Profil i Fokus: Karl-Erik Eckemark
I veckan presenterade Svenska Bandyförbundet en rad regelförändringar inför säsongen. En av de drivande bakom detta är Karl-Erik Eckemark, veckans Profil i Fokus. - Om någon hade kommit på i dag att vid hörna så ska alla försvarare ställa sig i mål och rusa mot den som skjuter, så tror jag inte att det förslaget hade gått i genom, säger Karl-Erik.
Som vice ordförande i Svenska Bandyförbundet och samtidigt projektledare för den grupp som har tagit fram regeländringsförslagen till förbundets styrelse så är Karl-Erik Eckemark en av de drivande bakom de förändringar inom svensk bandy som presenterades i veckan. Mycket handlar om att underlätta för publiken, genom en annan färg på bollen, spelarnamn på tröjorna och mer information från speakern. Samtidigt handlar det om rena regelförändringar, så som att man inte få en ny hörna om skottet på den första hörnan går via en försvarare och ut. Detta ska testas under Svenska Cupen och är alltså ett av dem förslagen som Svenska Bandyförbundets projektgrupp har kommit fram till.
Hur har arbetet sett ut i projektgruppen för att få fram de nya regelförslagen?
- Vi startade projektgruppen förra året, i juni tror jag det var. En representantsgrupp med personer från de tunga kommittérna, från serieföreningarna samt en elitspelare, en elittränare och en elitdomare. I november lade vi en rapport som gick på remiss till hela bandy-Sverige, alla klubbar och distrikt, för att vi skulle kunna inhämta synpunkter. Sen lade vi förslag till styrelsen, som i sin tur remitterade till regelkommittén innan styrelsen till slut tog beslut i måndags. Och allting grundlades av ett stort antal enkäter till specifika målgrupper för att få en så bred diskussion som möjligt.
När du gick in i projektet, vad hade du för mål med det?
- Jag var ju med i ett projekt tidigare som hette "Publikvänligare bandy" som också var inom bandyförbundets ramar. Där tycker jag inte riktigt vi fick till de förändringarna som behövdes. Syftet är ju att utveckla bandy, att göra den mer attraktiv för publiken och att öka den effektiva speltiden. Dessutom belyser vi ju nu kraven på domarna och relationerna mellan spelare och domare.
Har ni uppnått det med dessa regelförändringar?
- Vi är en bit på väg, vi skyndar ju långsamt som man säger. Vi har kommit med en del bra saker, men det är ju ständigt en process. Projektet har varit mycket ur publikens aspekt, men även spelarna måste ju vara med på det. Vi kan ju inte införa något som inte är okej för spelarna. Men vi försöker spegla publikens förändrade krav och framförallt TV-publiken.
Det blev väldigt mycket nya regler och bestämmelser som presenterades. Du tror inte det kan bli för mycket på en gång?
- Nej, det tror jag inte, det här är inget revolutionerande och mycket handlar ju om kringarrangemangen, som att det är namn på tröjorna eller att speakern säger att det är en minut kvar på utvisningen. Det handlar om service, att utöka servicen för publiken. Allt detta är en blandning mellan regler, bestämmelser och arrangemang och jag tror säkert det finns mer att göra. Till exempel vad det gäller det så kallade defensiva eller passiva spelet. Hemvändarspelet som det också kallas. Vi har tittat lite mot handbollen och basket, där man blåser av när det bli passivt men jag tror vi får lägga det på klubbarna, det är deras ansvar i rekryteringen av tränare och så vidare.
Om du få trycka på någon av förändringarna, vilken tycker du är mest utvecklande för bandysporten?
- Jag hoppas det blir ett beslut på en förändring vad det gäller hörnorna. Att vi tar ett beslut efter testtiden i Svenska Cupen för det är ett starkt önskemål från många håll. Hörna är i dag en alldeles för stor målchans sett till hur den skapas. Vi gjorde ett lyckat test i Edsbyn förra året som var bra och om också ledde till snabba kontringar. Målvakten och spelarna vet att det kan bara bli en hörna så man är med på att starta direkt efter skottet. Efter testet förra året utvärderade vi med en enkät och det var övervägande positivt.
Du tycker inte det är kontroversiellt att helt gå in och ändra hörnregeln?
- Klart många kan tycka det då hörnorna är ju lite signifikativa för bandyn. Men man kan vända på det, om någon hade kommit på i dag att vid hörna så ska alla försvarare ställa sig i mål och rusa mot den som skjuter, så tror jag inte att det förslaget hade gått i genom. Sen är det ju många lag som hittar på nytt, en del lag som inte rusade förra säsongen till exempel.
Det som har slagits upp störst i veckan är ju färgen på bollen. Är det verkligen en så stor sak?
- Jag blev faktiskt lite förvånad själv att det var just bollfärgen som slogs upp så stort. Men det är klart, många vill ha den orangea och ingenting annat. I Sverige har vi tre godkända matchbollar, den orangea, mörkröda och cerisa och nu har vi tagit beslut att i Elitserien ska vi bara använda oss av den cerisa. Då tycker jag det är viktigare att fokusera på en extra P19-avbytare. Vi måste stimulera klubbarna att satsa på juniorerna, som i fotbollen, tänker på till exempel IFK Göteborg, hur pass viktigt det är att släppa fram talangerna.
- Sen är det kanske ännu viktigare med en bättre utbildning för domarna. Att utveckla relationerna mellan domarna och lagen för att lättare hantera konflikter. Det finns tre viktiga saker för domarna, det är att kunna reglerna, att klara konditionen samt att besitta en social kompetens och det är det som vi vill utveckla nu. Domarna ska vara matchledare och en bra match förutsätter ju bra domare. Sen är inte relationen mellan domare och lag den bästa, men vi vill höja deras status och även ge inblick i hur lagen resonerar, så domarna ska vara med och träffa lagen och även vara med och träna.
Läste i er ursprungliga rapport ett intressant förslag om ackumlerande utvisningstid. Det blev det alltså inget av?
- Det går över till den permanenta utvecklingsgrupp som vi ska inrätta nu, men vi sneglade lite mot fotbollen, där man bli avstängd efter tre gula kort. Vi tänkte att ett antal utvisningsminuter, kanske 60 minuter totalt, skulle ge avstängning en match. Som det är i dag så kan man i slutet av matcherna ta en utvisning som inte har någon betydelse, det är bara tio minuter som inte betyder något. Genom detta skulle det bli ett dubbelt straff, så man tänker sig för och inte tar spelförstörande utvisningar till exempel.
Så ni har en utvecklingsgrupp på gång för just sådana här frågor?
- Ja och den ska följa spelets utveckling och med mer resurser för en publikvänlig bandy. Att få till den här är viktigt, vi har ett beslut på att den ska startas, men hur den ska se ut vet vi inte just nu.