Svar till 2965

Jag fick en komentar från en frustrerad Boltic supporter därför att jag skrev om hur Karlstad förvandlas till en belägrad stad när Boltic har hemmamatch. Jag förstår frustreringen och mitt svar till Boltic supportern 2965 blev så långt så det blev en egen krönika.

Jag förstår att du, som jag antar är Boltic fantast är lika frustrerad över allt bråk och stök som Boltic blues står och har stått för som jag. Du är naturligtvis också förbannad på alla negativa skriverier om Boltic blues som naturligtvis spiller över på klubben Boltic. Det är tråkigt men du kan vara en som tar tag i det och vänder trenden.

Jag måste här göra ett förtydligande, Svampen och ÖSK bandy ingår i ÖSK familjen, det där hockey laget som kommer från Örebro har vi ingenting med att göra. Vi bryr oss överhuvudtaget inte i deras förehavanden och kan naturligtvis inte heller ta ansvar för vad deras supportrar gör. Jag har läst att deras supportrar åtminstone för några år sedan ofta betedde sig illa när de var på turné. Det enda jag kan tycka om det är att man blir förbannad för att de förstör vår stads rykte.

Jag var med och bildade Svampen för 32 år sedan. Sedan dess har vi haft supporterresor på alla ÖSK:s borta matcher utom 8. De två pandemi säsongerna oräknade. Jag har missat 2 av alla dessa bortaresor och jag har varit med om fantastiska och roliga tillställningar tillsammans med motståndarsupportrar i samband med olika bandymatcher. Vi har spelat bowling iförda respektive matchtröjor, vi har blivit inbjudna hela gänget på privat bastu, vi har spelat förmatch, innan den ordinarie bandymatchen mot motståndarnas supporterklubb, vi har tagit med supportrar från andra klubbar i vår buss, därför att de tyckte att vi hade så kul ihop, så de vill hänga med oss på en bortamatch och vi har haft massor av trevliga uppladdningar tillsammans med andra supporterklubbar på olika pubar runt om i Sverige. Aldrig har vi under dessa 32 år varit inblandade i några bråk, utom på ett ställe och det är i Karlstad.

Det är ju inte så att det bara råkat bli bråk någon gång eller att det kunde ha blivit med vilken annan supporterklubb som helst. Nej det beror på att Boltic blues har en helt annan filosofi än andra supporterklubbar, en våldsfilosofi.  Det är ju inte heller bara mot Örebro som Boltic fansen bråkar. Sist när vi var i Katrineholm så var det knappt att krogen som vi tänkte ladda på ville släppa in oss först, därför att de trodde att alla bandyfans var som Boltic Blues. De hade nämligen varit där veckan innan och smitit från notan och allmänt svinat. Vi blev dock insläppta till slut och när vi lämnade krogen så stod ägaren i dörren och tog alla i hand och bad om ursäkt. Han sa att ni var ju inte alls som dom där som var här förra veckan. Ungefär samma sak hände när vi var i Gustavsberg för några år sedan. Där fick vi höra att Boltic supportrarna inte bara hade svinat på restaurangen utan även forcerat entrén utan att betala inträde till matchen och kastat ut glasflaskor på isen så att man var tvungna att spola om. I Trollhättan fick vi inte ens ta med glöggtermosar in på arenan därför att ”nya regler” gällde efter att Boltic varit där. Jag behöver inte räkna upp fler fall, de är otaliga. Man kan ha så mycket roligare än att slåss och jag uppmanar dig 2965 att själv ta tag i det och gå ihop med några andra som tycker som du och ändra klubbens filosofi från grunden. I Svampen är det varje styrelsemedlems uppgift att ta tag i det om någon eller några bryter mot våra stadgar att bråka eller i talkör sjunga negativa ramsor om domaren eller motståndarlag. Naturligtvis är vi inte några lammungar och något okvädes ord mot domare eller motståndare som gör något som vi tycker är fel kommer det ju alltid. Men inte i talkör, så som Boltic fansens ständiga rop om att hata Örebro. Vi sjunger positiva sånger och hyllar vårt lag i med och motgång. Min uppmaning till dig 2965 är att samla folk som vill få slut på de ständiga bråken och försök tillsammans att ändra på vålds filosofin till något positivt. Lyckas ni så kommer Boltic blues att släppas in i den allmänna bandygemenskapen och då får ni se vad roligt vi har tillsammans. Går inte det, starta en ny supporterklubb och konkurrera ut dreten som det heter på värmländska.

Det där med bandyfirman som du nämnde 2965 är inte något som finns, det är snarare ett skämt som går som en vandringssägen. Ungefär som Mariestadsgruppen som du kanske också har hört talas om. Det finns flera andra liknande påhitt som vi har kommit på när vi har varit på långturnér.

 

Robert Erickson2023-01-02 13:44:00
Author

Fler artiklar om Örebro