Lagbanner
Inför Elitserien: Med tabelltips & kommentarer om alla 14 lag
Elitserietränare/lag 2024/25

Inför Elitserien: Med tabelltips & kommentarer om alla 14 lag

Hej där bandyvänner!
Dags då att tippa grundserien för elitserien herrar 2024/25… som de flesta vet har jag ett Silly Season tips (finns med under lagen nedan) från i mitten på juni… och nu efter träningsmatcher och den Svenska Cupen, så har jag sammanställt och funderat en hel del, och visst, det blir en del väntade och mindre väntade platsskiftningar.

När det gäller mitt skrivande under säsong, så blir det ett upplägg med några artiklar i veckan, då jag måste anpassa det efter mitt nuvarande övriga läge på arbetsmarknaden.

Kommer i dessa texter bli mest fokus på matchsammanfattningar onsdag/torsdag och lördag… spelas ju mest matcher tisdag/onsdag eller fredag i elitserien. Sen blir det ”Veckans Topp 5” varje måndag, där tar vi fram 4 spelare plus det lag som varit mest framträdande veckan som gick.

Om någon vill skriva om sitt favoritlag, hör då av er till mig eller ledningen under kontakt här längst ner på SF sidan… så guidar vi er om hur allt funkar. Det är helt frivilligt hur mycket och hur ofta man vill skriva, så inga krav eller så ställs.  Ni fans är väl med också, och snackar mycket bandy på våra forum!?

Då kör vi igång då… och se upp, det kommer smälla ”på några platser” sen mitt tips i juni!     
                                                                                                                                        
21/10 2024:                                                       
Tips Elitserien herrar 2024/25

1.Villa Lidköping BK: Ja det fanns ingen större tvekan här efter försäsong och imponerande seger i den Svenska Cupen, att sätta Villa högst upp, där nye tränaren Pelle Fosshaug verkligen fått en fin start och axlat manteln efter tidigare tränaren, Johan Sixtensson! De nya spelarna som kommit in i laget har också fyllt rollerna snyggt efter de som lämnat… och Lidköpingsklubben blir verkligen laget att slå i vinter. Med så många bra spetsspelare som hela tiden tar stora kliv, och med sån rutin som man äger som lag samt nya unga som också växer in i spelsystemet… ja då finns inga mörka moln på himlen över klubben från Lisch!

Bra chans alltså att nå en ny final för elitseriens stabila målkung, Christoffer Edlund och Company. Även Joel Broberg har klivit fram och tagit en viktigt och stor roll nu när Johan Löfstedt lämnat. Vi plussar också extra för rutinerade duon Martin Karlsson och  Felix Pherson samt nye uppstickaren, Gustav Frimans höst! Efter den imponerande försäsongen så håller jag också Villa som den hetaste kandidaten till SM guldet i mars månad!  

Vi måste såklart plussa Villas grymma försvar med Martin Hammarberg som grundbult och stabil libero, samt storväxte målvakten, Jesper Thimfors som sista utpost! Man har även bra backar och starka halvor som bidrar till helheten försvarsmässigt, där man gör ett fantastiskt bra jobb och även sätter de mer offensiva spelarna i bra lägen när man ställer om. På mitten är man oerhört stabila och laget Villa har verkligen allt man kan kräva av ett topplag i bandy.

Något minus för laget då?  Nej kan faktiskt inte hitta något. Ja kanske om Christoffer Edlund blir långtidsskadad då… ”Chrille” är ju en sjukt bra anfallare som inte kan ersättas av någon annan. Men det ska nog gå bra och vi hoppas alla lirare i serien klarar sig från skador, vi vill ju oavsett vilka lag vi håller på, se den bästa bandyn i elitserien!

(Tips Silly 1:a) Utropstecken försäsong : Gustav Friman.  Öppningsmatch: Hammarby borta 25/10



2.Vetlanda BK: Blir en liten chansning här då jag rankar VBK tvåa i serien. Man behöver lite tid på sig med nya spelare in, men jag tycker redan att man tar små kliv mot toppen, och att man sen åkt på nån smäll under försäsongen, ja det tror jag är mer normalt ändå.  Villa blir nog för svåra att nå ikapp under grundserien, och man får verkligen jobba för att hålla VSK och Edsbyn bakom sig med, men laget Vetlanda har enligt mig ändå en av seriens bredaste och mest kompetenta trupper. Dessutom så gillar man att spela mot topplag som Edsbyn, där man varit framgångsrik de senaste åren… och VSK har man även utmanat trots sämre trupper tidigare år!

Tipset blir ändå att man är med och kan utmana den stora giganten Villa i mars månad… men då måste de nya toppförvärven med Johan Löfstedt och Daniel Johansson i fronten upp på högsta nivå… då har man verkligen chansen att slåss om en finalplats. Vi plussar här lite extra för Emil Fedorovs höst, och sen har man sparkapital på unge talangen, Vladimir In-Fa-Lin, som ännu inte riktigt kommit upp i den nivå han hade under fjolårets slutspel.

Joakim Carlström har gått motsatt väg, och visat tidig dunderform i den Svenska Cupen, vilket lovar gott för de gula! Det ska nu bli oerhört spännande att se när det på pappret grymt starka VBK laget är varma i kläderna, och den förväntade maskinen (efter nån/några matcher) sen dundrar igång! Ett djärvt tips från mig med VBK tvåa, men ibland måste man våga, då man ser vilket starkt material man har att jobba med.

Minus då hos VBK? Ja även om man har lite mer bredd på spets än VSK, så är dock försvaret kanske det man måste jobba hårdast med… så gäller där att halvor och defensiva mittspelare direkt tar ett stort ansvar. Kanske en skräll för många att placera VBK tvåa efter det vi sett hittills, men bara kolla in truppen och alla högoktaniga lirare, så känns det ändå inte så märkligt längre. Nu gäller det bara att vara med från start och att alla kommer upp i nivå med, och det blir en liten utmaning i sig efter en sådär försäsong.  

(Tips Silly 2:a) Utropstecken försäsong: Joakim Carlström. Öppningsmatch: Broberg hemma 25/10



3.Västerås SK: Ja det var lite hugget som stucket om man skulle placera laget tvåa, trea eller fyra? Det kommer bli oerhört jämnt och små marginaler mot VBK och Edsbyn… men någonstans så tycker jag man till vissa delar fått den utveckling man behövt på de spelare som är kvar, efter de två toppspelare som lämnat, och det blev till sist avgörandet för lagets placering. Helt klart är man med där på slutet i semi och sedan slåss om en final igen. Det som oroar är om höstens lirare i VSK, Viktor Spångberg hinner komma tillbaka under inledningen av säsongen? Viktor som drog på sig ytterligare en hjärnskakning i samband med semifinalen mot Edsbyn i SC.  
                                                                                 
Två spelare som Christoffer Fagerström och just Viktor Spångberg, har annars verkligen klivit fram nu på försäsongen och producerar mål och assist i massor! Vi ska plussa extra för stabile målvakten Henrik Kjellsson och även för Max Mårtensson, som verkar riktigt på G igen efter tidigare år med skadebekymmer. Dessutom har laget seriens kanske bästa framspelare och pådrivare, Martin Landström! Finns så mycket mer där under serien att få ut än det vi sett så här långt, inte dåligt alls, men alla vet hur bra Martin är i toppform... och  3+11 i SC på 6 grundseriematcher är ändå grymt för vilken annan normal spelare som helst! Mesta Mästarna, VSK är alltid att räkna med när det skall göras upp om ädla medaljer.  

Ser vi då några minus inför säsongen? Ja kanske att man har en lite tunn trupp med spetsspelare, där måste man nu undvika skador för att gå långt i vinter. Man får verkligen kriga mot VBK ovan och även mot Edsbyn om platserna 2-3 och 4. Försvaret är bra och samspelt, men det finns även där småsaker att bli bättre på, vilket vi såg i SC och speciellt i  matchen borta mot Villa, då man tappade en till synes säker ledning på kort tid. Får man ihop de två bitarna så blir man mycket svårslagna.

(Tips Silly 3:a) Utropstecken försäsong: Viktor Spångberg. Öppningsmatch: Vänersborg borta 26/11


                                           
4.Edsbyns IF BF: Efter en märklig säsong ifjol, där man ett tag var illa ute i de nedre regionerna, så tog man sig samman och var så när på väg mot en ny final. Otroligt starkt detta, nu känns man mer solid redan från start med en mycket fin finalplats i den Svenska Cupen som merit! Alla kan sina roller nu och vet vad som krävs av var och en… så topp 4 känns då väldigt rätt inför kommande vinter.

En lirare som Per Hellmyrs som passerat fyrtiostrecket, ja han ser på försäsongen bättre ut än på mycket länge. Att sen utmärkte liberon, Joakim Svensk verkar gå mot en toppvinter, ja det bådar såklart väldigt gott för de rödblåa. Truppen är rätt stark och får man vara relativt fri från skador, ja då kan laget räcka en bra bit och slåss med de andra tre topplagen ovan till att lira semifinal minst.

VSK får se upp med, kanske kan man lugga dem på plats tre om man får en bra start? Man har en rad matchvinnare offensivt, tänker på nye Jack Ternander och mitt utropstecken Albin Bysell Söderkvist här nedan… sen då inte att förglömma, Oscar Wikblad som verkligen var en av lagets bästa i slutdelen på den Svenska Cupen!

Har vi något som kan ställa till det då? Ja här har vi en mer jämn trupp, inte så många spetslirare som kommer toppa ligan i mål och assist, men ändå riktigt bra spelare på en fin hög samt jämn standard istället! När man ska spela de heta matcherna i mars, så måste laget Edsbyn upp i en ännu högre nivå än under grundspelet, där har man också sin stora utmaning. Edsbyn ska också lira hela 6 derbymatcher under grundserien, det slipper både VSK och VBK, och derbyn sliter, det vet vi sen tidigare… nu är man dessutom stor favorit och jagade i alla derbyn 24/25. Helt klart så blir ändå Hälsingelaget att räkna med även denna vinter.

(Tips Silly 4:a) Utropstecken försäsong: Albin Bysell Söderkvist. Öppningsmatch: Sandviken hemma 25/10



5.Gripen BK Trollhättan: Ja här har jag efter SC velat fram och tillbaka… sexa eller femma? Men jag tycker ändå att Gripen till sist förtjänar en topp 5 plats efter ett mycket bra cupspel, där man verkligen visat att man kan utmana alla tre topplag i söder kommande vinter. Man tar hela tiden små steg uppåt, och nu kan det alltså vara dags för Gripen att spela sig direkt till en kvartsfinal? Visst, det kommer bli väldigt tajt, men jag chansar lite här då jag tror laget kommer vinna många matcher hemma i vinter… där är man starka och borta kan man spela smart och ta en hel del poäng med, då man även har så många duktiga kontringsspelare. Man har en ”lite bredare trupp” och fler som kan avgöra matcher än laget som kommer nedan… och det var också det som avgjorde mitt beslut att lägga Gripen femma.

En spelare som verkligen kommit in i sitt nya lag efter IFK Motalas degradering, ja det är målkungen, Philip Florén som sannerligen visat under försäsongen att han vet var målet är beläget! Gillar också nye Casper Hänninen och rutinerade Christoffer Norin med, två doldisar som verkligen hittat en ny nivå under hösten. Vi ska också plussa för lagets två duktiga målvakter, Isak Skog och Adam Björk. Har man dessutom målglada nyförvärvet, Tim Persson och sen två oerhört rutinerade lirare som Johan Esplund och Ilja Gratchev, ja då kan detta bli en riktigt kul säsong för laget från Trollhättan!

 Moln på himlen då? Ja inte många, kanske att man just blir mer tippad nu och då också får svårt att leva upp till det? Sen likt byn så måste toppform och allt vara på plats om man tar sig till en kvart, för chans där.  Gripen känns säsongen 24/25, spontant som seriens ”Runner Up”.

(Tips Silly 8:a) Utropstecken försäsong: August Klang.  Öppningsmatch: Sirius hemma 25/10



6.IK Sirius: Det blåsvartrandiga uppsalalaget har gjort en härlig resa de senaste åren, nu skulle man ta nästa steg med en ny stark tränarduo… och det blev succé direkt under försäsongen och den Svenska Cupen! Laget är stabilt och utmanade först verkligen topplaget Edsbyn i cupens inbördes match i den norra serien… man har även gjort många mål framåt och visat under hösten att man verkligen håller offensivt. Under finalhelgens semifinalmatch mot Villa, så höll man bra, även om Villa ändå till sist kunde vinna med 6-4… sen då positiv seger över VSK 4-2, i match om tredjepris, var en grymt stark prestation! 

Helt klart så motiverar denna fina höst minst en fin topp 6 placering – kanske femma också då laget är så jämna med Gripen… en lite sämre bredd i sin helhet, avgjorde mitt tips där. Nu gäller det även att inte få den dåliga start man fick ifjol, om man ska kriga med Gripen (kanske nåt lag mer?) ovan i tabellen. Viktigt här också då att man inte blir av med spelare innan säsong eller under… då det snackas mycket ekonomi nu i klubben. Tipset bygger på laget man har idag.

Vi plussar där extra för hårt jobbande målskytten, Albin Thomsens härliga försäsong. Hela 13 mål i SC grundserie, innan han sen avgjorde mot VSK i match om tredjepris. Vilken utveckling av denne Thomsen! Även Ted Bergström Heramb har klivit fram under den Svenska Cupen och avgjort matcher. Och det finns just mycket utveckling i hela truppen, och då är det bra att man fått in en mycket kunnig tränare i Jesper Larsson, med meriter från blågult.

Fler spelare i truppen kan också göra mål och bidra till segrar på andra sätt, duon Alexander Karlgren och Alexander Härndahl, är där två otroligt viktiga kuggar som ligger bakom mycket av assist och speluppbyggnad för laget. Bakåt så är man lite tunnare, det blir även nyckeln för Sirius att man inte drabbas av skador i försvaret. Nyförvärvet, Simon Blomqvist från Vänersborg, mycket viktigt där också.

Minus i uppsalalaget då? Ja just spetsbredden i laget och att man nu måste vara med från början för att få fördel senare, där också just Gripen väntar i svår bortamatch i omgång 1. Summerar vi ser laget ändå ut att gå mot en fin säsong… kan man nu ta nästa steg och nå ända fram till en semifinal?

(Tips Silly 5:a) Utropstecken försäsong: Albin Thomsen. Öppningsmatch: Gripen borta 25/10



7.Sandvikens AIK: Ett tag hade jag SAIK uppe som sexa tidigt i SC, såg väldigt ljust ut där efter en ramstark seger borta mot Bajen! Sen kom tiden lite ikapp de svartvita Stålmännen, och trots att man verkligen aldrig spelar dåligt, så får man nu jobba för att räcka mot de 6 bästa lagen. Men det finns ändå något härligt på G i SAIK, och det tror jag gör att man kan skrälla och plocka hem en fin sjundeplats i denna stentuffa serie… men då måste man också bli jämnare och få till sitt försvarsspel… en stark dirigent och rese på mitten, Daniel Berlin och ett bra och solitt försvar, där ligger nyckeln för SAIK i vinter, som framåt i sina bästa stunder verkligen kommer att producera en hel del mål! Pendeln på slutet pekar också uppåt, medans den pekar lite nedåt för lagen strax under.

Hannes Edlund verkar offensivt också riktigt på G igen, efter en lite tyngre säsong ifjol med olika bekymmer. Vi plussar extra för mitt utropstecken nedan, Eric Hagberg och även Albin Airisniemi för en bra försäsong… finns fler med och kul är att se en doldis som Elliot Hellström blomstra allt mer i sin nya miljö! De svartvita Stålmännen får ändå se upp med lagen bakom… viktigt där att vinna de inbördes mötena. Får man till det så kan man återigen överraska uppåt också… vi kan som vanligt aldrig räkna bort SAIK där. Åttondel och väl där är man helt klart med i matchen om en kvart, där man sedan åtminstone kan skrälla till lite.

Minus på himlen då? Ja helt klart så är det helheten, där man är bra på mitten och framåt men inte lika bra bakåt… kan man gemensamt lösa den kluriga ekvationen, ja då finns alla chanser att överraska. Daniel Berlin, för mig så är han nog en av seriens 5 allra viktigaste spelare, om man ser till betydelsen ”för just SAIK” kontra övriga lags toppnamn. Vi har Edlund Villa, Pettersson Bollnäs, Landström VSK, Rudell Frillesås, för att nämna fyra andra med samma betydelse. Sandvikens AIK är inte på samma nivå som man har varit… i toppen, men laget jobbar stenhårt på att nå dit igen, och man spelar i stort jämnt en kul och sevärd bandy!

(Tips Silly 10:a) Utropstecken försäsong: Eric Hagberg. Öppningsmatch: Edsbyn borta 25/10



8.Hammarby IF: Det såg väldigt bra ut på försäsong och direkt i Svenska Cupen… men sen hände något, och lite som jag skrev inför, det brukar alltid ta lite tid att bygga med så många nya spelare. Hammarby är att räkna med inför 24/25, men man måste i en mycket tuff serie få till alla delar som försvar, anfall och övrigt för att nå till en kvart och sen kanske utmana de högre upp? Jag räknar absolut inte bort Bajen från topp 6 heller, men en knapp åttondeplats får det ändå bli till sist med klart häng att utmana SAIK och Sirius ovan, samtidigt som man verkligen får jobba för att vara före Bollnäs och Broberg med.

Vi plussar extra för Hammarbys offensiv där så många spelare verkligen tillför… en spelare som ändå producerat mest framåt under hösten är starke målskytten, Isac Karlsson. Kvicke, Lukas Forsström halv och nyförvärv från Vänersborg, har också inlett i sin nya klubb på ett mycket bra sätt! Ja det finns flera härliga lirare i laget, och får spelare som Tero Liimatainen, Oskar Westh och David Jansson ännu mer fart på rören framåt, samt att duktige keepern Viktor Birgersson med försvar stänger till bakåt… ja då går inga lag säkra. Men man har också rutinerade lirare som Adam Giljam och Kasper Milerud, och dessa två blir oerhört betydelsefulla för lagets prestationer som helhet.   

Minus då? Med risk för att bli tjatig, så måste halvor och försvar upp i nivå samt att man får en bra och positiv utveckling som lag över tid… materialet finns, frågan är om tränare, Misja Pajskin nu lyckas med det intressanta uppdraget? Bajen är lite svår att tippa i denna så otroligt jämna elitserie 24/25, kan bli grymt bra lika väl som att man får kriga längre ner i tabellen… dock så är materialet så pass bra att man borde fixa minst en plats topp 8 placering.

(Tips Silly 7:a) Utropstecken försäsong: Lukas Forsström. Öppningsmatch: Villa hemma 25/11



9.Bollnäs GOIF BF: Fjolårets serietrea har haft en rätt tung försäsong… stryk i några träningsmatcher (+ mot Allsvenska Katrineholm som djupdyk i genrepet innan serien) och sen endast tre segrar av sex möjliga i den Svenska Cupen. Man har en stor stjärna i Erik Pettersson, (i en roll som både mittfältare och anfallare nu) men bakom denna gigant, så måste försvaret sitta och fler kliva fram på mitten och framåt – kanske framförallt mot de bättre lagen för att ha chans på poäng. Kunnande ska ändå finnas för att slåss någonstans runt plats 7 till 9, även om det är mycket jämnt bakom också.

Lyckas man utveckla laget och målvakt, Erik Persson fortsätter hålla en hög nivå, så finns ändå en möjlighet att eventuellt kriga för någon placering uppåt med? Just försvaret är nyckeln i mitt tips mot lagen bakom, och där har Linus ”Lusen” Pettersson varit navet under försäsongen och hållit en bra och hög nivå - sen plussar vi extra för backen Marcus Persson med, som verkligen kommit in och levererat då laget dragits med skador i försvaret! Men om detta ska bli verklighet, ja då får man verkligen inte gå ner sig som man gjorde mot ett (förmodat mittenlag i AS) som Katrineholm i genrepet.

Denis Sadakov och Rasmus Skarps är de två som varit hetast offensivt i laget på försäsongen… fortsätter man så och får igång EP och fler framåt, ja då kan det ändå lyfta en bit uppåt!? Vi ska också plussa halvorna, Anton Dahlberg och nyinspelade, Kasper Sandgren som båda visat att formen kommer mer och mer, med fler målassist och hårt jobb på sina kanter!  Även det defensiva förvärvet på mitten, som nu istället spelar offensiv mitt, Tatu Ässämäki har levererat framåt med en hel del mål på kontot… är ju en slitvarg med och har blivit tränarnas val av startspelare offensivt, i frånvaro av ett mer naturligt nyförvärv där. Vi får se om det håller över tid då och hur mycket det drabbar lagets defensiv?

Känslan så här före serien, är ändå att detta mycket troligt kan bli något av en mellansäsong för Bollnäs. Inte alls som fansen hoppats på, men kanske ändå en mer realistisk plats i en åttondel.

Vad kan ställa till det då? Ja just bredden på mitten och framåt är ett stort problem under en lång säsong… där hade man behövt förstärkt med någon eller två drivande toppspelare för att på sikt kunna utmana de allra bästa lagen. I någon eller några matcher kommer det säkert att funka, men i ett eventuellt slutspel så blir det tuffare. Någonting måste verkligen väcka Bollnäs om man ska överraska denna säsong… finns det några fler ess i rockärmarna?

(Tips Silly 6:a) Utropstecken försäsong: Marcus Persson. Öppningsmatch: Frillesås hemma 25/11



10.Broberg Söderhamn BIF: Oj vad svårt att tippa Broberg det blev… i väldigt hård match med Bollnäs, så får man ändå till sist platsen som tia. De här två lagen är oerhört jämna, knapp seger för Broberg efter vändning i SC t.ex., och jag ser ändå något i de gulsvartas spel som tar sig allt mer… man kommer skrälla en del och även åka på någon förlust mot lagen nedan… lite som det brukar vara med kustlaget, och sammantaget så tror högsta/lägsta nivån samt försvar avgör mot lagen strax ovan i tabellen… helt klart kan Broberg också utmana Bollnäs och Hammarby om plats nio och åtta, om spelet blir starkare och bättre över tid samt att försvaret med duktige keepern, Max Bergström får ihop allt? 

Framåt med formstarka, Martin Söderberg (presterat mycket bra i SC!) och fler är man mycket vassa i sina bästa stunder, och också jämbördiga med flera lag ovan i tabellen. Andra som ska plussas i laget för bra försäsong är målskytten, Jesper Öhrlund Kvist, ytterhalven, Daniel ”Popa” Jonsson och den finske slitvargen, Jakko Hyvönen… samt även inte att glömma, mitt utropstecken och framspelaren, Fritiof Hagberg nedan! Ja man har fler, gäller t.ex. att få fart på Robin Öhrlund med, en kul och irrationell spelare med det där lilla extra de dagar han är på spelhumör. I övrigt en del unga lovande lirare som kan utvecklas om alla bitar faller på plats?

Svårigheter för Broberg då? Prio ett där att förbättra är antal insläppta mål, hela 38 stycken på 6 cupmatcher! Detta måste man få bukt med, då kan Broberg överraska och slåss med de två närmaste lagen ovan. Gäller för Broberg nu att vinna de viktiga matcherna mot lagen nedan i mitt tips, och så då skrälla lite som man alltid gör mot någon eller några av topplagen, då blir det spel i en åttondel, där allt ändå kan hända med så många jämna lag.

(Tips Silly 9:a) Utropstecken försäsong: Fritiof Hagberg. Öppningsmatch: Vetlanda borta
25/10




11.IFK Vänersborg: Här kommer så här i förväg min bästa känsla på placering tillsammans med Villa inför säsongen 24/25. Vänersborg med tuffa förutsättningar fick chansen att åter spela elitserie sen man åkt ut ifjol… man tog chansen och har idag ett väldigt jämnt och helt okej elitlag – visst, man kommer inte skrälla så många gånger mot lagen ovan, men man kommer att ta de viktiga poäng man behöver mot lagen under i tabellen, även om det blir jämna matcher även där. Det finns en hel del rutin i IFK ändå, och får man nu på sikt bara tillbaka viktiga duon, Emil Viklund och målvakten, Kimmo Kyllönen (tillbaka i träning 17 oktober), så kommer laget att höja sig minst en nivå till, så bra är dessa två!

Nyförvärvet, Philip Larsson ska också plussas för en fin cup och försäsong, hela 8 mål i SC blev det! Mikko Lukkarila och Juho Liukkonen, två rutinerade finska grabbar som också tar stort ansvar nu i IFK. Vi lyfter fram mitt utropstecken nedan, Robin Lundqvist med för en stark höst!  Nu gäller det att mer doldisar i laget tar nåt kliv i sin utveckling, då kan det ändå bli en rätt kul säsong för de blåskrudade.

Jag sätter därmed också en bra slant innan serien på att man landar som lag elva. Jag tror även att man skulle vara mycket nöjda med det, efter de förutsättningar som rådde inför säsongen. IFK ska ha stor kredit för att man tog chansen och körde vidare i ES, man hade då frågan kom tappat en rad med duktiga lirare… så en svår situation som man sen har löst på ett mycket bra vis. Föreningen har också en mycket stark ungdomsrörelse med bra juniorer, så kanske får vi se någon ny stjärna födas där i vinter!?

Minus inför? Helt klart att komma upp i en nivå där man kan utmana lag tio och uppåt, jag tror man fixar det och skräller i någon eller några matcher, sen får man förlita sig på att vinna mot lagen nedan i tabellen. Ja kul att IFK är kvar och spännande att se derbyna mot Villa och Gripen i vinter också… kan bli tuffa fighter ändå och just nu är IFK lag tre i regionen, vilket säkert är något man vill ändra på över tid.

(Tips Silly 11:a) Utropstecken försäsong: Robin Lundqvist. Öppningsmatch: Västerås hemma
26/10




12.Åby Tjureda IF: Nykomling är Åby Tjureda, som verkligen har blandat och gett så här långt på försäsongen… först mest minus, men sen har laget ändå vaknat till och pressat ett så pass bra lag som Vetlanda i SC … blev därefter även seger mot Vänersborg, vilket visar att serievinnarna från Allsvenskan ifjol har något helt okej på gång! Man har också en hel del rutinerade spelare som lirat i den högsta serien tidigare… men kanske saknar man något till bra spetsförvärv för att ta sig ända upp till säker mark?  Vi plussar lite extra för assistspelare Jonathan Svensson, 6 pass och två mål under den Svenska Cupen. Även Viktor Johansson 3+3 har utmärkt sig starkt där.

Linus Hagman, nyförvärv från Vänersborg, ja han ser ändå ut att kunna tillföra en hel del viktiga och avgörande mål för sitt Åby i vinter. Det största förvärvet är ändå Jesper Jonsson från VSK, här har laget en spelare som kan avgöra jämna matcher… det kommer bli oerhört betydelsefullt om man ska klara kontraktet i denna tuffa elitserie 24/25. I några enstaka matcher tror jag ändå man kan skrälla lite och pressa lagen ovan, men skulle man klara att lugga Vänersborg på elfteplatsen, ja då tippar jag att man fått ut max av laget. Man får såklart se upp för Frillesås (knapp förlust i SC där) och Ljusdal bakom också.

Minus är att man ej har tillräckligt många toppspelare, istället måste laget Åby tillsammans höja sin nivå för att fixa fortsatt och nytt spel i elitserien. Klarar man det? Ja känns rätt öppet, måste till att flera av de som tidigare lirat i elitserien, nu höjer sig nått snäpp för att överraska lite mot lagen ovan. Hemmaplan, där tror jag man ändå kommer bli svåra för övriga lag som slåss i de nedre regionerna.

(Tips Silly 13:e) Utropstecken försäsong: Jonathan Svensson. Öppningsmatch: Ljusdal hemma 25/10.

                          

13.Frillesås BK: Det härliga gänget från Sjöaremossen, Frillesås bandyklubb var på G uppåt, men sen hände något, och man har inför denna säsong tappat en rad med tongivande lirare… och även om man nu värvat en toppstriker, Adam Rudell från Gripen, så tror jag ansvaret på hans axlar kommer att bli väldigt tungt att bära under en lång säsong. Ja man kommer ta poäng i matcherna mot lagen i botten på tabellen, men frågan är om de blir tillräckligt många för att undvika bättre än en 13:e plats i serien?

Hemma på Mossen så måste poängen in, annars så blir detta en mycket jobbig vinter för Frillesås. Lite positivt är ändå att man hela tiden förbättrat sitt spel i framförallt försvar, och där ligger såklart nyckeln om man ska knipa viktiga poäng även under kommande säsong.

Helt klart så har man ändå chans mot lag 11 och 12 i serien… men jag fick gå lite efter vad jag sett på försäsongen i mitt tips, och med nöd och näppe blir det en 13:e plats slutligen, efter att man ändå spelat upp sig på slutet med seger mot Åby i sista cupmatchen. Visst kan man där utmana Åby och Vänersborg, om man bara klarar sig från skador… det kommer bli oerhört tight här i botten på tabellen, där även Ljusdal är med och slåss.

Vi lyfter fram Adam Rudell, Niklas Valtanen, Oskar Hulthammar och Linus Jönsson, som fyra spelare med en godkänd höst och förmodligen bärande roller i laget i vinter! Även rutinerade Fredrik Johansson ska ha en plats där. 

Minus är en trupp nästan helt utan stjärnor, (Adam Rudell endast), och då behövs en grym laganda för att klara kontraktet… och visst, man har skrällt förr och just lagandan tror jag varit Frillesås signum de här åren i den högsta serien! Hur går det då? Ja jag måste vara sparsam ändå här, tror det blir mycket svårt… men klarar man sig till kval, så kan man såklart med ett bra försvar och Rudell i laget ändå fixa kontraktet den vägen.

(Tips Silly 12:a) Utropstecken försäsong: Adam Rudell. Öppningsmatch Bollnäs borta 25/10.




14.Ljusdals BK: Här kommer seriens unga och frejdigt spelande lag, blir det fågel eller fisk? LBK som man kallas i folkmun, ja de har verkligen trots många förluster på försäsongen ändå bjudit upp till kamp och gjort bra halvlekar mot bättre lag. Det gröngula gänget måste nu också klara 90 minuter på samma sätt… då kan man slåss med Frillesås om plats 13 i serien, kanske även utmana Åby och Vänersborg om plats 12 och 11? Jag tror man individuellt har kunnandet för det, men nu måste man funka som lag med… det som talar emot, är att det ändå har blivit allt för många mål bakåt i SC och i träningsmatcher, och där måste man nu få verkligen få till ett bättre grundspel för att kunna utmana lagen ovan.

Såklart så krävs det också att de unga utvecklas och att de få rutinerade spelarna man har, sen är hela och friska… innan dess måste man skrälla lite och vinna mot något av lagen som är tippade i de nedre regionerna. Någon skräll mot lag högre upp kommer man sen kanske att fixa en bra dag, då man kommit in i det lite högre tempot… kanske efter nyår då elitserien är inne i en tuff period med många matcher på kort tid?

Rutinerade fyran, Jonas Söder, Patrik Aihonen målvakt samt Jonas Pettersson och Kalle Mårtensson, blir otroligt viktiga för annars unga Ljusdal i vinter! Även unga men mer rutinerade nu efter tiden i Edsbyn, Marius Åström kommer bli betydelsefull för Ljusdal – sen då får man hoppas att de yngre lirarna tar stora kliv under säsongen!?

Minus för gröngult så här långt? Ja man släpper in för mycket mål, det tror jag alla vet och det blir också tränare, ledare och spelarnas stora utmaning i vinter, att få bukt med detta och hitta ett jämnare spel över tid. Att vara offensiva och ha ett kul spelade Ljusdal är härligt, men utan stark defensiv kraft, så är det inte lätt att hålla sig kvar i den högsta serien.  Hemma på naturis så gäller det nu att fixa oerhört viktiga poäng, då kanske man ändå kan utmana lagen ovan lite… ett kval vore som jag ser det idag efter en tuff höst, en mycket stark prestation.

(Tips Silly 14:e) Utropstecken försäsong: Bröderna Elias & Erik Swartswe. Öppningsmatch: Åby Tjureda borta 25/10

-----

Ja det var inte lätt att tippa lag 2,3 och 4 i vinter… känns lite som att dra en lott där efter vad vi sett hur det varit på försäsongen, och även om VBK inte kommit upp i den nivå jag tror de har kapacitet för… så tror jag VBK kan greja det till sist, där en bra start även kan vara nyckeln för just detta? Kan ändå bli lite hur som helst med ordningen där mellan de tre lagen, då vi sen summerar grundserien… Villa tror jag ändå ingen rår på som etta i en lång serie.

Bakom så var det svårast att placera Gripen eller Sirius femma alternativt sexa… och även Sandviken eller Hammarby på de två platserna bakom… kanske ska vi räkna in Bollnäs där med om platserna 7 till 9?

Sen är det jämnt i botten med mellan Åby, Frillesås och Ljusdal… känslan är ändå att Åby har den bästa och mest rutinerade bredden där över tid, och det var också det som till sist avgjorde mitt beslut.

I övrigt … omgång ett alltså lördagen den 25 oktober… förutom matchen Vänersborg mot Västerås, som spelas dagen efter, lördag 26 oktober. På Svenska bandyförbundets hemsida kan ni se hela spelschemat för säsongen

Knepigt alltså att tippa utgången… men jag har ändå en bra känsla att pricka in en hel del placeringar, alla? Nej det blir nog för svårt oavsett hur mycket man läst på… sport är sport och allt kan hända även i bandy, det har man lärt sig genom åren.

Räcker t.ex. att något lag får en grym utveckling och höjer sig, medans något annat lag går åt motsatt håll… och sen kan det bli skador på tongivande spelare med - det lilla räcker för att man ska tippa fel. Det interna målet är att som ifjol fixa 8-10 placeringar… det är klart godkänt. Tippa gärna ni med nu innan säsong på era respektive forum.

Hur som helst så tror jag på en kul bandysäsong med massor av streckstrider… och som alla vet så kan bara ett lag vinna till sist… Villa är nu det naturliga förstatipset, då man imponerat stort så här långt och i den Svenska Cupen… men i en match i en final, så kan såklart lag som VSK, Vetlanda och eventuellt Edsbyn ändå utmana. Jag tror också att vi kommer att få se VBK nu redan från start, vara mer påkopplade och hetare än under cupspelet!

Västerås och Edsbyn är nog dessutom väldigt nöjda med att vara lite underdogs. Övriga lag får lägga upp sina egna interna mål och jobba efter det, och det är viktigt för alla fans att hålla reda på då man ska skriva av sig… där spelar ju som alla vet, ekonomin in mycket med.

Det som är extra skoj ibland i idrott, ja det är när något lag lyckas höja sig trots att man inte har samma ekonomiska muskler som de mer topptippade lagen. Kan man utvecklas tillsammans som lag och få till en bra toppform inför ett slutspel, ja då kan saker och ting hända i alla sporter. Så chansen finns alltid… hårt jobb brukar som alla vet löna sig!

Hoppas ni gillat min Silly Season och följt med i Svenska Cupen sen slutet på augusti… det har varit en härlig tid för oss bandyvänner!

Åk nu ut till arenorna i vinter och stötta era lag… oavsett mål så behöver alla lag känna att man har fansen bakom sig! Med de raderna så ser vi nu gemensamt fram emot en kul och spännande vinter med världens bästa sport, bandy!

Spelet kan börja!

Torleif Wikström (Bandyredaktör)torleif.wikstrom@telia.com2024-10-21 13:38:00
Author

Fler artiklar om Sverige