-kvartett!

Kommentar 3/4: ”Årets Herrspelare” lämnar Edsbyn, det bekräftar Bandypuls. Ryssland-spåret är hetast i ryktes väg.

Kommentar 4/4: Nu är det officiellt. Tuomas går till Neftyanik.

Tommi Määttä
Kommentar 29/3: UNT har nämnt Edsbyns tvillingar som aktuella för Blåsvart, där storebror spelar och tränas av brödernas far. Till UNT säger Sirius klubbchef, bland annat, så här om kontakten: ”Det är fina grabbar, så de tackade för visat intresse”, men understryker samtidigt att ”det kan bli tufft att få hit dem”. Visst är det ju så. Snacka om ”sillybomb” om affären skulle ro i hamn.

Kommentar 3/4: Tommi är hemlighetsfull i Bandypuls. Stänger inte dörren för en fortsättning Edsbyn, så som tvillingbrodern har gjort, men verkar öppen för förslag.

Kommentar 4/4: För första gången någonsin ska Tommi ”skiljas” från sin tvillingbror Tuomas. Var succéliberon spelar nästa säsong står skrivet i stjärnorna.

Kommentar 8/4: Bandypuls rubricerar följande: Klubbchefen om Sirius fortsatta jakt på Määttä: "Nu är beslutet hos Tommi". Bollen ligger alltså hos Tommi, som blivit erbjuden ett konkret kontraktsförslag. I och med att Sirius dagen till ära tappat sin libero finns en tung plats att fylla i Blåsvart. Om Tommi ansluter till bror och far i Sirius återstår att se. Om ja, har Blåsvart i så fall en fullgod ersättare på positionen.

Kommentar II 8/4: Tidigare under dagen erfor UNT att Tommi förlänger med Edsbyn och under kvällen twittrar kontot @Bandygodis, som tidigare under dagen placerade liberon i Uppsala, och säger sig vara 100 procent säker på att Tommi inte spelar i Sirius kommande säsong.

Kommentar 12/4: Tommi fick ett kontraktsförslag från Sirius som dessvärre nobbades. Det blev en fortsättning hos regerande mästarna. ”Jag hade mycket att fundera på efter säsongen men på slutet har det känts att Edsbyn är det bästa alternativet för mig. Jag ser fram emot att vinna fler titlar med klubben och att bli en ännu bättre spelare", säger succéliberon i ett pressmeddelande på bandybyn.se.

Lukas Tallberg
Kommentar 23/4: Sirius behöver, sedan Perssons uttåg, en till målvakt i A-truppen. Ett alternativ är att lyfta upp en målvakt från egna leden. Ett annat – säkrare – alternativ vore att rekrytera Lukas Tallberg, som enligt sin Twitter-bio är en ”finsk kille som lirar bandy och pluggar i Uppsala”. Tallberg är bandyfostrad i Borgå Akilles och har finska juniorlandslagsmeriter. Bandysejouren i Uppsala har tillbringats i Unik, där den forne Sirius-målvakten Gustaf Holmgren är uttalad etta tillika lagkapten, men med skadebesvär den gångna säsongen – varpå Tallberg fått visa framfötterna. Att framöver konkurrera om förstaspaden i elitserien, och förhoppningsvis tränas av Sirius berömde målvaktstränare Fredrik ”Linkan” Lindkvist, borde nu stå högre i kurs för den bandyambitiöse målvakten.

Kommentar 11/5: Sirius har skrivit på med en annan bekant målvakt fast från en annan grannklubb, nämligen hemvändaren Jonasson från Skutskär. Sirius målvaktspar är därmed spikat och därav avskrivs Tallberg.

Johannes Olanders2020-06-03 23:59:00
Author

Fler artiklar om Sirius