Lagbanner
Dokument: Bandyns seriesystem

Dokument: Bandyns seriesystem

Den 16 juni håller Svenska Bandyförbundet årsmöte. För ett drygt år sedan beslutade förbundet att ändra seriesystemet i Sverige, men på det kommande årsmötet lär frågan diskuteras igen. SvenskaFans Andreas Söderman gör en djupdykning i bandyns seriesystem.

Den 17 mars 2006 – två dagar före SM-finalen på Studenternas - höll Svenska Bandyförbundet ett extra insatt årsmöte i Uppsala för att diskutera det allsvenska seriesystemet. När mötet hölls var Sveriges högsta serie i bandy uppdelad i en norr- och en söderallsvenska, om totalt 16 lag. I flera år hade det diskuteras fram och tillbaka huruvida man skulle fortsätta med det systemet eller i fall det skulle göras om. Bandyförbundet hade äntligen fått fram ett konkret förslag, som hade presenterats för klubbar och distrikt i Sverige. För att diskutera detta satte man in det extra årsmötet, i stället för att arbeta med seriesystemsfrågan på nästa ordinarie möte, som först var planerat.

Sex års arbete
Svenska Bandyförbundets styrelseledamot Anders Bergström var den som informerade om seriesystemsförslaget på mötet. Efter sex års arbete fanns förslaget att presentera och nu var det bara för bandyförbundet att få beslutet att röstas fram på årsmötet. På mötet deltog 19 distrikt och 20 föreningen, varav totalt 189 röstberättigade fanns på mötet. Dessa var fördelade på 129 röster för de olika distrikten, medan föreningarna tillsammans hade 60 röster.

Bifall direkt
När Anders Bergström hade informerat färdigt om förslaget fick han direkt bifall från sex distrikt, men endast en klubb, Edsbyns IF. Samtidigt förklarade Hallands Bandyförbund, samt klubbarna Motala och Villa-Lidköping att de i stället ville se 14 lag i Elitserien, men i övrigt bifall till förbundets förslag. Hammarby ville i stället att frågan skulle skjutas upp till det ordinarie årsmötet. Tranås och Örebro följde Hammarbys linje. En enda klubb satte sig helt emot förändringen; Gripen Trollhättan.

När omröstningen sedan skulle genomföras stod bandyförbundets förslag mot att, i enlighet med vad Hammarby yrkat, skjuta upp beslutet till det ordinarie årsmötet, som var planerat till juni samma år. Bandyförbundets förslag var det som segrade, med 150 röster mot 37. Villa-Lidköping ville då genomföra ytterligare en omröstning, gällande antal lag i Elitserien, 12 eller 14 stycken. Omröstningen genomfördes och återigen vann bandyförbundet, nu med 146 röster mot 35.

Det extra insatta årsmötet beslutade att genomföra förändringen i svensk bandy och fastslog att säsongen 2008/2009 skulle Elitserien spelas med 12 lag och att serien under skulle kallas Allsvenskan, med tre serier med tio lag i varje. Under en övergångsperiod skulle Allsvenskan först fortsätta som tidigare, för att sedan till säsongen 2007/2008 genomföras med en rak serie, med 14 lag.

Där är vi nu i dag, nästan precis emellan säsongen 2006/2007 – den sista med två serier – och säsongen 2007/2008 – den första med en rak serie, men som alltså genomförs med 14 lag i stället för det slutgiltiga 12.

Fortfarande oenighet
Antalet lag är det som i dag diskuteras och som gör att seriesystemsfrågan fortfarande är aktuell, trots att man har tagit beslut på förändringen. De allra flesta inom svensk bandy är rörande överens om att det är rätt att förändra serien till en rak Elitserie. Men hur många lag det ska finnas i Sveriges högsta serie råder det fortfarande oenighet kring.

Under 2006 var det även en annan större lagidrott i Sverige som beslutade att göra om sin Allsvenska. Det var fotbollen, som beslutade att Allsvenskan från och med säsongen 2008 ska innehålla 16 lag, i stället för i dag 14 lag. Samtidigt diskuteras det år efter år inom ishockeyn i fall Elitserien ska utökas från dagens 12 lag. När Sveriges andra stora sporter diskuterar och till och med beslutar att utöka sin högsta serie så väljer bandyn att göra det exakt omvända.

Höckert drivande
Drivande från klubbarnas håll för att få till en förändring har varit IFK Motala och deras ordförande Pär Höckert. Redan på mötet 2006, som beslutade om förändringen, ville Motala se en Elitserie med 14 lag, även i slutgiltigt skick. Detta jobbar man fortfarande för och har med en motion till Svenska Bandyförbundets årsmöte 16 juni förhoppningar om att skjuta upp reduceringen av lag ytterligare en säsong, så att beslutet kan tänkas i genom och diskuteras mera.

Flera fördelar
Svenska bandyförbundet har nämnt flera fördelar med att endast ha 12 lag i Elitserien. På det extra insatta årsmötet 2006 nämndes bland annat eventuella köldproblem, som gör att det kan gå ut lediga utrymmen i säsongprogrammet. Dessutom nämndes att en senarelagd säsongsstart drar ner konstisbanornas kostnader för kommunerna. I den officiella informationen som finns kring seriesystemet så skriver förbundet att 22 omgångar och 12 lag i Elitserien ger streckstrid på flera nivåer och att det ökar utrymmet för landslagsutbyte, Svenska Cupen och annat. I Allsvenskan – näst högsta serien – skulle det spelas endast 18 omgångar, vilket ger lättnader åt en ansträngd ekonomi och att säsongsstarten senareläggs.

Värt att notera i detta är att inför säsongen 2009/2010 har ett lag som slutar tvåa i en Allsvensk serie nästan lika stor chans att ta sig upp till Elitserien som ett lag som vinner Allsvenskan. De tre segrande allsvenska lagen möts i en kvalserie där ett (1) lag går upp i Elitserien. De tre lag som slutar tvåa i Allsvenskan får också en kvalchans, tillsammans med det elfteplacerade laget i Elitserien, där ett (1) lag går upp i Elitserien. Endast ett (1) lag åker ur Elitserien 2008/2009.

Avslag för motionen
Om detta är det rätta för svensk bandy diskuteras nu. IFK Motala har öppet tre klubbar bakom sig, Villa-Lidköping, IFK Vänersborg samt Gripen Trollhättan. Hur många lag och distrikt som i övrigt står bakom Motalas motion är oklart. Det får nog inte veta förrän årsmötet den 16 juni. Svenska bandyförbundet å sin sida yrkar på avslag för Motalas motion och att inte ändra något i det förslag som är beslutat.

Den 16 juni håller Svenska Bandyförbundet årsmöte i Uppsala. Då avgörs förmodligen slutligen svensk bandys framtid.

Källa: Svenska Bandyförbundet

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2007-06-14 13:05:00
Author

Fler artiklar om Sverige