Lagbanner
Bandybloggen: Förläng bandysäsongen

Bandybloggen: Förläng bandysäsongen

Bandysäsongen är alldeles för kort. Nu finns möjligheterna att göra den längre. Det är ekonomiskt nödvändigt att förlänga säsongen och spela fler matcher.

Ibland kallas SM-finalen i bandy för Sveriges Super Bowl. Men det är inte det enda bandyn har gemensamt med den amerikanska fotbollen – även den korta säsongen förenar dem.
 
Men det är framför allt grundserien som är kort. Issäsongen är ganska lång. De första lagen har redan gått på is. I veckan spelas de första träningsmatcherna. Innan Elitserien drar igång har elitserielagen hunnit med att spela runt 15 matcher. Sedan ska de spela 26 seriematcher mellan 25 oktober och 18 februari. Men när landslagsuppehållen är borträknade är säsongen inte längre än 11 effektiva veckor.
 
Detta får mig att dra tre slutsatser; tävlingsmatcherna bör bli fler, säsongen längre och matcherna komma i jämnare följd.
 
Det ojämnda spelschemat
Den sista är inget nytt. Ingen lär ha varit nöjd med förra säsongens spelschema. Under december var landslaget iväg på en turné i Ryssland som få såg någon mening med. Hemma i Sverige tappade spelare matchrytm och publiken hann glömma bort bandyn. Mellan 1 december och jul spelades tre matcher. Sedan spelades 9 matcher på dryga tjugo dagar. Därefter ett VM-uppehåll som följdes av fyra avgörande matcher på sju dagar.
 
Ett sådant spelschema gör att varken spelare eller publik får någon matchrytm. Spelet blir sämre och publiken har varken råd eller tid att se alla matcher.

 
Därför är jag av åsikten att svenska bandyförbundet bör verka för att VM spelas efter säsongens slut. Möjligen kommer färre spelare att vilja spela VM då. (Vilket i sig skulle säga något om hur spelarna ser på VM.)
 
Kortare uppehåll under säsong ger utrymme för bättre kontinuitet i spelschemat. Men även för fler matcher. Under förutsättning att säsongen också förlängs några veckor. Fler matcher och längre säsong är på sikt ett måste – inte minst ekonomiskt.

11 veckors säsong - ekonomiskt vansinne 
Med hallarna har klubbarna helt nya förutsättningar och innan serien drar igång har lagen spelat mer än en halv serie. Det är naturligtvis bra för lagens möjlighet att ”få ihop det”, som det heter på bandyspråk. Men det är ett slöseri sett utifrån klubbarnas ekonomi.
 
Endast under 11 av 52 veckor har svenska elitserieklubbar hemmamatcher som generar några egentliga intäkter (även om majoriteten av lagen sedan spelar några matcher i slutspel och kval). Resten av året är det tidigt utbetalda sponsorpengar och eventuella sparade slantar som ska täcka utgifter som spelarlöner och hallhyra.
 
Amerikansk fotboll har en väldigt kort säsong därför att varje match sliter hårt. Bandy är däremot en relativt skonsam sport och de spelare jag pratat med tycker inte att det vore något problem att spela ett antal matcher ytterligare per säsong. Under förutsättning att matcherna kommer i jämnare följd.

Serieomläggning nödvändig? 
Fler matcher kräver en omgörning av seriesystemet. Mitt förslag är att minska antalet lag i Elitserien till 12 och låta lagen mötas i trippelmöten. Det skulle innebära 33 matcher, sju fler än idag. Tre eller fyra hemmamatcher ytterligare ger vid en snabb överslagsräkning någonstans runt en halv miljon kronor i extra intäkter. Inte oväsentligt för klubbarna.
 
Det finns problem med trippelmöten. I en streckstrid kan det vara avgöra att få två hemmamatcher mot sin huvudkandidat. Vissa lag får 17 hemmamatcher, andra 16. Ett alternativ är att minska antalet lag till 10 och låta lagen spela fyra matcher mot varandra (36 matcher). Ett annat är att behålla 14 lag och spela trippelmöten, men 39 matcher kan bli svårt att hinna med under rimlig tid.
 
Färre landslagsdagar ger möjlighet till jämnare spridning av matcherna. Men för att få rum med fler matcher behövs även en längre säsong.
 
Längre säsong
Finalen kommer framöver att spelas inomhus. Så det borde utan stora problem gå att senarelägga finalen med två veckor. I slutet av mars kan det förvisso vara varmt – men ser man bara till att det finns möjlighet för lagen utan hall att spela sina hemmamatcher efter att solen gått ned lär riskerna för dålig is vara ungefär på samma nivå som under övriga säsongen.
 
Att tidigarelägga starten är kanske svårare. Men en vecka borde inte vara omöjligt. Särskilt inte om utelagen helt sonika får börja med en eller två bortamatcher.
 
Det finns en farlig lockelse i enkla skrivbordslösningar på svåra problem. Men frågan om fler matcher måste lyftas. Jag tror inte att ekonomiskt tyngda klubbar med bollsportsveriges kortaste säsong har råd att inte utnyttja den längre istiden och jag tror att spelarna gärna skulle spela fler matcher.  Det är två ganska tunga argument, kan jag tycka.

Daniel Engström Stenson2013-08-12 13:00:00

Fler artiklar om Sverige