Lagbanner
B-VM i Vetlanda sätter utvecklingen i fokus

B-VM i Vetlanda sätter utvecklingen i fokus

B-VM spelas 2013 för första gången helt och hållet inomhus och gör det i Sapa Arena i Vetlanda. Enligt Internationella Bandyförbundet finns det många vinster med B-VM på annan plats än A-VM. – Framförallt sätter vi länderna och spelarna i B-VM i fokus, säger Internationella Bandyförbundets Magnus Sköld.

Redan när bandy-VM 2013 placerades i Vänersborg stod det klart att B-VM skulle placeras på annan ort. Huvudspåret var från början att turneringen skulle spelas i ungerska Budapest, som arrangerade B-VM 2004, men det projektet föll över ända.
– Tyvärr gick det inte att få ihop det arrangemanget ekonomiskt. B-VM 2004 var hur bra som helst i Ungern, så det var synd att det inte gick att lösa ekonomiskt, säger Magnus Sköld.
 
Magnus Sköld är en av fem vice presidenter i Internationella Bandyförbundet och innehar även samma titel i det amerikanska bandyförbundet, där han har arbetat med att utveckla bandyn under 30 år. När det internationella förbundet sökte en spelplats för B-VM tog Sköld kontakt med den förre förbundskaptenen Curt Einarsson med idéen att arrangera turneringen i Vetlanda.
– Dels känner jag och Curt varandra sedan 30 år och dels är det en av de bästa arenorna i Sverige, så det var på den vägen jag tog initiativ till Vetlanda.
– Eftersom Svenska Bandyförbundet inte hade möjlighet att arrangera B-VM i Vänersborg var det upp till Internationella bandyförbundet att ordna spelplats. Både Svenska och Internationella har sedan godkänt Vetlanda som spelplats efter vårt förslag.
 
Utvecklingsmöjligheter
Ungern 2004 är den enda gången tidigare som B-VM arrangerats på annan plats än A-VM och 2013 blir också historisk som första gången B-VM spelas helt och hållet inomhus. Dessutom innebär turneringen en utvecklingsmöjlighet för de deltagande nationerna.
– Leif Klingborg tillsammans med lokala bandyledare kommer hjälpa länderna med ledarskapsutbildning och det tycker vi är det allra bästa med B-VM i Vetlanda. Det här kan innebära ett snäpp uppåt på stegen för länderna i B-VM och det är ett helt nytt koncept, säger Magnus Sköld.
 
Från spelarhåll finns det emellertid viss kritik mot det komprimerade spelschemat i B-VM (se separat artikel med Kristian Marosi). B-VM återgår till att spela 2x30 minuter, jämfört med 2x45 i senaste mästerskapet och kommer dessutom spela två matcher per dag, under de blott tre dagar som VM pågår.
– Jag tror det här är framtiden för B-VM, att det spelas mer komprimerat. Det är få länder utom Ryssland som klarar av att ta hand om turneringen under längre tid än tre dagar, så rent ekonomiskt är det ett måste. Jag tror inte att det försämrar kvaliteten på matcherna, säger Magnus Sköld.
– Dessutom kommer det finnas möjligheter att spela vänskapsmatcher innan VM börjar för de som befinner sig längre tid i Vetlanda.
 
Minsta åtta länder
Hur många länder som kommer till spel i Vetlanda är ännu inte klart. Enligt Magnus Sköld lär det bli minst åtta länder. USA flyttades ned från A-VM 2012 och utöver dessa lär åtminstone Kanada, Nederländerna, Ungern, Lettland och Estland finnas med i Vetlanda. Det talas även om nya länder som Ukraina och Litauen och förhoppningsvis kommer de asiatiska länderna Japan, Kirgizistan och Mongoliet till spel.
 
B-VM i Vetlanda spelas mellan den 24 och 26 januari och Magnus Sköld ser fram emot det nya upplägget för turneringen i Sapa Arena.
– Framförallt sätter vi länderna och spelarna i B-VM i fokus. Spelas B-VM på samma plats som A-VM blir det lätt att all energi och uppmärksamhet riktas på A-VM. Det här är viktigt för utvecklingen och B-VM-nationerna får känna sig viktiga, det är ett område vi kan bli bättre på, avslutar Magnus Sköld.

Andreas Södermanandreas@andreassoderman.se@andreassoderman2012-07-24 11:36:00
Author

Fler artiklar om Sverige