Bandytaktik förklarat för en idiot. Del 2: Målvakten
I en artikelserie om sju delar försöker Svenska Fans Daniel Engström Stenson lära sig något om bandytaktik genom att prata med spelare och tränare. I del två i artikelserien pratar han med Dennis Wasberg, målvakt i Broberg, om hur det är att vara målvakt och vilken roll målvakten har i olika situationer under en match.
Wasberg var tidigt målvakt i fotboll, men i bandy ställde han sig inte i målet förrän han var i tidiga tonåren. Och som så ofta var det för att laget saknade en målvakt
- Det var mot slutet av en säsong. Eftersom jag stått i fotboll så tänkte jag att jag kan väl prova. Säsongen efter stod jag hela säsongen. Sedan tog det bara ytterligare en säsong innan jag var med i Brobergs a-trupp. Så någon form av talang hade jag väl, funderar Wasberg som ser tydliga skillnader mellan att vara målvakt i bandy och fotboll
- I fotboll jobbar målvakten över större ytor. Man ska ut och plocka inlägg och gärna vara en extra libero. I bandy handlar det mest om att mota bollar på linjen.
Liten boll, stort mål
Egentligen behöver frågan kanske inte ens ställas. Det räcker med att ha sett några matchbilder i Sportspegelnf för att ha förstå att det är ganska svårt att stå i mål i bandy.
- Jo. Snabbt spel, liten boll, stort mål. Det ställer ganska stora krav på en bandymålvakt, konstaterar Wasberg.
Wasberg framhåller förmågan att kunna läsa spelet och placeringssäkerheten som viktiga egenskaper för en bra målvakt.
- Dessutom blir det allt viktigare att vara bra på skridskorna. Dels är det naturligtvis viktigt att komma upp snabbt, men det gäller att vara snabb också i överstegen, bakåt och i sidled. Just skridskoåkningen är något vi tränar mycket på.
Från min korta karriär som målvakt minns jag att köldtålighet också kan vara en viktig egenskap
- Jo, så är det ju. Tyvärr är jag ganska kall om fingrarna. Men det har blivit bättre sedan ryssvantarna kom. När jag var yngre stod jag i skinnhandskar. Det kunde göra fruktansvärt ont att ta ett skott med frusna fingrar.
Målvakten har som främsta uppgift att rädda bollar. Men målvakten har även en roll att spela för att hindra motståndarna från komma till skott. Även om det skiljer sig mellan målvakterna hur aktiva de är.
- Personligen vill jag vara delaktig både under och mellan matcherna. Jag pratar mycket med backarna och vi försöker att hitta på lösningar på olika situationer. Exempelvis hur vi ska agera när motståndarna kommer två mot två eller tre mot tre.
- Vidare pratar vi mycket om hur vi kan styra ut skyttarna så att de inte kommer till skott. Alla lag vill väl täta i mitten, men det tydligaste exemplet på lag som håller tätt i mitten är nog Bollnäs och Gais.
Lura frislagsskytten
Ibland, avslöjar Wasberg, finns det tillfällen då målvakten istället önskar att anfallaren ska skjuta. Exempelvis händer det att han medvetet ställer upp en ihålig mur vid frislag för att skytten lockas att skjuta från ett dåligt läge. På hörnor däremot, där är det svårt att vare sig lura skyttar eller hindra dem från att skjuta. Det verkar mest handla om att blir träffad.
- Som målvakt ansvarar jag för att täcka den del av målet muren inte tar upp. Så tror jag de flesta lag gör. Sätter skytten den i taket över muren är det inte mycket att göra något åt. Jag hade troligen inte tagit den i vilket fall, säger Wasberg, som föredrar att muren står kvar på linjen jämfört med att rusa.
- Det har blivit lättare att se bollen nu. För några år sedan, när vi rusade med 7-8 man var det ibland omöjligt att se något alls.
Målvakten har naturligtvis en ganska begränsad roll i anfallsspelet. Likväl har målvakten bollen ganska mycket och ska sätta igång spelet.
- Beroende på vilka vi möter får jag olika direktiv. Ibland kastar jag långt, ibland lägger jag mest ut bollen. Vissa lag vill börja spelet på halvorna, andra på mittfältarna. I bästa fall kan jag kasta bollen förbi en eller två styrningar så att vi slipper komma allt för långt ner och hämta bollen.
Jag avslutar med två klasiska frågor:
Vem är Sveriges bästa målvakt?
- Bergwall, överlägset. Jag har aldrig sett en målvakt vinna så många matcher åt sitt lag. Han kan släppa in några enkla bollar. Men lagen han spelar i släpper in färre mål och vinner fler matcher. Så har det varit i Hammarby, men även när han spelade i Vetlanda och Tillberga.
Och vilken utespelare är svårast att möta?
- Lomanov jr. Jag har mött honom några gånger i World Cup. Det smäller bara till när han får läget. I Elitserien är nog David Karlsson svårast. Han dyker upp varsomhelst och gör mål på allt.