Lagbanner
1892 års bandyregler

1892 års bandyregler

1892 gav Bury Fen Bandy Club ut ”Rules of Play – as adopted by the Bandy Association” med de 22 reglerna som utgjorde sporten bandy. Dessa regler finns bevarade på Norris Museum i St Ives och publiceras här fritt översatta.

Bandyregler

  1. Ett bandylag ska bestå av elva spelare.
  2. Planen ska vara en rätsidig fyrkant, 200 yards lång och 100 yards bred, men när det inte är möjligt att spela på en så pass stor plan kan den bli förminskad och så även antalet spelare, om gemensamt överenskommet, så länge planen inte understiger 100 yards gånger 50 yards. De längre sidorna ska kallas för ”sidlinjer” och de kortare linjerna för ”mållinjer”. En linje eller markering parallell med och lika lång som mållinjen ska kallas för ”mittlinjen”. (Den vanligaste och bästa storleken på planen är 150 yards gånger 100 yards.)
  3. Bandyn (klubban, reds. anm.) ska vara gjord av trä och inte bredare än 2 tum vid någon del och ska inte ha några metalldelar eller vassa kanter.
  4. Spelarna måste bära sitt lags färger på sidan av armen eller på bandyn.
  5. Bollen ska vara av solitt indiskt gummi, inte mindre än 2½ tum och inte större än 2¾ tum i diameter. Det är att föredra att bollen är färgad röd.
  6. Målburarna ska vara i mitten av mållinjerna och bestå av två stående stolpar med ett mellanrum av 12 fot, sammansatta i toppen med en liggande ribba 7 fot från isen.
  7. Valet av mål ska göras innan matchen börjar och endast i halvtid ska lagen byta planhalva. Tiden som matchen ska pågå avgöras innan matcehn startar mellan kaptenerna, den rekommenderade speltiden är en och en halv timme.
  8. För att starta matchen och efter varje gjort mål ska båda lagen befinna sig på sin egen sida om mittlinjen, spelet ska startas av att domaren eller en av linjedomarna kastar bollen i luften från mitten av planen, och när bollen träffar isen är den i spel.
  9. Ett mål görs när bollen har passerat mellan målstolparna under ribban.
  10. När en spelare vidrör bollen är spelare som samtidigt är närmre motståndarens mål i offsideposition och får inte själv vidröra bollen eller på något sätt hindra motståndare från att ta bollen, förrän bollen har blivit vidrörd av en annan spelare; om inte det är minst tre motståndare närmre den egna mållinjen. Ingen spelare kan vara offside när bollen är på den egna planhalvan.
  11. När bollen är spel och när spelare slår på bollen får inte någon del av bandyn vara högre upp än över spelarens axlar.
  12. Bollen kan stoppas med vilken del som helst av kroppen eller bandyn, men får inte plockas upp med händerna, bäras, sparkas, kastas eller slås på, förutom med bandyn. Tacklingar, sparkar, angrepp, fällningar, kastande av bandyn eller hårt spel är tillåtet. Fasthållningar eller hakningar av bandyn är inte tillåtet.
  13. Vid ett frislag får ingen spelare i motståndarlaget befinna sig närmre bollen än 5 yards, men kan inte tvingas ställa sig bakom egen mållinje. Ett mål kan inte göras direkt från frislag, om inte bollen vidrört någon annan spelare först.
  14. Vid ett frislag eller hörna eller när bollen spelas från mållinjen eller kastas från sidlinjen får inte samma spelare röra bollen igen innan den har vidrörts av annan spelare.
  15. När bollen har passerat sidlinjen ska den omedelbart kastas in igen från platsen där passerade linjen, i vilken riktning som helst utom framåt av vilken spelare som helst i motståndarlaget till den spelare som senast vidrörde bollen. Ingen annan spelare är tillåten att vara närmre än 5 yards från sidlinjen.
  16. Om bollen passerar försvarande lags mållinje, men inte genom målet från det anfallandet laget, ska bollen sättas i spel av en av försvararna, från vilken plats som helst på mållinjen, inom 10 yards från närmaste målstolpe och på den sidan som bollen passerade mållinjen, med motståndarlaget minst 25 yards från mållinjen. Om bollen senaste vidrördes av en spelare i det försvarande laget innan den passerade mållinjen, så ska en spelare slå ett frislag från vilken plats som helst längs sidlinjne, inom 1 yard från närmaste hörn och vid tillfället måste alla försvarare stå bakom egen mållinje.
  17. Straffet för vilket brott mot dessa regler som helst är ett frislag för motståndarlaget, från platsen var regelbrottet begicks.
  18. Två linjedomare och en domare ska utses, lagkaptenerna utser varsin linjedomare och linjedomarna väljer därefter en domare. När det endast finns två linjedomare och ingen domare ska linjedomarna döma på varsin sida av planen, delad vid mittlinjen. Linjedomarna ska inte byta sida i halvtid. Om linjedomarna inte kan komma överens är domarens beslut det slutgiltiga. Om det endast finns en linjedomare är hans beslut slutgiltigt. Om det inte finns några linjedomare ska kaptenerna avgöra alla dispyter sinsemellan.
  19. En match vinns av det laget som gör flest antal mål.
  20. Om ett regelbrott eventuellt har begåtts ska spelet fortgå tills ett beslut har tagits av domaren eller linjedomarna.
  21. Domaren har makt att stoppa matchen för så lång tid som behövs, när han anser det nödvändigt att göra detta och ska lägga till den tid han anser har förlorats på grund av en olycka eller annan incident.
  22. I händelse av ett tillfälligt avbrott i spelet av vilken anledning som helst och bollen inte har passerat sidlinjen eller mållinjen, ska spelet återupptas genom att domaren kastar bollen på den plats där spelet avbröts och när bollen når isen är den i spel.

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2013-07-05 09:29:00
Author

Fler artiklar om Sverige