Lagbanner
Profil i Fokus: Lennart Olsson

Profil i Fokus: Lennart Olsson

Först ut i SvenskaFans/bandys nya artikelserie Profil i Fokus är Lennart Olsson, projektledare för Bandyhuset i Surte och en av de drivande bakom Sveriges tredje bandyhall, som nu används för fullt. - Vi byggde en hall som uppfyller alla krav för 17 miljoner och det är det som krävs i småkommuner, säger Olsson.

Bandyhallar är numera ständigt aktuella. I var och varannan bandyort förs diskussionerna kring att föra upp fyra väggar och ett tak över bandybanan och genom det utveckla sig själva och sporten bandy. En av de tre orter i Sverige som i dag har en fullt fungerande bandyhall är Surte, vars Bandyhuset invigdes för snart ett år sedan. Ledare för projektet var Lennart Olsson, tillika vice ordförande i Ale/Surte BK.

När föddes idéen på en bandyhall i Surte?
- Egentligen tror jag idéen föddes redan på 1980-talet, då gjordes det en förstudie för att bygga en hall, men det blev aldrig något av det. Sen togs det upp på allvar igen för, jag tror det var, tre år sedan. Vi gjorde ett besök i Edsbyn och deras hall och kom till insikt med att vi skulle kunna klara av detta, bara vi byggde i enkelhet.

Det känns som att just enkelhet är ett ledord i erat hallbygge?
- Ja, vi gjorde det enkelt och med stor funktionalitet. Det gör dock inte hallen sämre, den uppfyller i dag alla krav som ställs på en hall.

Vad gjorde att ni lyckades bygga före så många andra klubbar och städer?
- Det är helt enkelt så att vi hade en annan budget än vad de flesta andra talar om. Kommunen byggde nya omklädningsrum för ett antal år sedan och sedan byggde vi om själva isbanan för två år sen och då byggde vi så att det var anpassat för en hall. Så vi gjorde det i etapper och vi gjorde det snabbt och framförallt enkelt.

Vad var de största hindrerna?
- Det var ju finansieringen och det gjorde att vi hela tiden blev försenade. Vi hade egentligen en katastrofal tidsplan, för vi började inte schakta, alltså grävarbeterna, förrän den 15 juni förra året. Sedan var vi under tak och på is den första november och även om vi inte var helt färdiga så kunde vi ta emot 1300 personer på invigningen och säkert hade vi kunnat få in fler.

Hur löste ni finansieringen?
- Vi hade i grunden en kommunal borgen som var en stor del av finansieringen, men sedan blev det ju så att kommunen köpte hallen. Så i dag äger vi ju inte hallen själva, utan vi är hyresgäster.

Hur ser du på halldiskussionerna som förs i Sverige?
- Det är ju bra att diskussionerna förs för antingen är det ju så att bandysporten dör ut eller så anpassar man sig till det förändrande klimat vi har. Bandyn är en helt annan sport inomhus och vi står väl inför samma lag som med hockyhallarna på 70- och 80-talet. Det är dock viktigt att man håller nere dom massiva kostnaderna och istället bygger i etapper, med rätt inställning från början. Jag menar, andra städer pratar ju om helt andra koncept, där är det flera 100 miljoner som nämns. Vi byggde för 17 miljoner och det är det som krävs i småkommuner.

Bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin pratade förra året om ett eventuellt hallkrav i Elitserien. Vad är din åsikt om det?
- Jag har ingen bestämd åsikt, men jag tror det kommer av sig självt. Inom ett par år så måste alla klubbar i Elitserien åtminstone ha tillgång till hall, om inte en egen. Annars blir det alldeles för ojämna lag vad det gäller träning och tid. För att man själv och sporten ska överleva krävs nog hallar i hela serien.

Det här är väl en positiv utveckling? Bara augusti och redan spel på stor is.
- Ja, precis, vi har kört is denna vecka nu, på allvar sedan i söndags. Det ska väl också sägas att vi har haft lite tur med vädret, att det inte har varit så där jättevarmt, men nu fungerar hallen riktigt bra.

Även en positiv utveckling för Ale/Surte. Utöver sportsligt och ekonomiskt, vad medför hallen för fördelar?
- Vi kan använda hallen till annat, vi har haft en riktig mässa där inne och många fler utställningar på gång efter säsongen. Den är ju så pass stor så den dominerar ju i en kommun som Ale, det finns ju inget annat liknande i samma storlek.

Vad tror du om Ale/Surte i Allsvenskan säsongen som kommer?
- Jag tror vi har en god chans att bli bland dom två lagen som får komma med och spela kval, men jag är inte rätt man att uttala mig, jag jobbar med hallen, laget lämnar jag till de andra.

Hur märks hallen i skillnad på Ale/Surtes prestationer på isen? Skillnaden mellan Allsvenskan och Elitserien?
- Jag tror inte det märks kommande år, det dröjer nog två eller tre år innan det verkligen märks. Våran ekonomi är stenhårt belastad av detta och det måste vi koncentrera oss på först. Det är klart vi vill upp i Elitserien, men vi måste nog vänta två, tre år innan vi kan ge det verklig credit.

Du saknade aldrig bandy under bar himmel på Jennylund förra säsongen?
- Jag gjorde det inte, framförallt för att det regnade så mycket förra säsongen. Det var ju bara skönt att kliva in. Men samtidigt är bandy en bättre sport inomhus, och även lättare att åskåda. Läktarna är lite högre och man för bättre överblick, det blir lite mer TV-likt.

Så dig gör det inget om det poppar upp bandyhallar i var och varannan bandyort?
- För oss är det givetvis viktigt med ett kundunderlag, det överlever vi ju på, så det få ju inte bli för många hallar i närområdet. Men rent sportsligt har jag inget emot hallarna.

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2008-08-15 11:30:00
Author

Fler artiklar om Sverige