Profil i Fokus: Peter Johansson
Den klassiska bandyklubben BolticGöta har under en längre tid brottats med ekonomiska bekymmer. Veckans Profil i Fokus är ordföranden Peter Johansson, en av dem bakom BolticGötas skuldsanering. - Vi var bara några timmar i från en konkurs i julas, säger Johansson, som nu andas betydligt positivare tider.
1995 tog BolticGöta senast SM-guld. Därefter har de sportsliga åren succesivt blivit allt magrare och 2007 åkte den klassiska klubben ur högsta serien. Omstart i Allsvenskan och även om säsongen ledde till Elitserie-kval så blödde man ekonomiskt. Konkursen var ständigt nära och skuldberget kändes oövervinnligt. Peter Johansson tillträdde som ordförande i BolticGöta när det var som värst, men nu har läget förbättrats och man är nu på väg att bli Sveriges andra bolagiserade bandyklubb.
BolticGöta har ju haft en väldig skuldbörda, som nu verkar ha sänkts betydligt. Hur har det gått till?
- Jag tror det var 5,6 miljoner kronor som skuldbördan hamnade på och föreningen har ju brottats med ekonomiska problem under flera år, speciellt efter att man åkte ur Elitserien. Man tappade sponsorer som inte ville vara med längre och det började skena i väg. Så vi insåg väl att vi var tvungna att göra något för att rädda föreningen så vi bildade en projektgrupp. Vi började väl med att titta på om det överhuvudtaget fanns möjligheter till att rädda BolticGöta. När vi hade fått fram alla uppgifter och skulder insåg vi att det inte var lätt, men det var samtidigt inte omöjligt.
- Sen har vi ju sneglat mycket på Hammarby och vad dom gjorde för skuldsaneringar, som har varit mycket positivt. Det handlar ju mycket om spelarlöner och gamla leverantörsskulder, men man har gått med på våra villkor för att de vet att vi gör något bra och sen har vi kört stenhårt mot bolag.
Det är främst spelare och leverantörer som skapar skulderna?
- Största delen är ju spelarskulder och även en del leverantörer, men det blir alltid spelarlönerna som skapar den största delen. Sedan fick jag ju personligen kliva in som ordförande bara fyra veckor innan årsmötet. Det var tänkt att jag bara skulle ha ordföranderollen fram till årsmötet, men jag är kvar. Har man väl kommit in i det så är det svårt att komma ut.
Hur var det att som ny ordförande ta tag i dessa skulder?
- Det var ingen lek att hoppa in med 5,6 miljoner i skulder, men någon måste ju ta rodret och nu blev det jag som tog det. Om man är dum eller inte är ju nästa fråga. Det är en utmaning och vi måste en gång för alla sätta ner foten. Inte bara titta på prestation, vi måste börja bygga upp föreningen ekonomiskt. Jag tror vi kommer behöva ta ett par mellanår sportsligt för att få en ekonomi i balans.
- Alla vill ju ha bra resultat, det vill jag med, men vi måste göra ekonomin rätt först. Vi kan inte bara titta mot Elitserien, kanske om några år med bra ekonomi. Men att sikta mot Elitserien med en dålig ekonomi går inte.
Det pratades mycket om en konkurs för BolticGöta under förra säsongen. Hur pass nära var det egentligen?
- Det var jäkligt nära, flera gånger dessutom. Nu är vi väl ungefär tre veckor i från bolaget så jag tror att faran i sig för en konkurs är över. Men under säsongen var vi nära, det handlade nog om bara några timmar en gång i julas. Jag tror till och med en konkursanmälan av inlämnad, men på något konstigt vis löste vi det. Men, det går inte att leva så för alltid, för till sist så löser det sig inte. Vi var tvungna att ta "grabbatag" och balansera upp ekonomin, det är inte roligt för någon att hela tiden ligga på gränsen, med problem och svarta rubriker. Nu är vi på rätt väg.
Tre veckor från bolaget säger du, vad är det som återstår?
- Prospektet är ju att vi i helgen ska ha en genomgång och titta i genom vad vi har. I veckan som kommer sen så ska vi börja trycka upp informationen så att den ska börja kunna delas ut. Jag är inte med i just den gruppen, vi är flera grupper som jobbar med olika saker, men på fredag så sammanställer vi allt. Hur långt i från vi är att börja sälja aktier vet jag inte, men vi kommer närmre. Vi rusar inte med det här heller, vi ska göra rätt, en gång för alla. Vi säger att vi skyndar långsamt, så vi har nog med kött på benen.
Hammarby, som du nämnde, var första bandyklubb som bolagiserades. Hur mycket har ni tittat på dem?
- Väldigt mycket, projektgruppen har tittat på vad dom har gjort och jag tror även det har varit viss kontakt. När de beslutade om bolagisering så hade ju inte de heller några roliga dagar ekonomiskt. De fick ju en väldigt positiv effekt och jag tror de gick plus 1,7 miljoner året efter. Nu tror jag ju inte att vi kommer göra det, Stockholm är Stockholm och Karlstad är Karlstad, så vi kan inte ha samma mål, men vi har ett långsiktigt plusresultat som mål samt harmoni i våran ekonomi.
Är bolagisering framtiden för bandyklubbarna tror du?
- Jag tror det kommer komma fler. Jag kan inte övriga bandyklubbars ekonomier, men vad man har hört så är det ju fler som brottas med ekonomiska bekymmer och då är bolag en bra väg ur. Sen löser sig visserligen inte alla bekymmer bara för att man startar bolag, då tillkommer aktiebolagslagen och sådant med.
- Men jag tror det är melodin och det stora problemet för alla klubbar är ju spelarlönerna och de sociala avgifterna. Det är inte lätt att få ihop det och det är nog lättare med bolag. Jag hörde rykten om att Broberg hade planer på att starta, vet inte hur långt de har kommit, jag har fullt sjå med mitt eget.
Sportsligt då, du tror det kommer bli magra år för BolticGöta?
- Vi har tappat Fredrik Rinaldo, Jonas Nilsson och nu senast Daniel Svedberg till elitserielag. Jag vet inte om någon mer kan vara på glid bort, men det är tunga förluster. I Daniels fall så har han varit lojal mot klubben, väntat och sett vad vi har fått ihop för han lever ju på bandyn. Vi kände väl att han var tvungen att ta ansvaret för sin familj och trygga en inkomst. Även om vi är ex antal veckor i från ett bolag så kan vi inte garanetera något nu. Tanken var ju att Daniel skulle ha en roll som sportchef i bolaget. Men vi hoppas han kommer tillbaka och jag tror han vill komma tillbaka.
- Om vi kan bli ett mittenlag så tycker jag vi gör bra i från oss. Vi bygger på yngre killar, som kom in redan ifjol när vi satsade på eget. De är duktiga och har växt till lite till. Vi kan inte göra några satsningar nu, vi måste bygga upp klubben och laget först.
Elitserien då?
- Vi är inte mogna för Elitserien, varken som lag eller bolag. Inom tre till fyra år kan vi vara tillbaka. Då har vi dels ekonomin i balans och dels en trupp för att spela kval uppåt. Det är skillnad från när vi var ett topplag i Elitserien, men vi måste börja om från början och vara ett mittenlag i Allsvenskan ett par år. Vi kan vara tillbaka om tre, fyra år, det är rimligt.