Spelarna jublar inte: ”Sex matcher på tre dagar är för mycket”
Bland de mer etablerade spelarna och nationerna i B-VM var det spontant negativa reaktioner på det nya upplägget för B-VM i Vetlanda. – I Kazakstan slog vi nytt rekord i antalet lag. Om vi gör det igen, ska vi spela dygnet runt då? frågar sig Ungerns landslagsmålvakt Kristian Marosi, som också berättar om bandyns utveckling i landet.
Svensk-ungerske Kristian Marosi är 22 år och spelar i moderklubben GT/76 från Stockholm, även om han för tillfället dras med en ljumskskada. Utöver att vara målvakt i division 1 är Kristian också landslagsmålvakt för Ungern och har gjort fem stycken B-VM-turneringar, där han menar att utvecklingen gått framåt hela tiden. Därför var det med en viss besvikelse han mottog nyheten om det nya upplägget på VM.
– Först och främst är jag tacksam att Vetlanda åtog sig arrangemanget, för ärligt talat så ger B-VM inga som helst inkomster, så jag är glad att det blir ett B-VM överhuvudtaget. Men samtidigt är det väldigt tråkigt att man packar in allting på tre dagar och vi får spela två matcher per dag.
– I Kazakstan, där vi spelade 2x45 och en match per dag, tycker jag det märktes att utvecklingen gick framåt och lagen fick möjlighet att på ett helt annat sätt gå i genom misstagen och fokusera på varje match. Att spela 360 minuter på tre dagar är väldigt mycket, jag tror det är få amatörer som har möjligheten att ladda om till varje match, både fysiskt och mentalt.
Kostsam resa
Kristian Marosi upplever alltså att spelarnas intresse till viss del sätts åt sidan genom upplägget för turneringen i Vetlanda. Spelarna och länderna har framfört sina önskemål där det har varit tydligt att man velat fortsätta spela 2x45 minuter, något man inte fått gehör för.
– Jag har pratat med en del landslagsspelare från Holland och USA och vi är många som tycker det är tråkigt. För många är det en väldigt stor och kostsam resa och att då åka i väg för att bara spela tre dagar känns kanske inte lika motiverande, säger Marosi som inte heller tror att vänskapsmatcher före VM hjälper.
– Ska man spela sex matcher på tre dagar är det nog inte så många som är sugna på att trötta ut sig ännu mer dagen innan VM.
B-VM är till för spelarnas och ländernas utveckling, en utveckling som måste ske på lång sikt. Kristian Marosi menar att Internationella Bandyförbundet prioriterar kortsiktiga resultat och tittar inte tillräckligt långt fram i tiden.
– Det är ju självklart så att det är A-VM som genererar pengar så kortsiktigt ska man ju satsa på det för att få in medel. Men tittar man långsiktigt för bandyns bästa, kanske 16-20 år framåt i tiden, måste man satsa mer på länderna i B-VM. Jag tror det bästa hade varit att spela A-VM vartannat år och B-VM varje år, det hade verkligen satt B-VM i fokus.
– Men förhoppningsvis är det så att bandyn tar två steg framåt genom att ta ett steg bakåt, för det tycker jag att man gör det här året.
Kristian Marosi ser dock ändå fram emot B-VM i Vetlanda.
– Som sagt, jag är mycket glad att Vetlanda arrangerar VM och för egen del är det ju positivt, jag behöver ju inte åka så långt. Dessutom är Vetlanda den enda bandyhallen jag inte har varit i Sverige ännu, så det ska bli kul att se den också, skrattar Marosi.
Långsam utveckling i Ungern
När det gäller utvecklingen av bandyn i Ungern är tonläget nästan lika negativt hos Kristian. ”Vi står kvar på nästan samma ruta som får 20 år sen” säger Kristian, som ändå menar att förutsättningarna är goda för sportens utveckling i landet. Ungern är det enda land i B-VM med en konstfrusen bandybana på hemmaplan, i Budapest där B-VM 2004 avgjordes.
– Det som dock är tråkigt med den banan är att när den byggdes om för ett par år sedan så ökade hyreskostnaderna så pass mycket att det inte finns några pengar att satsa på ungdomarna. Därför är det svårt att få i gång några satsningar på ungdomsträningar.
Ungerns landslag är ett ålderstiget sådant där de flesta spelarna tillhör samma kompisgäng och spelar för att det är roligt. I Kazakstan började man få in yngre spelare i laget, men åldersglappet är stort i truppen.
– Det finns en del yngre ungrare i Sverige och i VM i Kazakstan fanns ett par spelare födda 1992-1994 med, vilket är ett måste. Många av de äldre spelarna orkar knappt 2x30 minuter längre…
Ungerns bandyförbund försöker skapa projekt för samarbetsformer med det svenska bandyförbundet, till exempel turneringar med svenska lag i Ungern. Kristian Marosi menar också att kunskapsnivån måste höjas bland de yngre spelarna.
– Det som framförallt saknas är material och broschyrer till ungdomarna, som förklarar vad bandy är och hur man spelar. Det är på gång, men det går långsamt i Ungern tyvärr, säger Kristian Marosi.