Lagbanner
Dambandy - inget för media?
Sandvikens AIK - Svenska Mästare 2006/2007.

Dambandy - inget för media?

Man kan tveklöst konstatera att svenska medier hakat på den gällande normen som säger att bandy är för herrar - och inte för damer. Det finns positiva undantag, som till exempel IFK Nässjös damer, men i övrigt är svensk dambandy i stort sett helt outforskad av såväl rikstäckande som lokala medier. Eller som Fredrik Asplund - ung och engagerad tränare i Uppsala BoIS - säger till SvenskaFans.com:
- Det är inte direkt så att media står och knackar på dörren och frågar hur det gått.

Förra veckan var den så kallade "Fruntimmersveckan". Enligt traditionen så börjar den mellan 18 och 24 juli, och kallas för för just "Fruntimmersveckan" eftersom nästan bara kvinnor har namnsdagar då. Den enda "katten bland hermelinerna" är Fredrik, som inleder veckan, och sedan följs av Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina. Enligt den gamla Bondepraktikan brukar perioden vara regnig, delvis på grund av att folket förr i tiden ansåg att kvinnor hade lättare att falla i gråt. Modern statistik menar dock att det regnar under tre eller fyra dagar under fruntimmersveckan, och det hela känns tämligen förlegat och ointressant.

Frågan du som läsare ställer dig är dock - vad har detta med bandy att göra? Jo, det är såhär; Under förra veckan tog undertecknad kontakt med ett knappt dussin svenska dambandyklubbar för att få höra hur situationen i bandysverige ser ut för dem. Dels hur de ser på sin nuvarande situation, dels hur de ser på framtiden för dambandyn. Temat skulle vara dambandyns rådande mediasituation. Det finns ingen nationell beakning av dambandy att tala om, anser undertecknad, och knappt någon lokal bevakning heller, så det är svårt för "familjen Svensson" att bilda sig en rättvis uppfattning om sporten. Jag har själv till exempel aldrig sett en dambandymatch "live" annat än i en SM-final på TV och jag kan inga spelare, men jag är nyfiket intresserad och vill veta mer.

Att söka sig till information går väl an till en viss punkt, men jag tog som sagt kontakt med ett knappt dussin svenska dambandyklubbar för att försöka få igång en diskussion. Visserligen är det semestertider nu, men det är ändå en besvikelse att endast två personer har engagerat sig i att hålla kontakten på min passning ut till klubbarna. Det förhalade det hela eftersom jag som sagt aldrig sett en dambandymatch "live" annat än i en SM-final på TV, och min kunskap i ämnet är därefter. Som tur var hade de två personererna som lät sig intervjuas mycket att berätta. Kanske så mycket att det kan bli en uppföljning. I övrigt var det dock research, research, research...

En intressant notering gjordes redan på ett tidigt stadie: Om man "googlar" på ordet "dambandy" så får man 14 300 träffar. Söker man på "damfotboll" istället så får man 229 000 träffar, "damhockey" - 26 400, "damhandboll" 59 000, "dambasket" - 60 600, "daminnebandy" - 17 300... Listan kan göras ännu längre, speciellt om man adderar halvindividuella idrotter som friidrott, golf och skidor. De stora tidningarna och TV-kanalerna bevakar allt som idrottscelebriteter som Carolina Klüft, Annika Sörenstam och Anja Pärsson gör. De kan inte ha skoskav eller magknip utan att hela svenska folket får ta del av de "chockerande nyheterna". Det är väl i sig ingenting att sträva efter, men klart och tydligt är i alla fall att dambandyn ger minst träffar om man använder på sökorganet Google.se.

Frågan man kan ställa sig är hur mycket mediatid dambandyn egentligen förtjänar. Fredrik Asplund - en ung och engagerad tränare i Uppsala BoIS - resonerar såhär:
- Förtjänar och förtjänar... Alla vill väl såklart ha publicitet i media, men det är mycket svårare när det är en sport som inte är så stor. Eftersom vi är det enda dambandylaget i Uppsala så tycker jag att vi borde få lite mer publicitet än vi fått hittils, det är nog viktigt för att andra ska få upp ögonen för sporten och veta att vi överhuvudtaget existerar.

Damernas seriespel består idag av en allsvensk serie med två underliggande division 1-serier, norra och södra. Uppsala spelar i den norra serien och slutade femma i vintras, med åtta segrar och nio förluster. Trots ett bra målsnitt på knappt sju mål per match så har både publik och media lyst med sin frånvaro.
- Intresset är väl inte så stort för dambandyn utan det finns ju oftast mer "intressanta" saker att skriva om, förklarar Asplund.
- Så om vi nu verkligen vill synas i media måste man nästan komma med något speciellt vi gör, det räcker liksom inte med ett vanligt matchreferat, och om vi nu vill ha med ett sådant i tidningen måste vi själva ta kontakt med dem för att få något publicerat.

> Vad ska ni göra för att synas mer?
- Det viktiga är att media verkligen försöker förstå att de är viktiga för dambandyn. Ju mer reportage, matchreferat eller liknande vi får med i tidningen, desto fler personer får som sagt upp ögonen för sporten. Det tror jag även är viktigt för att försöka få fler tjejer att spela bandy. Men vi har själva ett stort ansvar på oss för att synas mer, det är inte direkt så att media står och knackar på dörren och frågar hur det gått.

I år är det 100 år sedan som herrarnas första svenska mästare kunde koras. Damerna kom igång med allsvenskt spel först 1973. Då möttes klassiska IK Göta och Katrineholms SK i finalen, med slutsiffrorna 9-6 till Stockholmslaget. De två följande åren revanscherade sig dock sörmlänskorna, men mellan 1976 och 1983 var det IK Göta för nästan hela slanten. Endast en förlorad final blev det under den tiden, och det var 1982. 2006/2007 års SM-pokal lyckades något överraskande Sandviken vinna, men 1990-talets och 2000-talets verkliga giganter inom dambandyn stavas Västerstrand och AIK. Under snart två årtionden är det endast sporadiskt som något annat lag kommit så långt som till SM-final.

Den första riktiga och internationella dambandymatchen spelades redan den 25 februari 1922 - tre år före det att svenska bandyförbundet bildades 1925 - och det var mellan Kronprinsessans Hockeyklubb och Åbo Simklubb. Den första landskampen fick dock vänta på sig fram till 1946, även då stod finskor för motståndet, och VM för damer spelades för första gången 2004. Då spelade svenskorna ut ryskorna med hela 7-0 i finalen, i den finska bandyorten Villmanstrand. Sverige vann dessutom VM-guld 2006 och 2007 - båda gångerna med Ryssland som besvikna silvermedaljöser.

Uppsaladamerna hade ingen representant i förra säsongens damlandslag. Förbundskapten Roger Jacobsson hade valt ut 22 spelare; sju stycken från Västerstrand, sex från AIK, fyra från Sandviken, tre från IFK Nässjö samt en från vardera Edsbyn och Strömsbro/Skutskär. Kommande vinter spelas VM i Sverige och Grängesberg i Dalarna. Då gäller det att vara väl förberedd.
- Internationellt är det nu fler länder som börjar ta för sig, bland annat Kanada och Norge. Det är då viktigt att vi höjer ribban ytterligare i allt vi företar oss. Det gäller exempelvis fysisk- teknisk- och taktisk förberedelse, rätt mental inställning och spelglädje förstås, sade förbundskapten Jakobsson till bandyförbundets hemsida den 29 juni.
- Vi blev tufft utmanade ifjol och det kommer inte att bli mindre komplicerat i vinter, men det är just där den stora utmaningen ligger - att hålla ryskorna bakom oss även i fortsättningen.

I damlandslagets träningstrupp för 2007/2008 återfinns fyra spelare från IFK Nässjö. Just Nässjö är en seriös klubb med en trupp på runt 25 spelare, och på stark frammarsch i Sverige. De väntas kunna ta upp kampen med Västerstrand och AIK på allvar. Smålänningarna har heller inget att klaga när det gäller medias intresse.
- Här finns flera sportjournalister som visar ett stort intresse för damidrott i allmänhet och IFK Nässjös dambandy i synnerhet. Reportage skrivs med stort intresse och på ett journalistiskt vederhäftigt sätt. Vi har inget att klaga på i detta, konstaterar Per Engstrand, klubbens sportchef.

> Anser ni att ni får den publicitet ni förtjänar?
- Utan tvekan - efter att vi bildade IFK Nässjö för tre år sedan med enbart dambandy på programmet har vi fått ett fantastiskt gensvar från såväl media, företag, kommun och allmänheten. Givetvis har våra duktiga tjejer en stor del i detta men även det faktum att vi på kort tid kunnat uppvisa en stark organisation med god ekonomi, gott om spelare och ledare, stark ungdomsverksamhet, etcetera. Från att varit en "ekonomisk belastning" i den tidigare blandade verksamheten i Nässjö IF är vi idag en välmående klubb med cirka 700.000 i omsättning, vilket är mycket i dambandysammanhang.
- Eftersom vi idag är den enda föreningen i Nässjö med så kallad "Elitstatus" får vi oftast mest utrymme i mediabevakningen och ibland till och med mer än vad vi kanske förtjänar med tanke på dambandyns begränsade verksamhet i stort. Det är bara synd att Hallpressen inte har några nättidningar vilket medför att övriga idrottssverige går miste om allt som händer med idrotten på Småländska Höglandet.

Enligt Nässjös Per Engstrand så de nog nått sin pik när det gäller lokalt mediautrymme. Det som återstår är i så fall att bli nummer 1 i Sverige, vilket också är deras målsättning och inför kommande år är ett delmål att ta sig till SM-final. Nässjös damer förfogar idag över ett brett spelarmaterial - på cirka 25 spelare - som inte någon av de övriga klubbarna förfogar över. Samtliga av dessa tjejer har 100% fokus på bandyn med året-runt-träning och lägger ner lika mycket ambition på sin idrott som herrarna.

> Sammanfattningsvis; Hur ser framtiden ut för er?
- För vår egen del ser vi mycket positivt på vår verksamhet. Men målsättning, framtid och utdelning på vår satsning är ju samtidigt avhängigt på vad som sker med bandyn totalt och där är det nog lite
mer bekymmersamt - en förutsättning för dambandyns och vår framtid är att det finns motståndare och återväxt.

> Hur ser framtiden ut för er i Uppsala, då?
- Den ser ganska ljus ut, tycker jag. Det enda som är lite oroväckande i Uppsala är att de är så svårt att rekrytera nya flickor, säger Fredrik Asplund, som även tror på en framtid för dambandyn i stort.
- Den ser också rätt ljus ut, tycker jag. Spelmässigt har både allsvenskan och division 1 blivit betydligt jämmnare dom senaste åren.

Av Gustaf Lindborg
Webb:
www.svenskafans.com/bandy
Blogg: www.gustaflindborg.wordpress.com
Mejl: duktav@gmail.com

SvenskaFans.comandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2007-08-02 08:00:00
Author

Fler artiklar om Sverige