Bandybloggen: Den här helgen för 10 år sedan
Villa-tränaren Magnus Nordin skrev i onsdags på Twitter att han tänkte sig tillbaka till hur försäsongen såg ut för 10 år sedan, då han i så fall hade varit på väg till Uppsala för säsongspremiär på stor is där Svenssons Cup väntade. Jag tyckte det var en intressant tanke, en slags expose över hur bandyns försäsong har utvecklats under tio år. Så vi tar väl helt enkelt och tittar tillbaka på vad som hände den här helgen för 10 år sedan i Uppsala, där Svenssons Cup avgjordes på Studenternas.
Åtta stycken lag deltog i Svenssons Cup 2003, däribland de då regerande svenska mästarna Sandviken liksom Hammarby, som SAIK besegrade i SM-finalen på samma arena nästan sju månader tidigare. SAIK vann mot Vetlanda (efter att ha vänt 1-6 till seger 8-6) och Sirius i gruppspelet, men en överraskande förlust mot Motala gjorde att Vetlanda vann gruppen på målskillnad. En andraplats i gruppen blev det också för Hammarby, bakom Västerås som vann tre raka gruppmatcher. Broberg och Vänersborg var de två övriga lagen i den gruppen.
Det var Västerås som var allra starkast under helgen i Uppsala och imponerade med en målskillnad på 35-11 på fyra matcher, för det blev även seger i finalen mot Vetlanda med hela 10-3. Västerås såg väldigt starka ut i cupen och skapade förhoppningar inför säsongen, en säsong som dock slutade i uttåg i semifinalen mot de blivande mästarna Edsbyn. Jimmy Andersson, som på den här tiden drev bandysajten Jimbobandy.nu, skrev i sin rapport från Svenssons Cup om VSK att det funnits frågetecken för hur VSK skulle klara sig utan Michael Carlsson, men anfallarna Jarno Väikparta och Andreas Hammarbäck uppträdde resolut och såg ut att fylla luckan efter Carlsson.
Jimmy Andersson rapporterade vidare att Hammarby och Sandviken presterade ungefär som förväntat, medan Vetlanda med sin finalplats och Motala med segern mot SAIK överraskade en aning. Broberg gjorde en okej insats medan Sirius såg ut att få det tungt vintern som skulle komma, vilket också stämde då Sirius endast vann tre matcher och flyttades ned i division 1. Vänersborg, som tränades av just Magnus Nordin den här säsongen, uppträdde märkligt tyckte Jimmy Andersson. "Av det jag såg verkade de stundtals helt ointresserade och oengagerade i matcherna" skrev Jimmy om lagets insats i Svenssons Cup.
Studenternas i Uppsala vid Svenssons Cup 2003.
Det var mer än en månad kvar till seriepremiären, då Allsvenskan det här året hade premiär den 12 november. Svenssons Cup inledde försäsongen på allvar och möjligheterna att dra förhastade slutsatser om lagens status, de slutsatser som vi numera drar i början av september. Den där hösten 2003 började isarna på många håll bli färdiga efter Svenssons Cup och helgen därefter väntade Edsbyn Cup och sedan CL-cupen i Lidköping liksom Dometic Cup i Motala innan försäsongens höjdpunkt World Cup spelades i Ljusdal. Och för de som inte var med i Ljusdal avgjordes samtidigt KK-cupen i Katrineholm.
Säsongen 2003/2004 ville alla lag både inleda och avsluta säsongen på Studenternas. Säsongen 2013/2014 vill alla lag inleda säsongen i en inomhushall i augusti och avsluta den på Friends Arena i mars. 10 år har förlängt säsongen och tagit bandyn till helt nya arenor och framförallt har klubbarna lyxen att inte längre behöva längta till första helgen i oktober för att behöva begå premiär på stor is på en plan där rören syns bättre än isen. Utvecklingen som bandyn har gjort under 2000-talet blir egentligen som allra tydligast när vi tittar på försäsongens struktur och när vi minns Svenssons Cup med nostalgiska ögon.
Men vad hände egentligen med Svenssons Cup efter den inställda finalen mellan Vetlanda och Vänersborg 2005? Och varför har inte en cup startats i Relitahallen med samma namn?
Läs även: Jimbobandy.nu om Svenssons Cup 2003